Jak zkrotit glykémii. Co možná ještě nevíte o hypo a hyperStabilní hladinu krevního cukru by si měli hlídat všichni, ale pro diabetiky je to naprosto zásadní. Co způsobuje výkyvy a co pomůže, když přijdou? Na úvod pár čísel. Za optimální hladinu glykémie, tedy koncentrace cukru v krvi, se považují hodnoty mezi 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno, po jídle by to mělo být nejvýše 10 mmol/l. Výkyvy nahoru i dolů škodí diabetikům i zdravým lidem. Co si pod abstraktními hodnotami představit? Podle dietoložky Margit Slimákové máme v těle asi pět litrů krve, v nichž jsou rozpuštěny čtyři gramy glukózy. To odpovídá zhruba jedné kostce cukru. Pro rozvoj cukrovky 2. typu přitom stačí mít v těle jen o čtvrt lžičky cukru více. Tělo si hladinu cukru velmi přísně hlídá a rozhodit ji opravdu může i tak malé množství.