Ukrajinské jednotky ruskou obranu překvapivě prorazily v úterý a poté obsadily několik vesnic v Kurské oblasti. Informace o tom, jak hluboko do ruského území se Ukrajinci dostali a do jaké míry jeho části kontrolují, jsou až dosud omezené.

(Na snímku evakuovaní obyvatelé Kurské oblasti, 8. srpna.)Kyjev se k vpádu napřímo nevyjádřil. Je ale potvrzené, že k útoku na Rusko vůbec poprvé od ruské invaze na Ukrajinu použil přímo vojáky vlastní armády a nikoli pouze ruské protikremelské dobrovolníky, případně speciální jednotky. (Civilní auto zničené při dronovém útoku v Kurské oblasti, 8. srpna).Kvůli vpádu muselo své domovy opustit několik tisíc Rusů. Prezident Vladimir Putin, který v únoru 2022 odstartoval válku proti Ukrajině, jim přislíbil 10 tisíc rublů (asi 2670 korun) jako odškodné.

(Místní v evakuačním centru, Kursk, 8. srpna.)Ukrajinské jednotky se dostaly například na okraj města Sudža, kde před válkou žilo asi pět tisíc lidí. „Naše město ostřelovali z každého možného směru. Nikdy jsme nezažili takový strach,“ řekla ruské BBC místní obyvatelka Marina, která si ale nepřála zveřejnit skutečné jméno. (Lidé z pohraničí dostávají humanitární pomoc v regionální metropoli Kursku, 9. srpna).Po začátku útoku se prý s rodinou tři hodiny schovávali v koupelně. „Jakmile se to uklidnilo (bombardování), tedy ono se to neuklidnilo, ale začali létat dál od nás, vzali jsme vše, co jsme mohli a odešli,“ pokračovala Marina.
(Dobrovolníci shromažďují humanitární pomoc, 8. srpna v Kursku.)Prchající Rusové, se kterými mluvily ruské exilové servery, potvrzují zprávy, že Ukrajinci v Kurské oblasti zaútočili všemi možnými způsoby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pozemně, letecky, dělostřelectvem, drony.

(Evakuovaní na pobočce Ruského červeného kříže, 8. srpna.)„Moje rodina i já jsme opustili aktivní bojovou zónu. Není možné tam zůstat a neriskovat život, je to doslova mlýnek na maso,“ řekla ruskému exilovému serveru Mediazona třiatřicetiletá Ljubov.

(Dobrovolníci s humanitární pomocí, Kursk, 9. srpna.) Místní úřady tvrdí, že evakuace probíhala spořádaně, ale četná svědectví místních svědčí o opaku. „Není žádná cesta ven, na město se střílí. Nikdo nikoho neevakuuje,“ napsal Mediazoně čtyřiačtyřicetiletý Ivan, jehož bratr a matka žijí v Sudži.

(Hořící auta u města Sudža, 8. srpna.)„Všechno ponechali náhodě. Veškerá zodpovědnost zůstala na samotných občanech, žádná výzva k opuštění města, žádná pomoc s evakuací během prvního dne,“ říká Ljubov. Zároveň tak potvrzuje závěry analytiků, že Moskvu útok zřejmě překvapil.

(Shromažďování pomoci pro obyvatele pohraniční části Kurské oblasti, 8. srpna).Ti, co zůstávají v Sudži, podle uprchlých lidí nemají elektřinu. Někteří z místních podle ruské redakce BBC píšou na sociálních sítích, že zůstali i bez plynu a vody.

(Tank na slunečnicovém poli v Kurské oblasti, 8. srpna.)
NaN/10