To je smutné, že si moc z té středoškolské chemie nepamatujete. Na rozdíl od sacharosy (a je fakt jedno, zda je to řepný, třtinový cukr, nebo javorový sirup - to máte pravdu), kde je poměr glukosa-fruktosa 1:1, tak u těch glukoso-fruktosových sirupů je více fruktosy. A v tom je problém (v té fruktose). Ta se metabolisuje odlišně, přednostně se metabolisuje v játrech a způsobuje steatosu jater. Glukosa je univerzální energetický substrát a lidské buňky z ní dovedou získávat energii i za nepřítomnosti O2. Některé buňky, např. erytrocyty či buňky CNS, na glukóze dokonce striktně závisí.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
To je smutné, že si moc z té středoškolské chemie nepamatujete. Na rozdíl od sacharosy (a je fakt jedno, zda je to řepný, třtinový cukr, nebo javorový sirup - to máte pravdu), kde je poměr glukosa-fruktosa 1:1, tak u těch glukoso-fruktosových sirupů je více fruktosy. A v tom je problém (v té fruktose). Ta se metabolisuje odlišně, přednostně se metabolisuje v játrech a způsobuje steatosu jater. Glukosa je univerzální energetický substrát a lidské buňky z ní dovedou získávat energii i za nepřítomnosti O2. Některé buňky, např. erytrocyty či buňky CNS, na glukóze dokonce striktně závisí.