Manželé Kijonkovi vyrábí vlastní čokoládu MoonChocolate v Hrabyni u Ostravy už sedm let.
Měsíčně tady vyrobí stovky tabulek čokolády, které na základě podobnosti pojmenovávají mimo jiné i podle určitých částí Měsíce.
"Například Moře oblaků je čokoláda s kokosem a banánem, Východní moře je zase čokoláda z vietnamských bobů a s kousky kokosu zase Moře vln," popisuje Michal.
Jejich vlajkovou lodí jsou Měsíční kameny, mléčná čokoláda s 42 procenty kakaa z Vietnamu, která vypadá jako kameny, ve skutečnosti se ale rozpadá v ústech.
"Za ní jsou Čokoládové planety, což je směs bílé, mléčné a tmavé čokolády ve tvaru planetek, a pak čokoláda s matchou," dodává Zuzana.
V současné době mají 30 druhů čokolád a některé vyrábí ve spolupráci s podobně nastavenými lokálními a rodinnými podniky. "Například matchu bereme z ostravské čajovny, kávová zrna z hlučínské pražírny a chilli z Brna," vyjmenovává Michal.
Boby se musí nejdřív protřídit. V jednom stroji je zbaví slupek a pak je praží podle toho, jaké chuti chtějí dosáhnout.
"Například když dobře zpracujeme boby z Filipín, jdou cítit po tropickém ovoci, Kolumbie je hořká, Mexiko kakaové, Papua jde zase cítit po banánu a medu…," vyjmenovává Michal.
"S pražením si musíte hrát, jakmile tuhle fázi zkazíte, tak zkazíte všechno," říkají Kijonkovi.
Po upražení boby - teď už pod názvem niby - pokračují do melanžéru, kde vzniká kakaová hmota, do níž se mohou přidávat ingredience jako káva nebo kokos.
Následně se asi hodinu provzdušňuje v čokoládovém vodopádu a pak se nalévá do tabulky.
Vyrábí jen takové čokolády, které mají sami rádi.
"Například nikdy nebudeme dělat čokošky s peprmintem, protože ho nesnáším. Nedokázali bychom se shodnout, jestli chutná dobře, nebo ne," říká Zuzana.
Jejich čokoláda v základu obsahuje jen tři suroviny - kakaový bob, kakaové máslo a třtinový cukr.
1/16