Základem je se o auto starat.
Já mám Hjůndaje Akcént pocházejícího z minulého století a mám najeto již něco kol 30 tisíc a auto je furt jak nové a krom výměn kapalin, filtrů a jedněch gum stíračů jsem dosud nic neměnil.
Pravda je garážované a jezdíme jen když je pěkné počasí a setrvalý tlak vzduchu.
A před jízdou vše zkontroluji, dobiji batérii, případně dofouknu pneu na předepsaný tlak a rovněž i obsah tašky a kabelky manželky abychom s sebou nevozili zbytečnosti a nezatěžovali tak vozidlo, což má vliv jak na konstrukci, tak spotřebu paliva.
Při cestách já sedím na levé přední sedačce za volantem a manželka vpravo vzadu a to v zájmu rovnoměrného vytížení vozu, a i proto aby mi cestou nekecala do řízení. Škoda, že ty pozice nejde střídat, protože máme trochu ony sedačky na povrchu šoupané.
Po návratu z cest před uložením vozu do garáže jej pečlivě vyluxuji včetně prachu v motorovém a zavazadlovém prostoru, poté pečlivě omyji včetně podvozku zvenčí i zevnitř včetně všech oken a manželčiným fénem vysuším a poté navoskuji a vyleštím lak
A když zajedu do garáže tak zde auto vyhevéruji a v příslušných místech prahy podložím dřevěnými špalíky na které umístím polštářky tak, aby kola byla kousek nad zemí a pneumatiky se delším částem v místech styku s podlahou nezplacaťovaly. A tím i šetřím jak péra tak tlumiče pérování, které nejsou zatěžovány vahou vozidla.
Na kratší cesty např. za nákupy auto neuživáme, ale jezdíme MHD, které i dík zvyšujicim se cenám jízdného nákupními taškami řádně vytížíme.
Pokud se budete o vůz podobně starat vydrží vám, nejen spojka, celá léta
Bohužel, já jsem hrozný lajdák a tuto péči vozu nedávám.
Snad jen jednu malou poznámečku: ...zatěžovány tíhou (nikoliv váhou) vozidla.
Já Vám nechci kazit iluze na tom, jak zraje alkohol, ale opravdu nezraje v lahvích.. navíc když máte něco v takové lahvi, tak alkohol spíš jde s kvalitou dolů, například takový gin už během 5-10 let může začít ztrácen některé chuťové složky.
Bílý rum zraje v nerezových tancích (což je skoro láhev), proto je bílý. Klasický rum je barevný , protože zraje v dřevěném sudu. Kdybych dal slivovici do sudu (byla by to škoda) dostane barvu stejně jako whisky, rum, koňak.
S ginem nemám prakticky žádné zkušenosti, ale chuť ginu dělají přísady (jalovec, bylinky) a to může být příčinou ztráty chuti.
Pane, Trebitsch je na tom špatně, o tom žídná, ale ta whisky měla zrát ve speciáoních sudech, je to docela věda. Dát whisky ve skleněné láhvi někam na 3 ani 30 let fakt na chuti nic neřeší.
Whisky i slivovice při svém zrodu používají stejné chemické a biologické procesy, domnívám se tedy, že známé výsledky z ovocných pálenek je možno aplikovat na whisky. U whisky je vložený proces, kdy se v základní surovině musí škroby přeměnit na cukry. Další kroky jsou shodné, při kvašení se cukry přemění na líh a následnou destilací získáme destilát. Jak jsem byl před léty poučen jedním ze svých kolegů, kterému se dostalo akademického vzdělání chemického směru, destilát obsahuje desítky chemických látek. Tyto látky mezi sebou reagují, jedny se rozpadnou, jiné degenerují na jednodušší (prodávám jak jsem koupil), toto nazýváme zráním. Zrání potřebuje nějaký čas a pak teprve máme alkoholický nápoj určený ke spotřebě.
Období zrání je pro výslednou chuť velice důležité. Napoje mohou zrát v uzavřených nádobách, bez vlivu okolního prostředí (tedy např. ve skleněné láhvi), nebo v nádobách umožňující reakci s okolním prostředím (zde dřevěný sud), typicky jde o oxidaci. U dřevěných sudů dochází ještě k dalšímu efektu,"výměně chutí" něco se vsákne do dřeva, něco jiného se ze dřeva uvolní.
Jsem s Vámi zajedno, je to věda. Speciální sudy, nevím, používají se sudy používané při výrobě jiných nápojů, sudy z různého dřeva. Ve Skotsku nám v palírně tvrdili, že jejich whisky má speciální chuť díky tomu, že haly se sudy jsou postaveny na břehu moře a kapičky mořské vody tříštící se o útes dodávají vzduchu specifické složení, které ovlivňuje kvalitu whisky.
Stále mohu dnes koupit whisky, uskladnit ji v sudu ve svém sklepě a vzhledem k jedinečným podmínkám mého sklepa mít jedinečnou whisku.
