A ti zahraniční turisté (rozuměj Němci, Italové atd.) budou platit v českých korunách jako v našich hospodách??? To je už dnes sci-fi.
I pro mě je problém stále nosit Cash, natož cizinci. V loni jsem byla ve Francii a nikdo tam Cash nechtěl! (jen na benzinkách)🙄. I na WC jsme tam museli zaplatit kartou a jídlo za Cash bychom si ani neobjednali. Tak asi tak🤷♂️.
Právě jsme na takové dovolené v Chorvatsku se vším všudy a nikoliv poprvé. Nás Čechů je tu pár (neznáme se) a chováme se velmi slušně a kultivovaně včetně dětí. U Čechů jsem přecpané stoly ani talíře neviděla. Rozhodně se za nás nemusíme nikde stydět! Nehlučíme, talíře prázdné, žádné plýtvání, slušnost k obsluze a stoly po nás čisté. U baru si po sobě uklidime prázdné kelímky opět včetně dětí podotýkám. Není to v jiných kulturách zvykem..při takovém množství lidí už můžete srovnávat.
Mám pocit, že dnes se babičky o tu svou roli zase tak "nervou", jak nám tvrdí autorka. Zřejmě se jedná o zkušenost její a kamarádky, ale obecně to vztáhnout článkem na všechny?
Nicméně až bude mít těch dětí dvě a více, určitě to ocení. Chápu, že šestinedělí s prvním si chce maminka užít. Dříve se žádné návštěvy v šestinedělí nepraktikovaly a novopecene maminky byly naopak rády, když máma nebo tchyně přiběhly s radou v případě potíží.
Pracuji jako vedoucí závodního stravování a téma, byť školní, je mi tedy blízké. Cenový náklad na potraviny, které mají děti cca 15-leté, máme stejný pro dospělé stravníky už řadu let. Do tohoto limitu se bez problémů vejdeme, a to vaříme bezlepková, bezmasá, nízkosacharidová i normální jídla...denní výběr z více druhů. Vaříme klasiku i zdravá jídla podle moderních trendů. Pracujeme s novými i tradičními potravinami (např.tofu, quinoa, pohanka, různé druhy ryb, mas, luštěnin, zeleniny). Nakoupit kvalitní suroviny za rozumnou cenu není problém. Zařadit do jidelního listku zajímavá jidla taky není problém. Věnovat se personálu kuchyně a vysvětlit si, co se má uvařit zabere pravda trochu času, ale je potřeba si ho udělat. Ani u nás ve státním nejsou kuchaři nějak extra nadhodnocení a přesto zvládnou kvalitně uvařit. Fungujeme jako tým. Na obědy máme mnoho pozitivních ohlasů a strávníků přibývá. Polotovary nepoužíváme (vyjma smažených příloh) vůbec. Vše se denně vaří.
Ve školách je to hodně o komunikaci vedoucí/ho a personálu kuchyně...někde to funguje bezvadně a někde personál odmítá "novinky". V podstatě je to celé o lidech a žádné tabulky úspěch nezaručí.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Znám příliš důvěrně. Podepisují každé slovo. Sedí. I dnes makám na 200%. Pak se pokaždé zastavím s otázkou i odpovědí, že nic z toho nemusím dělat....a jak to dopadne??? Běžím a makám....vím a fakt blbě. Lidi zamyslete se! Čtěte, studujte, vzdělávejte se...informace jsou hodně důležitý. Článek klepl hřebík na hlavičku. Nastavme si hranice!