Žďárský kapr má i ochrannou známku, do tržní velikosti roste čtyři roky.
Expedici ryb usnadňuje pracovníkům takzvaná slovovačka, v níž díky mechanizaci rychle naloží na auta velké množství kaprů.
Podle rybářů roste zájem o candáty (na snímku), štiky či amury.
Když rybáři vypustí celou sádku, ryby se dostanou spojovacím kanálem až do centrální slovovačky.
Menší množství ryb, například kapra lysce si rybáři nakládají přímo ze sádky, kde ryby také rovnou zváží.
Rybáři na sádkách začínají ještě za tmy, aby si mohli obchodníci co nejdřív ryby odvézt.
Ryby na stánky v regionu je potřeba rozvést brzy ráno.
Rybářům na žďárských sádkách usnadňuje práci mechanizace, ale bez ruční práce se předvánoční frmol stejně neobejde.
V sádkách ryby odpočívají od podzimního výlovu, z klidu je probere až vypuštění sádky před Vánocemi. Rybáři jsou na nohou od časného rána.
Slovovačka funguje na žďárských sádkách už téměř padesát let.
Rybářům na žďárských sádkách usnadňuje práci mechanizace v centrálním slovování, ale bez ruční práce se předvánoční frmol stejně neobejde.
Po podzimním výlovu odpočívají ryby určené na vánoční trh na sádkách, kde vylační.
Ze žďárských sádek expedují metráky ryb, převážně tradičních kaprů, ale zájem je také třeba o dravé štiky.
Vánoční ryba je od výlovu na sádkách, tady už nepřijímá potravu, takže vylační, říká vedoucí rybářství Petr Kulhánek.
Tato sádka už je prázdná, ryby odpluly spojovacím kanálem do budovy centrálního slovování.
Prostor centrálního slovování neboli slovovačky usnadňuje práci žďárským rybářům už téměř padesát let.
1/16