Brebta uvádí 0,5 Dcl, což je půlka decilitru nikoli půl litru. Přidávat vodu je nesmysl, protože papriky a rajčata pustí dostatek šťávy. Pokud jde o samotný postup, je lepší napřed orestovat cibuli aby voněla a teprve potom přidat maso. Je-li to opačně, maso začně pouštět šťávu a cibule už nedosáhne tu typickou vůni.
Pokud vím, tak náš prezident obdržel pozvání k účasti na znovuotevření katedrály Notre Dame, která je církevní stavbou, ale současně je to fracouzská národní památka a jako gotická stavba je ctěná a obdivovaná celým kulturním světem.
Je to stejné jako na př. náš chrám Svatého Víta a představte si, kdyby se konala obdobná slavnost a některý z pozvaných prezidentů by šel raději na koncert tělesa své vlastní země pořádaný kdekoliv doma nebo v cizině. Umím si představit, jaké pohoršení a národní urážku by to způsobilo nejen našim politikům ale většině veřejnosti.
Bohužel, můj muž měl raději něco ostřejšího a já alkohol nerada, mně vždycky šel do hlavy i do nohou najednou, tak raději abstinuji.
Ale v době mnohem mladší, jako novomanželka, jsme pozvali přátele na posezení a vaječný koňak jsem udělala, pamatuji, že jsem použila mj. kondenzované slazené mléko. Nalila jsem ho do karafy s úzkým hrdlem a měli jsme zábavu na celý večer. Koňak tak ztuhnul, že jsme ho kondenzovali tak, že jsme do karafy strkali bambusové tyčky (měla jsem je k jinému účelu náhodou doma) a ty jsme olizovali. Věřte nebo ne, TV ještě tenkrát nebyla a my jme se smáli dokud v karafě něco ještě bylo.
koňak jsme konzumovali, nikoli kondenzovali, to je "překlep"
Ta otázka se dá klidně položit i opačně, proč neumí ženy vybírat dárky mužům? Jeden můj bývalý kolega to vyřešil vtipně, ženě koupil značkovou vrtačku a ona mu zase kožich a pak si je jednoduše vyměnili 🙂 Ale my jsme to letos udělali jěště jinak, řekli jsme si, že vínoce je třeba v tomto směru resetovat, takže jsme se dohodli, že letos si nebudeme dáavt žádné dárky a vánoce budou čistě o setkání, dobrém jídle a zážitcích. Už žádné vyhozené peníze za dárky, které obdarovaný někde odloží.
Mám dva syny a pět voučat, která jsou již dospělá a již několik let mám stresy z toho, že nemám žádné tipy na dárky. Tak již od září listuji nabídkami na netu a koukám, co mne napadne. Někdy se výborně trefím, ale někdy se "výborně" netrefím. Letos jsem všem řekla, že nebudu nic nikomu dávat, a že já také nic nechci. Oni jistě také mají problém, co své přestárlé babičce darovat. Tak jsem zvědavá, protože já jsem to nevydržela. Ale moje dárky jsou pro radost , to praktické buď všechno mají nebo si to podle svého vkusu koupí. Jen moji synové nic pod stromečkem ode mne mít nebudou, mají pár dnů před vánocemi narozeniny a to jsem byla docela štědrá a trefila jsem se k jejich spokojenosti.
Já jsem si kdysi špatně přečetla recept a dala jsem tam celé vajíčka místo žloutků. To bylo teprve lepidlo. Brrr.
Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Já jsem letos kvůli nemoci skoro rok nevařila a za tu dobu jsem některé postupy pozapomněla .Zcela nedávno jsem dělala hovězí vývar s nočky podle mojí tchýně, jsou skvělé a jednoduché - utře se hrubá mouka, máslo, 1 vejce a sůl do hustoty asi jako krupicová kaše, chvilku odležet a vařit v mírném varu asi 3 min. než vyplavou. Je to gala číslo, ale měla jsem nedávno náštěvu a nemohla jsem si vzpomenot jakou mouku nebo dětskou krupičku použít. Zvolila jsem krupičku, nebyly špatné, ale skoro se rozpadaly. No vývar se snědl i s nočky, ale ony nasály moc vývaru, jindy také nasají, ale zůstanou vcelku. No vidíte a to je dělám několik desítek let.
