Opět je vidět štědrost přírody a matičky země.Poslední úlovky hub se derou ze země ven ale už řádí mrazíky a tak jich bude méně.My tady na Šumavě jsme říkali havelkám "skřípalky" proč nevím.Hezké video od Šumavské houbičky a nezbývá než se do toho lesa vypravit .
I můj táta jim říkal skřípalky. Pokud si pamatuji (už hodně dlouho jsem je neměla), tak byly trošku tužší, a naložené v octě při skousnutí trošku jakoby "skřípaly"
Pár připomínek i pro začátečníky-Proč loupete to nejcenější na jablku,já místo žemlí dávám rohlíky-chutnější,v teplém mléce rozmíchám celá vejce,CK a kurkuma a vymačkané rohlíky pokládám na pekáč jabl.náplň a rohlíky,vrch pokladu plátky másla a zapéci do zlatova-před podáváním zlatavou kůrku posypat CM a jako nápoj mléko,čaj ap a pochutnám si i když sněhová čepice vypadá pěkně,ale ostatní již ne
Co to je CM a CK?
Zastavily se vlak na trati Klatovy - Praha, které nejsou vypravovány z Plzně, co je na tom k nepochopení? Ty uvízlé vlaky PŘED stanicí Plzeň - Valcha směrem (i) na Beroun se měly na hlavní nádraží dostat jak, vzduchem? O tom, zda jezdí na Beroun i vlaky z jiných tratí nebyla vůbec řeč.
Ale byla. Co znamená věta "Provoz na trati směrem na Beroun je přerušený"? Že směrem na Beroun nic nepojede. A to evidentně není pravda. Provoz je omezený, ale víc než polovina vlaků z Plzně směrem na Beroun jede normálně (za 3 hodiny - od 6,00 do 8,59 odjíždí z Plzně na trať směrem na Beroun 13 vlaků, z toho jen 6 jich přijede přes Valchu).
A kolik myslíte, že těch vlaků je vypravovaných z Plzně? Všechny spěšné do Berouna vyjíždí z Klatov. Rychlíky z Železné Rudy.
Expresy do Prahy z Chebu, nebo od Domažlic, ale ty zase nestaví v Berouně.
Podle mě se to týká 100% vlaků, které staví v Berouně. Jestli mi nějaký utekl, tak rozhodně drtivé většiny.
Jestli expres staví nebo nestaví v Berouně není rozhodující, pořád jedou po trati "směrem na Beroun". A po trati "směrem na Beroun" jezdí z Plzně i vlaky do Radnic nebo do Rokycan. Takže rozhodně není důvod zastavovat provoz na trati "směrem na Beroun".
Co si počít s takovou snůškou zmatených výkřiků?
ČTK nepochybně jiný web je, má i ctk tečka cz jako důkaz své existence. To, že jako agentura ručí za správnost, platí i pro Novinky nebo jakýkoliv jiný web. Novinky nejsou "agentura", ale třeba "jeden z nejvlivnějších portálů", co takové nálepky mění na podstatě? Tím, že Novinky něco přetisknou, nepochybně dávají do sázky i svou vlastní pověst jako věrohodného zdroje informací. Je naprostý nesmysl, že za vše ručí jen nějaký "původní" zdroj.
Navíc hlavní důvod, proč původní komentář zmínil "web", je ten, že v článku je jako původní zdroj zprávy uveden web Českých drah CD tečka CZ. Takže ČTK nejspíše ani není "původní" zdroj. Obecně je naprosto šílený nešvar vyvyšovat ČTK a podobné na nějakou vyšší úroveň neomylných. To ani náhodou nejsou. Jsou to novináři podobní, jací jsou jinde, a všichni se občas stanou šiřiteli nepravdivých nebo zavádějících výroků.
Mimochodem, já ani netvrdím, že ta věta je nepravdivá. Spoj Plzeň-Beroun mohl být také dočasně zablokován. Připadalo by mi to ale nemoudré. Ale mohly rozhodnout detaily, nedostatek vlaků nebo něco. Kromě toho Bavorské expresy jezdí z Prahy až (přes Valchu) do Domažlic a SRN. Tak tyto vlaky asi mohou být ovlivněny. Ale malé osobní vlaky Plzeň-Beroun? To je divné.
Bavorské expresy přes Valchu nejezdí, ty jezdí přes Skvrňany a Vejprnice do Domažlic. Valcha je na trati do Klatov.
Také se prodával "zázrak" zvaný Expreso Tea, byla to jakási tresť nebo sirup, který se zaléval horkou vodou a vzniknul teplý nápoj, který vzdáleně připomínal nealko sladký čaj s rumem. Prodával se ve skleněných lahvích jako ovocné sirupy a v plastovém obale s "hubičkou", ve stejném se prodával Jar na nádobí. 😄 Jako děti jsme Expreso Tea milovaly, ale dnes raději ani nechci vědět, jakou chemii to obsahovalo.
