Bedla vysoká (Macrolepiota procera) nyní roste ve velkém, zaměnit lze s bedlou ostrošupinnou nebo bedlou chřapáčovou, které jsou jedovaté.
Dvaasedmdesát kusů bedly vysoké
Bedla vysoká (Macrolepiota procera) patří k velmi chutným houbám
Hřib kovář (Neoboletus luridiformis) patří mezi takzvané modráky.
Plný koš hřibů kovářů. Tato houba je vynikající ve smaženicích, k sušení se ovšem nedoporučuje, protože ztrácí vůni.
Hřib smrkový (Boletus edulis) je považován za nejoblíbenější houbu v České republice, řadí se mezi takzvané pravé hřiby.
Hřib smrkový lze v kuchyni všestranně využívat.
Plný koš bedel lze v lese nasbírat i za pár minut.
Křemenáč krvavý (Leccinum auranticum) je jedlá a velmi chutná houba.
Směs hřibů, křemenáčů osikových a lišek. Směs různých druhů hub se hodí hlavně do smaženice.
Ryzec borový je skvělý osmažený na másle na plotně, oblíbený je i naložený v octě.
Křemenáči osikovému (Leccinum rufum) se na Moravě lidově říká janek. Skvělé jsou z něj houbové řízky.
Lidé si nosí z lesa kbelíky a koše plné hub.
Vzácný kozák bílý (Leccinum holopus) roste hlavně v rašeliništích nebo lesních mokřadech.
Muchomůrka citronová (Amanita citrina) je jedovatá houba, obsahuje takzvaný ropuší jed.
Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá a halucinogenní houba, lidé si ji občas pletou s růžovkou neboli masákem.
Tradiční ozdobou českých lesů je muchomůrka červená. Je sice jedovatá, avšak smrtelné otravy jsou poměrně vzácné.
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides) je považována na nejjedovatější houbu v Evropě. I dva kloubouky mohou být smrtelné, jed poškozuje játra.
15/18