Mně už smazali párkrát, jednou dokonce na měsíc. A to jsem ani neměla pocit, že by mé příspěvky byly tak nebezpečné. Nemáte nějaký dobrý recept na vaječný koňak?
Bohužel, můj muž měl raději něco ostřejšího a já alkohol nerada, mně vždycky šel do hlavy i do nohou najednou, tak raději abstinuji.
Ale v době mnohem mladší, jako novomanželka, jsme pozvali přátele na posezení a vaječný koňak jsem udělala, pamatuji, že jsem použila mj. kondenzované slazené mléko. Nalila jsem ho do karafy s úzkým hrdlem a měli jsme zábavu na celý večer. Koňak tak ztuhnul, že jsme ho kondenzovali tak, že jsme do karafy strkali bambusové tyčky (měla jsem je k jinému účelu náhodou doma) a ty jsme olizovali. Věřte nebo ne, TV ještě tenkrát nebyla a my jme se smáli dokud v karafě něco ještě bylo.
Ochotně bych poslal náš recept přímo Vám (což asi nejde), ale nemíním jej zveřejňovat v diskuzích. Považuji Vás za velmi slušného člověka a věřím, že byste jej nijak nezpochybňovala, i kdyby Vám třeba nechutnal. Nechci se ale dočkat negativních reakcí a zesměšňování od jiných diskutujících. Jen mohu prozradit, že náš recept se dost podobá receptům na slezské zelí zahuštěné za syrova strouhanými a poté uvařenými brambory (absolutně bez použití mouky). Maminka měla v postupu ale jistou drobnou odlišnost, na kterou jsem v jiných receptech dosud nenarazil, kterou bych Vám sdělil, ale nechci ji zveřejňovat. Podobné zelí jistě znáte. Nás možná na této "specialitě" a odlišnosti lákají hlavně nostalgické vzpomínky na naši maminku, vařící za mého dětství před cca 65 lety na malém sporáčku, ve kterém si nejdříve musela zatopit nasekanými suchými "konáry", nasbíranými před vařením v olšině kolem chalupy. Pro vodu na brambory mě jako dítě vodila několik desítek metrů ke studánce za ruku, v druhé ruce kbelík, cestou tam prázdný, zpátky plný. I já Vám přeji krásné vánoce i hodně štěstí a pevné zdraví v příštím roce.
P.S. Naprosto se ztotožňuji s Vaším názorem na Z. Pohlreicha.
Děkuji Vám za odpověď a chápu důvod, proč nechcete recept zveřejnit. Měla bych opravdový zájem, já na př. dušené zakysané zelí také zahušťuji strouhaným bramborem, tak to dělala moje maminka původem z Valašska. Pokud byste souhlasil a chtěl mi Vaše tajemství sdělit, napsala bych Vám e-m. adresu, stejně tak jsme se kdysi domluvili s p. Klicperou. Stačilo by před Silvestrem, na Nový rok jakobych to našla. Záleží na Vás jak se rozhodnete a já bych tajemství zachovala.
Máte pravdu, že nostalgie z raných dětských let nám v srdci a paměti zůstává a je to moc milé. Děkuji Vám za upřímné přání k vánocům a k novému roku.
