Ve fanzóně u O2 areny vládne prvotřídní hokejová atmosféra.
Denně se zde vypijí tisíce piv.
Ve varně plzeňského pivovaru.
Zde se vaří každé pivo Pilsner Urquell, které se vypije kdekoli na světě.
Rmutování. Jeden z procesů při výrobě piva.
Hotová sladina. Ta se poté povaří s chmelem...
... a tekutina míří do vedlejší budovy
Zde pivo odpočívá deset až dvanáct dní.
V obřích tancích kvasí a získává tak alkohol a bublinky.
Kvasinky se připravují v této místnosti. Nakouknout můžeme jen přes okno - hygienické podmínky jsou velmi přísné.
Ochutnáváme zcela čerstvé pivo. Tomu už chybí jen jedna věc, filtrace.
Ta probíhá v těchto tancích.
Přitéká nefiltrované...
... a odtéká filtrované.
Výroba se sice drží tradičních postupů, dnes je ale výrazně modernizovaná.
Malá část piva se nicméně dodnes připravuje ve starých dřevěných sudech.
"Děláme všechno pro to, aby pivo ve fanzóně chutnalo tak čerstvě jako tady v pivovaru," říká emeritní vrchní sládek Václav Berka.
Část piva jde do lahví, část do sudů. Nás zajímá to určené pro tanky.
Nejdříve je třeba cisternu důkladně pročistit...
... a také vypustit tlak.
Cisterna se pomalu plní.
Ještě je třeba vyplnit pár formulářů.
Cisterna počká v pivovaru do rána, kdy ji vyzvedne řidič.
Pivo sem přijelo v těchto tancích...
... a poputuje do těchto mobilních.
Každý tank má v sobě plastový vak, který se naplní pivem.
Nejdříve je třeba provést potřebné čištění a údržbu.
Jeden tank se naplní zhruba za sedm minut.
Na čepování v místě dohlížejí mistři výčepní.
Jedním z nich je i Beno Jeřábek.
Ten vystudoval právnickou fakultu, čepování piva jej ale baví víc než vysedávání za počítačem.
Tak teda: Češi, do toho!
15/47