Ve srovnání s ostatními obyvateli válkou zničené východní Ukrajiny měla Galyna Porošynová štěstí, že žila v Torecku, hornickém městě zasazeném do relativně klidného sektoru frontové linie.

(Místní obyvatelé balí krabice s výrobky na trhu před útěkem z města Toreck v ukrajinské Doněcké oblasti, 25. června.)
Ve srovnání s ostatními obyvateli válkou zničené východní Ukrajiny měla Galyna Porošynová štěstí, že žila v Torecku, hornickém městě zasazeném do relativně klidného sektoru frontové linie. (Místní obyvatelé balí krabice s výrobky na trhu před útěkem z města Toreck v ukrajinské Doněcké oblasti, 25. června.)
V červnu však Rusko zahájilo útok i na tuto oblast –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vzdálenou 40 kilometrů severně od Doněcku. Porošynová a její sousedé se schovávali ve sklepích a v přestávkách mezi nálety vycházeli ven, aby vyhodnotili škody.

(Hořící budovy po ostřelování města Toreck, 25. června.)
V červnu však Rusko zahájilo útok i na tuto oblast –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vzdálenou 40 kilometrů severně od Doněcku. Porošynová a její sousedé se schovávali ve sklepích a v přestávkách mezi nálety vycházeli ven, aby vyhodnotili škody. (Hořící budovy po ostřelování města Toreck, 25. června.)
Stejně jako její matka a babička se 63letá žena narodila a vyrostla v Torecku. Tam se také provdala. Narodil se tam i její syn a matka ho tam také pohřbila poté, co podlehl nemoci.
(Ukrajinští vojáci se dívají na město Toreck, 25. června.)
Stejně jako její matka a babička se 63letá žena narodila a vyrostla v Torecku. Tam se také provdala. Narodil se tam i její syn a matka ho tam také pohřbila poté, co podlehl nemoci. (Ukrajinští vojáci se dívají na město Toreck, 25. června.)
„Je to takové pouto, které se velmi těžko přetrhává. Nemůžu odejít. Nemůžu,“ řekla třiašedesátiletá žena agentuře AFP a rozplakala se.

(Zničená rezidenční čtvrť v Torecku, 25. června.)
„Je to takové pouto, které se velmi těžko přetrhává. Nemůžu odejít. Nemůžu,“ řekla třiašedesátiletá žena agentuře AFP a rozplakala se. (Zničená rezidenční čtvrť v Torecku, 25. června.)
Život v Torecku se začal výrazně měnit už v roce 2022, kdy Rusko zahájilo velkou invazi na Ukrajinu. Postupně začala vypadávat voda, pak plyn, poté i topení, vypráví Porošynová. „Ale lidé si zvyknou na všechno, i na tohle,“ dodala.
Život v Torecku se začal výrazně měnit už v roce 2022, kdy Rusko zahájilo velkou invazi na Ukrajinu. Postupně začala vypadávat voda, pak plyn, poté i topení, vypráví Porošynová. „Ale lidé si zvyknou na všechno, i na tohle,“ dodala.
S manželem pak agentuře AFP vyprávěli, že klid ve městě brali jako samozřejmost, vzpomínali na svůj oblíbený park a návštěvy restaurací a koncertů. Nedávný nárůst ruských útoků udělal z jejich rodného města „mrtvé, rozbité město“, řekla. Ona sama je ale odhodlaná zůstat, ať se stane cokoli.

(Místní obyvatelka Olga se kryje ve svém domě během ruského leteckého útoku, 25. června.)
S manželem pak agentuře AFP vyprávěli, že klid ve městě brali jako samozřejmost, vzpomínali na svůj oblíbený park a návštěvy restaurací a koncertů. Nedávný nárůst ruských útoků udělal z jejich rodného města „mrtvé, rozbité město“, řekla. Ona sama je ale odhodlaná zůstat, ať se stane cokoli. (Místní obyvatelka Olga se kryje ve svém domě během ruského leteckého útoku, 25. června.)
Podle Kyjeva přišel ruský nápor po „dlouhém útlumu“ v bojích. Kreml je však odhodlán dobýt celou Doněckou oblast, kterou už na podzim 2022 prohlásil za součást Ruska.

(Lidé evakuující se z Torecka, 22. června.)
Podle Kyjeva přišel ruský nápor po „dlouhém útlumu“ v bojích. Kreml je však odhodlán dobýt celou Doněckou oblast, kterou už na podzim 2022 prohlásil za součást Ruska. (Lidé evakuující se z Torecka, 22. června.)
Zadržet ruský postup v oblasti začíná být „obtížné“, řekl agentuře AFP třicetiletý velitel ukrajinské vojenské jednotky nasazené poblíž Torecka.

(Opevnění, které ukrajinská armáda  nainstalovala u silnice vedoucí do města, 20. června.)
Zadržet ruský postup v oblasti začíná být „obtížné“, řekl agentuře AFP třicetiletý velitel ukrajinské vojenské jednotky nasazené poblíž Torecka. (Opevnění, které ukrajinská armáda nainstalovala u silnice vedoucí do města, 20. června.)
Voják s krycím jménem Kurt připouští, že Rusům se podařilo využít i některé ukrajinské chyby, např. při střídání vojáků nasazených na frontě.

(Ukrajinský zraněný voják, který utrpěl otřes mozku, je ošetřován v městské části Torecku, 22. června.)
Voják s krycím jménem Kurt připouští, že Rusům se podařilo využít i některé ukrajinské chyby, např. při střídání vojáků nasazených na frontě. (Ukrajinský zraněný voják, který utrpěl otřes mozku, je ošetřován v městské části Torecku, 22. června.)
Toreck je nyní plný ohořelých obytných bloků, ve vyprázdněných ulicích se ozývá střelba a nad obzorem stoupá černý dým. „Nejlepší je evakuovat se a neohrožovat vlastní život a zdraví,“ řekl gubernátor regionu Vadym Filaškin.

(„Pomník horníkům" před poškozenou obytnou budovou po ostřelování města, 17. června.)
Toreck je nyní plný ohořelých obytných bloků, ve vyprázdněných ulicích se ozývá střelba a nad obzorem stoupá černý dým. „Nejlepší je evakuovat se a neohrožovat vlastní život a zdraví,“ řekl gubernátor regionu Vadym Filaškin. („Pomník horníkům" před poškozenou obytnou budovou po ostřelování města, 17. června.)
7/10