Takhle to dopadá, když se texty překládají otrocky a doslovně. Výraz friendly fire neznamená přátelskou palbu, ale palbu do vlastních. Žádná palba totiž není "přátelská". Už z povahy věci nemůže být.
Takhle to dopadá, když autor neumí česky ani anglicky. Pak přeloží anglický text doslova a v češtině nechápe, co napsal.
U tech prkynek to uz davno neni pravda. Dnes ma skoro kazdy doma mycku, a dve a pul hodiny v teplote 70°C prkynko dokonale sterilizuje.
Když se mluví o prkýnku, představuji si dřevěné. Asi bych se obával, že doporučeným postupem očisty (vložením do myčky) bych ohrozil existenci lesních porostů v blízkém i vzdáleném okolí. Udělal jsem to jednou a ze šesti jsem měl čtyři normální, jedno částečně použitelné (odpadl jeden menší segment) a jedno jsem vyhodil (rozpad na čtyři kusy).
Podle popisu pod fotografii s přihlédnutím k tomu co na fotografii je a při představě jak to celé bude nechutnat, lze usuzovat, že paní Chmelíková opsala (spíš za pomocí překladače převzala) recept z nějaké světové kuchyně vyhlášené nejedlými jídly.
Obávám se, že pokud někdo bude podle tohoto receptu postupovat, dočká se ze strany svých strávníků velkého úžasu.
Nejsem žádný finanční expert, ale investice do "investiční" whisky se mi zdála již před časem (když jsem se s tím poprvé setkal) jako pitomost. Představa, že zrovna za ten můj soudek, někdo zaplatí násobek dnešní ceny, se mi nezdála reálná. Ten kdo peníze má a chce tu "zhodnocenou" whisku vypít, si ji koupí dnes a nechá ji stoupnout v ceně ve svém sklepě. Já to tak dělám s ovocnými pálenkami. Vnoučatům každý rok láhev, dvě nebo tři dám do archivu a jsou tam třiceti leté kousky, jen nemám notářsky ověřeno, že je tomu skutečně tak. Na chuť to nemá vliv. (a jen tak mezi námi a na okraj, aby řeč nestála, některé láhve jsou dobré, některé jsou vynikající a některé nic moc)
"Z jeho posledních slov mrazí."
Četl jsem to několikrát, ale žádná taková slova jsem neobjevil.
Nebo snad autor článku čeká, že čtyř(a více)násobný vrah bude kuňkat o odpuštění, prosit o milost, nebo tak něco?
Ze slov, které řekl, mi husí kůže taky nenaskočila.
Více jak 25 let v cele smrti, ... ani se nedivím, že už to asi chtěl mít za sebou.
V Době kdy jsem byl svobodný a bezdětný jsem pracoval v nepřetržitém provozu. Bral jsem jako samozřejmost, že na Štědrý den budu v práci, bral jsem jako samozřejmost, že v době letních prázdnin jsem si nebral dovolenou, bral jsem jako samozřejmost vyměnit si s kolegou službu, protože musí někam s děckem.
Jsem exot? Jaké máte poměry na pracovišti, že se na takové triviální věci nedokážete dohodnout ...
Mezi svátky nefunguje škola, družina, školka. Do deseti let nemůžete dítě nechat deset hodin samo doma.
Vyčítat mámě, že zůstane doma s nemocným dítětem?
Předložte tento problém k posouzení svoji matce. Zeptejte se jí jak to řešila ona.
Jako kluci jsme jednou měli mistrovství světa, všichni jsme byli mistři světa a světovými rekordmany. Disciplíny: běh na 37 metrů, skok dozadu na jedné noze, a podobně.
Kdyby si nechali poradit ode mě, mohli být mistři světa v hokeji hraném na třikrát 19 minut, na jedné brusli, s hranatým pukem ....
15
Sledujících
4
Sleduje
15
Sledujících
4
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Sice jak přiznáváte jste "hrozný lajdák", ale na druhou stranu zase asi tak nějak dosti puntičkář, když se dokážete v mém textu zabývat jednotlivými slůvky jako jsou pojmy váha a tíha.
...nebo, že byste byl nějaký pedagóg s aprobací v oblastech češtiny, případně fyziky, že vás drobné, až marginální chybičky takto iritují?
V tom případě by mi bylo docela i líto Vašich žáčků, kteří si toho od Vás musejí vytrpět asi více než dosti.
1 odpověď
1
Sledujících
0
Sleduje
1
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Promiňte, nechtěl jsem se Vás nijak dotknout, ale dokonalý popis správné péče o automobil mne natolik pobavil, že jsem se pokusil zažertovat. Jak je u mě obvyklé, opět se to nepovedlo.
Nejsem učitel, pokud si mám představit sílu, převádím si newtony na kilogramy, … jen ta váha a tíha a hmotnost ve mne vzbuzují podivné hnutí mysli a tak nějak podvědomě reaguji.
Snad se povede toto:
Lékař mne nabádal ať se starám o svoji váhu. Od té doby na ní pravidelně utírám prach.
1 odpověď