Jen samá hana, lidi proč jste tak drsní ? Jednotlivé složky, s výjimkou zakysané smetany mohou být úplně libové : tuk na pánvi při restování skoro žádný, uzeného masa v poměru k množství brambor málo a je libové, kuřecí samosebou je libové a eidam má také možnost vybrat nízkou tučnost stejně jako u zakysané smetany. Možná by se mohla kombinovat částečně s bílým jogurtem, ale já bych to nedělala, to by už bylo docela suché jídlo a tuk nosí chuť, na to nezapomínejme. ,
Dodatek : v dnešních zprávách je recept na francouzské brambory, a proti nim jsou uvedené zapečené brambory přímo dietní jídlo pro žlučníkáře : ve franc. bramborách (na jejich 1 kg) jsou 4 vejce na tvrdo, dvojnásobek uzeného masa (300 gr),tvrdý sýr je tučný (200 gr) a 250 ml smetany na vaření (12 - 15 %), tak můžete porovnat se zapečenými bramborami.
Omlouvám se, že se vyjadřuji se zpožděním, až dnes jsem narazil na tento recept a tuto diskuzi. P. Klicpera možná není špatný kuchař, ale zcela neoprávněně se vyjadřuje jako ředitel zeměkoule, který všechno ví, všude byl, od všeho má klíče, do všeho může kecat a všechny poučovat. Upozorňování na chybné postupy - možná někdy; upozorňování na chybné suroviny - absolutní nesmysl. Pro žádné jídlo neexistují jediný správný recept a jediné správné suroviny, vždy se setkáme s mnoha variantami, které vyplývají z lokálních zvyklostí, rodinných tradic a chuťových preferencí. P. Klicpera neuznává žádné cizí varianty, jen ty své. Kdysi jsem s ním byl ve sporu třeba ohledně bramborového salátu, kdy prohlásil o kuchařkách, které podle děděného receptu dávají do salátu jistou poněkud neobvyklou surovinu, že takové kuchařky by měli střílet na útěku. Profesně asi něco umí, ale lidsky je to arogantní nadutec, který se v kdejaké diskuzi vytahuje, kde všude vařil, jak se všichni z jeho pokrmů posadili na řiť a že jedině on vaří správně a ze správných surovin. Příklad: zelí nakládáme v rodině stejně, jako několik generací mých předků a po vykvašení ho vaříme stejně, jako moje prababička, babička i matka. Dnes ho tak vaří i moje žena, sestra, dcera i vnuk (tedy min. 6 generací) a zatím všem chutnalo. Nikde jinde jsem se nesetkal se stejným ojedinělým postupem a nikomu ho nevnucujeme. Ale p. Klicpera by mi recept jistě zpochybnil, možná by nás chtěl střílet do týla, možná by mě vyzval k dobrovolnému odchodu z tohoto světa, nevím. Nemám rád nabubřelé mentorování ani drzé egoistické frajírky.
Pane Ničmane, já osobně p. Klicperu neznám, nikdy jsme se neviděli a ani nevím, kde bydlí. Seznámili jsme se čirou náhodou před asi 3 - 4 roky tak, že jsme se shodli na chybných postupech některých amatérů, na které jsem i já reagovala jako dlouholetá aktivní kuchařka - amatérka jen pro rodinu. Tak jsme se vzájemně ozvali a tak to občas pokračovalo. Pokud jde o jeho projev - mentorování, agresné vyjadřování, frajírek atd., tak ke mně si to nikdy nedovolil a naopak mi párkrát dobře poradil na můj dotaz. Vím jen, že je mu pár let přes 70 a mně ještě o pár let víc než jemu. Takže pravdu máte, ale on na druhou stranu připojoval amatérům rady.
Obávám se ale, že se něco stalo. Já jsem měla letos zdravotní problém, který vyžádal operaci a půl roku pobytu v nemocnici. Vrátila jsem se 1. září domů a ozvala jsem se mu e-mailem a doposud jsem nedostala odpověď. Takže se obávám nejhoršího, on sám měl zdravotní problémy a při tom se velmi intenzivně věnoval pěstování ovoce a zeleniny (mám od něho fota) , což je velká dřina, to víme.
