Dobrý den,trochu zavádějící článek který obhajuje tak trochu hospodské.
Ale realita je za poplatky 1-2 procenty dle banky,pronájem terminálu často zdarma dle obratu a my osobně provozujeme restauraci na vesnici a máme Sumup.Terminál za 600kč a nemusíme platit pronájem.A díky platbám kartou se navýšili tržby několinásobně...dle většiny zakázniků ,pokud neberou karty,jdeme pouze v nejnutnějším případě.Tao asi tak.
Pokud by hospodský skutečně koupil pullitr piva za 33Kč, tak pokud ho prodává za 50,-, tak dělá charitu. Cena by měla být někde kolem 65-75Kč. Ale ukazuje to, že pokud dnes hospodský zdražuje, tak primárně řeší úplně něco jiného než změnu DPH. A to co řeší je třeba růst výplat pro lidi, nájmu, energie a ano, i on chce víc vydělat. Podnikání se provádí za účelem dosažení zisku.
My máme restauraci na obci s dvěma tisíci obyvateli.Cena Plzně byla do konce roku 48kc,nyní je 55kc.Je to opravdu dá se říct doplňkový a prodej ztrátový.Kdybychom nechodili do zaměstnání dopoledne a nevařili, tak už jsme dávno uzavřeli restauraci...
Vzhledem k tomu že nákupka dvanáctky Plzně u nás ve velkoskladu je pro nepodnikající osobu 33 Kč, tudíž pro hospodské ještě méně, mi příjde cena v hospodě přes 50 Kč jako lumpárna. Ale pokud za tyto ceny chce někdo popíjet je to jeho svobodná volba.
Tato cena byla před zvýšením DPH.Nyni je bez pár haléřů téměř 37kč,včera jsem zrovna byl nakoupit ve velkoobchodu.Nechápu proč sudové pivo je dražší než lahvové například u Plzně o deset korun...pak se diví že klesá pivovarům odbyt a lidí raději pijí doma.
Nerad píšu komentáře,ale dnes udělám vyjimku. S manželkou jsme si otevřeli restauraci v obecním nájmu před dvěma roky v podkrkonoší na malé obci.Vložili ušetřené peníze na rozjezd malého rodinného s.r.o., (vybavení,suroviny,licence,EET atd.) Já pracuji v kuchyni,manželka na place,na letní sezonu dva brigádnici.Je to těžká práce od rána do večera a čistý výdělek není na zbohatnutí ale uživení,ale děláme co nás baví a děláme to rádi.Po první vlně která se přežila horko těžko jsme si říkali že už bude lépe,ale raději jsem se nechal na půl úvazku zaměstnat,omezila se lehce otevírací doba, aby byla alespon nějaká jistota příjmu.Bohůžel podle očekávání na podzim přišla druhá a ještě delší uzavírka která vypadá na ještě delší období... Už nám dochází síly,ne fyzické,ale po psychické stránce.Stát bohůžel nepomůže rychle a pokud nepřežijí ani ti co to dělají v rodinném kruhu a začnou se uzavírat restaurace,které provozují manželé,rodiny,pak to bude hodně špatný a spousta lidí se bude divit až nebudou mít kam zajít na dobrou večeři či oběd za rozumný peníz.Přežijí jen velké a silné firmy které mají příjem i z jiných činností ale pak už nebude stát oběd 100kč ale bohůžel dvakrát tolik protože ubude konkurence a ceny poletí nahoru.
Samozřejmě že lidi se přeškolí,neumřou hlady a skončí v jiném oboru,ve fabrikách jak si přeje pan Dušek,ale gastronomie se bude z toho spousta let vzpamatovávat a nejvíc to odnesou ti malý,co to dělali s láskou a kam lidé chodili si odpočinout a relaxovat. V létě,až pojedete z měst na výlety a budete míjet zavřené provozovny,možná si vzpomenete.
Když je to tak jednoduché a výnosné, tak se divím, že v tom dávno nepodnikáte.
Protože by musel pracovat od rána do večera 16-18hodin denně ,padat na hubu a přesto mít pořád úsměv na tváři před zákazníky a po sezóně by zjistil že za tu dřinu v přepočtu na hodiny si vydělá víc ve fabrice.Ale kdo provozuje rodinný penzion (restauraci)nedělá to kvůli penězům,ale kvůli tomu že tu práci miluje a má ji jako konicek, na kterém se určitě nezbohatne ale dokáže uživit jako každá těžká práce rukama.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Prosím o banku , kde máte 1-2 %?
2 odpovědi
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Odkaz máme již 5 let a spokojený,terminál si koupíte za pár stovek,neplatíte poplatky a do druhého pracovního dne máte platbu vždy na účte😉podporuje dotykacku a spoustu dalsich systému.Lze používat i jen s mobilem.