V tašce s vodou se vám ten kapr zadusí dřív jak v té kádi nebo v mokrém hadru, vy drndo. Něco jiného je převoz v pytlích s vodou pod kyslíkem, leč to pro sváteční kapry opravdu neplatí.
Pokud jdete nakupovat kapra, vezměte si prostornější pevnou kabelu (nikoli igelitku) a mokrý hadr, do kterého kapra zabalíte. Je to nouzovka, ale funguje to velmi dobře při chladnějších venkovních teplotách.
Gratulujte si, jen kvůli vám se hlásím na Seznam, který jindy preventivně ignoruji.
Řekněme, že větší blábol na téma Vánoční kapr jsem nečetla již drahnou dobu, proto tedy rozeberu ty nejhorší zhůvěřilosti a budu doufat, že si z nich vezmete ponaučení.
1) Obchodní řetězce kapra prodávat budou ve zmrazené nebo v chlazené formě, na sádkách koupíte ryby živé, u zpracoven čerstvě porcované.
2) Na kratší dobu je doporučeno mrazit ryby nikoli kvůli vysokému obsahu vody, nýbrž ty druhy ryb s vyšším obsahem tuku ve svalovině (což kapr není, neb ten má cca 5%). Pokud rybu zmrazujete, učiňte tak ve vakuu, v prázdné zásuvce mrazáku s výkonem "na plné pecky", neboť pokud ryba setrvává déle při teplotě mezi nulou až -4°C, kvalita při zmrazení může klesnout.
3) Zakoupený kapr obalený v mokrém hadru vydrží za chladného počasí v kabele (nikoli igelitce) velmi dlouhou dobu aniž by se trápil, jen mu nesmí oschnout žábra. Pokud máte plán vézt kapra v igelitce hodinu, raději jej zabijte.
4) Vskutku není rozumné pouštět kapry nazpět. Vyjma teplotního šoku nebude mít kapr dostatek tukových zásob na přežití zbytku zimy. Kaprům od teploty 10°C níže přestává fungovat zažívání, tudíž na sádce během až dvou měsíců netrpí hlady, ovšem, ryba velmi rychle tzv. vylehčí když spotřebovává tukové zásoby, což se při komorování v rybnících děje jen zvolna, neboť ryba je v klidu. Zkrátka, kapr se vám z jara zaplísní, neboť nemá tuk a do toho mu nejede zažívání. Výsledkem je oslabená ryba, infekce, plísně a zdlouhavý úhyn.
5) Lidl měl loni cizí ryby, neboť ty české propásl.
Toť vše. Prosím, poučte se.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Docela to chápu. Je stále méně a méně lidí, co jsou ochotni se za nevysoký plat od kasy dohadovat s nevrlými důchodci kdesi v marketu. Samoobslužná pokladna to jistí, neb práce s lidmi nahání vaši náladu "ode zdi ke zdi". Jednou je milujete, jindy máte chuť je prorvat dveřmi, skopnout ze schodů a na jejich tuhnoucích zdechlinách si s chutí zatančit čardáš.