Zážitkovou pekárnu Blaho otvíraly v prosinci loňského roku. "Ten měsíc byl ale takový spíš zkušební. Vychytávaly jsme, kolik toho máme napéct, i otvíračku," říká Kristýna.Za pultem se ženy střídají.Blaho je synonymem i pro krásně nazdobené pečivo. Není divu, Andrea Urbišová studovala na umělecké škole.Šneci jsou hodně oblíbení, dají se totiž kreativně plnit i zdobit.V Blahu zákazníci najdou originální i tradiční příchutě.Příprava plundrového těsta, ze kterého se dělají zejména croissanty.V Blahu se peče z italské mouky.Samotné těsto je laminované spoustou francouzského másla. Nejde jen o chuť, ale i obsah tuku a vody.Vezme se obdélník másla a položí se na rozválené kynuté těsto, a pak se vrstvy společně překládají a zpracovávají. "Rozvalovačka neboli vyvalovačka" těsta práci hodně usnadňuje.Při přípravě těsta se překvapivě používá i pravítko. Z tohoto množství těsta bude přibližně 25 šneků nebo 15 čokorolek.Z těsta se pak dá dělat pečivo na mnoho způsobů.Tohle budou šneci.Zdobení začíná...Krémy si pekařky vyrábějí samy.Šnek s pistáciovým krémem...Šnek s borůvkovým džemem a levandulí..."Pořád se díváme na nějaké recepty a na videa. Inspirace je všude kolem. Líbí se nám třeba, jak si Josef Maršálek krásně hraje s bylinkami," říká Andrea."Naprostá pečivová extáze," píše jeden z recenzentů porubské pekárny.Zážitková pekárna Blaho se nachází na "ostravské Champs-Élysées".
NaN/19