Toto moje povídání je proto, že jsme byli k sobě naprosto slušní, přátelští, což mnoho účastníků diskusního fóra Seznamu nepoznalo, to máte naprostou pravdu. Myslím, že on to nemyslel špatně no a způsob vyjadřování PRÝ mají šéfové kuchařští hodně drsný, viz třeba Pohlreich, ten se skoro nedá ani poslouchat a vaří jen hoch jídla, která nejsou většinou k nasycení.
Mohla bych poprosit o recept na Vaše rodinné zelí ? Chtěla bych ho zkusit, změna by byl vítaná. Přeji Vám krásné a pohodové vánoce a především zdravý nový rok,mějte se co nejlépe.
Také se mluví mezi politiky o tom, že by se ty výsluhy měly zrušit. Prý se zbytečně vyplácejí dokonce i administrativním pracovníkům, což se nelíbí ani policajtům.
Napsala jsem vám odpověď a redakce mi ji dvakrát smazala se zcela falešnými a urážlivými obviněními, ze kterých ze mne udělali provokatéra a nepřítele systému. Příště mi prosím pište jen o počasí a kuchařských receptech. Vám přeji příjemné vánoce.
Výsluhy mají oba vysoké, tak nač ještě cpát do plného pytle?
Opravdu mne mrzí, že jste nepochopila samotnou podstatu výsluh, na které mají při odchodu do důchodu a při splnění daných podmínek profesionální vojáci, hasiči, celní správa, vězeňská služba a někteří další. Je to legitimní a uzákoněné právo. Takže mluvit o nějakém cpaní do plného pytle je sice hezké, ale jalové přirovnání.
Děkuji za školení...já tomu docela rozumím..takže vaše poslední slova "přímé a nepřímé daně daňových poplatníků " jsou v podstatě to, co jsem řekla já, ale o několik desítek slov méně .
Zdravím.
To si tedy dost fandíte, vy jste napsala něco zcela odlišného než je skutečnost a než jsem uvedla. Někdy drobný rozdíl ve formulaci může zcela změnit smysl vyjádření, to ale není váš případ.
Takže k jádru věci : vy jste napsala " jsou to peníze daňových plátců ", což již nejsou, neboť jako součást ceny za koupené zboží ( DPH) byly do st. rozpočtu odvedeny. Já jsem v poslední větě napsala " co (by) nebylo pořízeno z přímých nebo nepřímých DANÍ OD daňových poplatníků". Jistě chápete, že daně, které jsou nedílnou součástí snad každé zaplacené ceny za zboží nebo služby , tak v momentě realizace obchodní akce již nejsou ve vlastnictví plátce, ale patří do příjmu st. rozpočtu. Poděkujte mi za vysvětlení a přeji vám příjemné vánoční svátky.
Nahota je příjemná, pokud jsou pro ni tepelné podmínky. Příjemné je na př. koupání v létě, v ošetřovaném bazénu nebo doma ve vaně, voda je tělu příjemná, ALE pro mne i pro více diskutujících je v posteli zima. Mně je zima na ramena a na paže i v létě, to musím být přikrytá alespoň prostěradlem. Pokud jde o noční prádlo, pyžama mne nelákají právě kvůli tomu, že tělo je uzavřené jako v krunýři, používám spíše kratší košile a tím je intimní část těla volná a může "větrat".
To je jedno s čím to souvisí a z čeho je to vyplacene. Pořád jsou to peníze daňových plátců. Asi pán chtěl říct, že jsou nenažraní. Což jsou.
Slogan "peníze daňových poplatníků" je snad nějaké zaklínadlo " a je v diskusích používáno skoro jako strašidlo. Vyplývá to z naprostých neznalostí ekonomickýh pojmů a ekonomických vazeb. Daně jsou rozhodujícím příjmem státního rozpočtu, ze kterého jsou hrazeny rozhodující potřeby státu zajišťované jednotlivými ministerstvy a je tomu tak ve všech státech na této zeměkouli.
