Dříve se vařilo levně, chutně a UHO měly možná nějaké závodní kuchyně nevalné pověsti. Bylo dostatek jídel s hovězím masem, což dnes téměř chybí, protože dnešní rádoby kuchaři neumí udělat svíčkovou a ani třeba roštěnku na houbách. Guláše byly dříve na šťávě a ne jako dnes na vodě zahustěné hladkou moukou, nebo omáčky připravené z polotovarů Makra. Polévky byly poctivé, hovězí vývar stál většinou korunu, gulášovka pak dvě. Vařili vyučení kuchaři, nepoužívali ani dochucovadel a pomůcek zn. made in Vitana. Za desetikorunu se člověk najedl a měl to i s pivem. Co se týče studené kuchyně, tak Gothaj byl velmi kvalitní uzený salám a ne takový paskvil nastavený separáty, jako dnes. Dnes totiž nejsou uzeniny, ale vařeniny, dříve uzenina voněla komínem Pokud tohle všechno autor neví, měl by psát o něčem o čem mám vědomost.
dochucovadla se používala, ne, že ne...
Jak kde a jak kdy. Byly restaurace, kde si člověk pošmákl, a byly i takové, kde byl rád, že vyvázl jen s průjmem a nikoli třeba se žloutenkou.
Jídlo bylo levné, protože v socialistickém hospodářství nikoho nezajímalo, zda tržby pokryjí náklady nebo ne, vždycky se to nakonec nějak srovnalo, personál dostal výplatu i prémie, a jelo se dál.
Personál v restauracích nebyl moc dobře placen, takže vždy záleželo na vedoucím. Někteří se snažili, měli plno od rána do večera a spropitné jim hodilo víc, než byl jejich tabulkový plat. Jiní zas šidili porce, používali levnější a méně kvalitní maso atd., a rovněž si nežili špatně. Obšas si sice šel nějaký vedoucí za manko pro výstrahu sednout, ale celkové poměry to nijak nezměnilo.
Na všechno sice byly přísné normy, takže by se dalo říct, že jídlo bylo kvalitnější, ale když se honil plán, šly obvykle nějaké normy stranou (a nejen v potravinářství). Náhražky a glutamát se moc nepoužívaly, protože prostě v té době nebyly, ale šikovný český člověk si vždy našel cestičku, jak něco ošidit, obzvlášť pokud z toho něco káplo i do jeho kapsy.
před 55 lety se glutamát používal, měl název GLUTASOL a byl běžným dochucovadlem polévek a omáček...
My dnes cestovali, ale stihli dorazit domů před přímým přenosem. Měla jsem velkou radost, dokud jsem to nezapla. Obraz se ztracel, vypadávalo to, kostičky, pak už to šlo, ale obraz chvílemi v mlze, duha atd. Dostih krásnej, přála jsem to moc Myšákovi i paní Růžičkové. Škoda, že Lenka se dlouho nesvezla, jako jediná žena v poli, ale hlavněže jsou všichni v pořádku. Koně i jezdci.
Paní Černíčková, nebyla jste v tom sama, u nás tytéž problémy a navíc nebyl synchronní zvuk s obrazem a to snad bylo ještě horší...
S paní Jeníkovou jsem se setkala před 5 lety v Lázních Bohdaneč když tam byla jako doprovod léčícího se tatínka. Úžasná a milá dáma, která si na nic nehrála a bavila se se všemi, mj. nám povídala jak probíhá natáčení Ordinace kde hraje. Mám na ni krásné vzpomínky a přeji jí hlavně zdraví a ať už je jen a jen lépe....
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Chlupaté knedlíky a na obrázku jsou plněné bramborové knedlíky...
2 odpovědi