Ale nejlepší bylo Expreso tea ředit sodovkou, byla z toho vynikající limonáda, chutnala jako kofola s rumem😊
Ono záleží na jakou dobu vzpomínáte na 50 - 60 - 70 léta? Je v tom velký rozdíl. Jo a já pamatují chleba Šumava 1/2 za 1,95,- máslo 250g za 10,- máslo krájené 250g za 8,-
Brynza vážená 10dkg za 2,- rohlík 0,30,- cigarety Sparta 8,- a Bony za 5,50,- texasky Wildcat za 80 - 85 bonů. MHD jedna jízda 1,- cihla pálená 1,50,-
MHD 60 hal., v Plzni dokonce jen 50 hal. Za 1 Kčs bylo MHD až někdy po roce 1970.
Dobrý den Aleno, děkuji za komentář, ač je trochu negativní. V první řadě bych vás rád požádal, abyste nemluvila za ostatní. Tedy prosím pište za sebe. Uvedu na příkladu. Místo "bramborová kaše se ke smetanové omáčce vůbec nehodí" prosím pište "Mě bramborová kaše ke smetanové omáčce nechutná". Důvod je jednoduchý co člověk to jiná chuť.
A pak je tu druhá věc, protože vařím steak v omáčce. A upřímně řečeno by mě zajímalo kdo si ke steaku dá knedlík?
Nicméně i tak vám děkuji za zajímavý komentář. Má videa se líbí 99 divákům ze 100. A toto video zde odměnilo srdíčkem zatím 17 diváků.
Přeji hezký den Kubíček
Ne vždy se mě Vaše vaření líbí, ale v tomto případě by mě asi kombinace kaše s omáčkou docela chutnala. Samozřejmě k rajské nebo svíčkové, jak radí pan Klicpera, by kaše dobrá nebyla, ale tato omáčka by mě chutnala víc s kaší než s knedlíkem.
Přeji hezký den a pevné nervy 🙂. Alena
Dělám na másle, ale to je věc každého, jak mu chutná. Neopékám nasucho, másla musí být trochu víc, a knedlíky pěkně dozlatova, vajíčka nešlehám, rozklepnu je rovnou a pak rychle zamíchám. No, ale každý podle sebe. Někdy přidám i na nudličky nakrájený plátkový sýr, když mi jeden nebo dva plátky zbydou v lednici. Mám to ráda, schovávám si do mrazáku zbytku knedlíků a patičky, když je chuť nebo hlad, jako když to najdu.
Souhlasím, knedlíky taky opékám na másle a přidávám do nich na kostičky nakrájený eidam.
Recept se mě líbil; při obalování vajec kaší a následně koulí ve vejcích a strouhance jsem si ale nadávala, proč jsem na ten recept skočila 😉. Ovšem výsledek mě mile překvapil, karbanátky jsou vynikající - i přes trochu obtížnější přípravu stojí za to si je udělat. Kaše z brambor a hrachu byla dost řídká (možná jsem použila nevhodný typ brambor), a tak se s ní trochu hůř pracovalo.
Já na sladké nikdy moc nebyla, ale fialkám a tvarohovému Míšovi jsem neodolala. Na co ale nemohu zapomenout byly dortík, kterému se říkalo "koňakové koule", velikost asi jako menší pomeranč. Prostě jakýsi božský našlehaný krém, který byl politý čokoškou a posypaný opraženými mandlemi. Prodávali to tak v roce 1967-1968 v Gastronomu Na Poříčí. Vždy dělali omezený počet koulí a bylo hned po nich. Již několik let se marně snažím na ně sehnat recept, ale marně. Bylo to nebe v hubě. pamatuje je ještě někdo? Nebo nemá někdo recept.
Jo, ty koule byly vynikající. Dělali je taky Na Příkopě, nevím už jak se to jmenovalo, někde mezi Můstkem a Dětským domem.
Kapary jsou výborné byla by škoda je vynechat Mám je ráda od mala, to se musely dřív vozit z ciziny, teď už se dají koupit i tady ( dle mne jsou lepší ty menší ve vinném octě).Takový králík s kaparovou omáčkou je dobrota 🙂 Nevím já kuskus nevařím, jen opražím, dochutím kořením popř. bylinkami a zaleji vařícím vývarem popř. vodou a přikryju poklicí, pak jen načechrám vidličkou . Takto připravuji tarhoňu ( je v to v podstatě větší sestřenice kuskusu) tu vařím.
Kuskus a tarhoňa jsou dvě odlišné suroviny, i když vypadají podobně. Kuskus je v podstatě krupice z obilí, a tarhoňa je těstovina, tedy z nudlového těsta.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Dědo vařite super stara škola ale potřebuji vědět co je mustr děkuji
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Mustr znamená vzor (z němčiny). Ale nikde v tomto videu není toto slovo použito.