Je tedy věcí i ministerstva obrany jak s těmito zdroji zachází a za jejichž zákonné užití je odpovědné stejně tak jako i další ministerstva za to svoje. To jsou nemocnice, školy, dopravní systém, zajišťování obrany státu, kulturní stánky a historické památky, kam se podíváte, je moc málo toho, co není či nebylo pořízeno z přímých nebo nepřímých daní od daňových poplatníků.
Ta poznámka o výsluhách smysl částečně má, neb PP argumentoval tím, že je jeho žena bez příjmů. To byla evidentně lež. I vám hezké Vánoce.
PP si občas nevidí do úst a padají z něho nepravdy a výmysly. On chtěl snad spíše naznačit, že jeho žena tím, že "reprezentuje", tak pracuje zadarmo. On to asi tak chápe.
Jde o podstatu věci. Pokud by se vše odehrávalo tak, jak vy sama píšete v poslední větě, pak proč ten humbuk z Hradu okolo toho? Ještě by byla jedna možnost, kterou znají i ti nejméně gramotní uživatelé bankovnictví. Mohl trvalým příkazem převést jakoukoliv částku za svého účtu na pani podplukovnici a je to. Ale tím, že se do toho namočil aktivní "nechytrák" Jurečka a následně i vlastním vyjádřením o převedení části jeho gáže na manželku jaksi ´¨de jure¨' tomu dali punc dohadů, nesrozumitelnosti, hlouposti...nebo následné legalizace jejího příjmu. Přece nebude pan prezident posílat peníze vlastní ženě, tak jí to uzákoníme. A o to zde (velmi samozřejmě) šlo. Jinak by vámi uváděná varianta o fakturaci nebo varianta o převodu peněz na její účet byla bezproblémová a nebyl by žádný humbuk. Jenže celá ta věc měla cílené pozadí o přiznání požadované částky zákonnou normou. O nic jiného nešlo. Přeji vám krásné Vánoce a vše dobré.
PS: Vy sama jste jasným důkazem toho, že diskutovat lze i slušně a bez vulgarismů. O to více si Vašeho názoru vážím.
Vážený a příjemný pane Procházko, pro Vaši informaci jen uvedu, že jsem starý bankéř od svých cca 26 do 60 let a to v centrále SBČS a posléze po "revoluci" 8 let v soukromé bance, promovala jsem na VŠE obor finance a úvěr.
Tak jsem se pochlubila bez zlého úmyslu , ale věděla jsem, co jsem v příspěvku mimo mísu napsala. Vy jste správný postup uvedl samozřejmě správně a detailněji.
Celá ta "aféra" vznikla tím neomaleným přáním PP a pí. EP o peníze navíc ze st. rozpočtu, což vyvolalo obrovský protest veřejnosti, na který PP víceméně z nutnosti (nikoli sebekriticky) reagoval návrhem převodu (bezúčelovým darem) poloviny svých náhrad na konto své ženy. To měl udělat hned a byl by klid, pokud však principiálně je to možné na vrub snížení finančních možností pro jeho prezidentské reprezentativní potřeby.
V reakci na jiné komentáře jsem již dříve uvedla Občanský zákoník, který ukládá, že majetek vč. financí nabytý během manželství je majetek společný. Tím je několik možností jak hradit manželčiny potřeby, tj. převod části peněz na účet manželky, nebo rovnou jejích placení faktur z manželova konta nebo dokonce společné konto, což by bylo zcela legitimní a zcela normální. Zkrátka celý humbuk byl úplně zbytečný díky zásahu superministra Jurečky.
2
Sledujících
1
Sleduje
2
Sledujících
1
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
To se omlouvám. Nevšimla jsem si data. I já vám přeji krásné vánoční svátky, hlavně zdraví.
1 odpověď
2
Sledujících
0
Sleduje
2
Sledujících
0
Sleduje
To přece není na omluvu, některé informace nebo články prostě redakce otiskne vícekrát i po delší době. A teď si užívejme vánoce, škoda, že není bílo, romantika se nekoná.
1 odpověď