No nevím, zda není tento článek poněkud tendenční a zkreslený velkým časovým odstupem, ale podle mě obsahuje 3 naprosto nepravdivá, nebo zkreslená tvrzení. Předem zdůrazňuji, že jsem nikdy nebyl a nejsem "soudruhem", nejsem "Putinovec" a odsuzuji Ruskem rozpoutanou válku na Ukrajině. V 80 tých letech jsem pracoval na společném československo - sovětském projektu 3 roky v Moskvě. Nikdo mě nehlídal, mohl jsem chodit, kam jsem chtěl, jezdit kam jsem chtěl, mluvit s kým jsem chtěl, našel jsem tam kamarády, (s některými jsem v kontaktu dodnes) kteří byli stejně jako já, kritičtí ke komunistickému zřízení. Přivezl jsem si odtamtud dokonce mou skvělou manželku, se kterou u nás v Čechách žijeme dodnes. Je pravda, že jsem musel být opatrný a přátele si vybírat po delší známosti, "otevírat si hubu" při první příležitosti, to opravdu nešlo. Na návštěvy domů a zpět jsem také jezdil vlakem. Proto vím, že nádraží "Čierna pri Čope" neexistuje. Existuje Čierna nad Tisou, ze které jezdily vlaky do Čopu na sovětské straně hranice, kde se měnily podvozky vagonů na širokorozchodné, nesměli jsme z vlaku vystoupit, trvalo to asi tak 3 hodiny a bylo to otravné. A co se týká Gruzína Kosti a jeho neschopnosti najít Rudé náměstí, to je také poněkud "mimo mísu". Obchodní dům GUM od 3O tých let 20tého století byl a dodnes je jednou z dominant Rudého náměstí. To jenom na upřesnění poněkud tendenčního článku.
Vážená paní, já jsem v "divokých devadesátých" letech žil a pracoval v Moskvě a zjistil jsem, že Rusko lze udělat jiným. Jsou to stejní lidé, jako my. Odsuzuji válku na Ukrajině, ale nemyslím si, že Rusko je jenom národem otroků, se kterými si vláda může dělat co chce. Jenom potřebuje pořádně "dostat přes ústa", aby se vrátilo tam, kam patří. Aby ztratilo svůj méněcenný komplex "veličija" a syndrom nadřazenosti nad jinými národy. Kvůli tomu se Rusko nemusí rozpadnout. Sláva Ukrajině, smrt "putinismu."
V článku je několik nesmyslů. V maďarštině se toto jídlo nazývá Székely káposzta - Sikulské zelí podle maďarského etnika Székelyek - česky Sikulové, z východní Transylvánie v dnešním Rumunsku. Je to staré, tradiční sikulské jídlo, takže se spisovatelem, novinářem a archivářem Jószefem Székelym a budapešťskou restaurací to nemá nic společného. Protože se do Čech toto jídlo dostalo již na konci 19 století, když se zde rajčata a papriky nepěstovaly, tak je Češi z původního receptu vypustili, a přidali smetanu a jíšku, aby vznikla omáčka. V originálním receptu se lžíce kysané smetany přidává až do hotového jídla na talíři. Na množství surovin, uvedené ve vašem receptu se hned na začátku vaření přidává 1 střední rajče a 1 špičatá paprika, oboje nakrájené nadrobno. Masité, španělské papriky stačí půlka. Někteří Maďaři nahrazují slaninu uzeným masem. Jedí to s těstovinami csipetke, nebo bílým, maďarským chlebem. Také hned ze začátku, kromě v receptu uvedeného koření, přidávají 2 gerezd fokhagyma, neboli 2 stroužky česneku a 2 babérlevél - bobkové listy. No a když se to připraví podle původního maďarského receptu, místo slaniny uzené maso a na závěr se přidá po česku sladká smetana s rozkloktanou lžící hladké mouky, tak je z toho s knedlíky neskutečná dobrota, o několik levelů lepší než tento český recept.
No, jako aktivní kuchař amatér musím konstatovat, že ten, kdo dělá gulášovku z mletého masa si evidentně chce ušetřit práci s krájením. A když se šetří prací na jídle, tak jídlo nikdy nemůže být na vysoké úrovni, protože šetří prací i na druhých komponentech. Tudíž podle mě špičková gulášovka má být z masa, nakrájeného na drobné kostičky. Já si s tím tu práci dávám.
Tak tady jsou jen tři možnosti. Protože autor mele stejné kraviny a lži, jako hlásné trouby Kremlu Olinka Skabejeva, Voloďa Solovjov, nebo Saša Kiseljov, které občas poslouchám, abych měl zprávy i z druhé strany barikády, je jasné, že buď je placen přímo Kremlem, nebo je jejich propagandou zpracován, nebo je milovník diktátora Putlera.
No a já jsem policista a díky stavu nouze mi podle zákona neproplácejí ani přesčasy, které jsem kvůli Covidu nucen dělat. "Padám na hubu", jsem v práci více, než doma, ale nedostanu za to nic. Vše podle zákona. A jiní si na celonárodním neštěstí "namastí kapsu". Dál to nebudu rozebírat. Dělám to rád, protože to dělám pro lidi a na penězích mi nezáleží. Ale je mi z toho "na blití". Toť vše.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Už dávno jsme vyměnili Chorvatsko za Toskánsko v Itálii. Chování k turistům, vyšší ceny všeho v Chorvatsku (víno, pivo, jídlo) únavná cesta atd... A v neposlední míře také možnost návštěv historických měst, památek, muzeí a ne se jenom válet u moře.
2 odpovědi