Okolo Vánoc, když baštím datle, nechám si pár větších pecek stranou a pak je zastrkám do květináče k fikusu benjamina. Ten má rád vlhčí zem, takže u něj jsou i poměrně stejnoměrně zalévána a stejně jako on v normální pokojové teplotě. Bydlím ve starém domě, v zimě udržuji teplotu min. 16°, když nejsme doma, a max. 21°. Rozsazuji zároveň s přidáním nebo výměnou zeminy u fikusu (ten je v podobě košatého stromku, vysoký asi 1,5 m, takže má větší květináč) Je fakt, že se mi ne všechny pecky povede dopěstovat a s klíčením si dávají načas, ale už jsem kdysi měla poměrně velkou, několik jsem rozdala, teď mám jednu asi tříletou a tři asi dvouleté. Nerozmazluji je. Jen je potřeba hlídat listy, když máte suchý vzduch, občas rosit. Přeji všem, aby se zadařilo! 🙂
Pozor na puklice!!!
Od známé ze Zvolena jsem slyšela, že medvědů je tam o hodně víc. Došlo se i k téměř trojnásobku!!! Měli by napsat, kdo a jak k danému číslu dospěl. Mláďat se prý rodí víc, než dřív, turistů je čím dál víc a s omezeními vstupu si často hlavu nedělají. Výsledkem je to, že místní lidé se téměř neodvažují do lesů poblíž měst. Hlavně pro starší a děti je to opravdu nebezpečné.
Je fantazie malovat tady lidem, že jste "byla" majitelkou zahradnictví a dokonce zemědělského podniku! Takovým se říká podvodníci!!! Nerozeznat jírovec maďal (koňský kaštan) od jedlých kaštanů a v celém článku je dokonale proplést, to tedy vyžaduje opravdu umění!!!
Ale jakékoliv znalosti je to na hony vzdáleno!
Léta uchovávám vyloupané vlašské ořechy tak, že jich většinu mlýnkem nastrouhám a pak lžicí postupně napěchuji do sklenice s víčkem se závitem. Díky tomu, že jsou tučné, pěchováním se vytěsní vzduch a sklenici naplním až po víčko. Další část si připravím k použití "na ozdobu" a zbytek pokrájím na kousky. Vše podle poměru, jak asi budu potřebovat. Nejdůležitější je uložení v temnu a chladu. V paneláku tohle asi bude problém, doporučuji opravdu pořádně uzavřít a dát do spíže nebo uzaviratelné skříňky až na zem. Nesmí přímo na ni svítit slunce nebo poblíž být topení. 🙂 Takhle mi v pohodě vydrží rok, dva - minimálně. Záleží na tom, jaká je další úroda - jestli s nimi šetříme nebo ne.
Nikdy jsem nekouřila, zato s chronickou bronchitidou mám letité zkušenosti. Mívám problém při typicky podzimním počasí sychravo, vlhko, chladno, obzvlášť ve spojení se smogem. Vliv má i psychika. Naopak to, že mléčné výrobky zahleňují je dávno vyvráceno. Bez dobrého mléka a co nejméně zpracovaných mléčných výrobků bych se neobešla. Chrání sliznice trávicího systému. S dýcháním nemá co společného.
Domácí "pribináček" dělám vnoučatům už delší dobu. Používám ale kvalitní tvaroh balený, smetanu ke šlehání 33%, navíc dobrý bílý jogurt (1:1:1) a svůj vanilkový cukr. Přidávám (pokud mám) mražené drobné ovoce z vlastní úrody nebo kvalitní marmeládu a příp. pohankové lupínky. Šlehačku šlehám zároveň s tvarohem, pak si odeberu část pro sebe (přidávám si různá semínka a třeba lněný olej a špetku soli a snídám), do zbytku zašlehám van. cukr, příp. do části kakao. Nezbývá! 🙂
Místo mascarpone používám dobrý, klasicky balený, měkký tvaroh. Takže 250 ml "šlehačky" s min. 30% tuku, 250 g tvarohu našlehám ručním šlehačem a přidávám bějem šlehání svůj opravdu vanilkový cukr. Po našlehání přidám min. 100 ml dobrého bílého jogurtu - podle konzistence, chuti a určení 🙂. Někdy část ochutím kakaem. Podávat lze samotné nebo s ovocem, aj. - podle chuti. Ovoce lze i zašlehat. Možno použít i na mražený krém. Úspěch zaručen!
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Utírat prach před luxováním mi připadá na hlavu! Kam mi může padat, když ho pak stírám navlhčeným hadříkem.
1 odpověď