Davam palec nahoru za to, ze se olej nevyleva do odpadu, ale jde do sberneho odpadu/kontejneru. Proboha, veprovej rizek se zasadne smazi na sadle! Drubezim rizkum je to fuk, ale i ten kapr smazenej na sadle mi vzdycky smakoval jinak.
Dekuji, ale casoprostor na vyrobu domaci vonne svicky nemam. Snad ostatnim jejich vlastni vyrobek zprijemni cas vanocni. Pozehnane Vanoce preji vsem.
V zasade s receptem a autorkou clanku souhlasim. Kazda hospodynka opakuje tradicni rodinnou pripravu. Ja mezi ne patrim.
Ze zeleniny do salatu korenovou zeleninu krome varene mrkve nedavam. Hrasek ano a cibuli salotku kratce sparenou stejne jako davam nakladanou okurku. Jedno jemne nastrouhane vajicko ke skode neni.
Vite, bramborovy salat je prilohou masa nebo ryby. Nemel by sam o sobe prilis zasytit. Osobne rozlisuji verzi zakladni (bez majonezy, kdy sladkokyselym lakem z okurku dodavam bramboram vlhkost - v zasade to takto k nam prislo z Rakousko-Uherska) a pak vylepsenou s majonezou (nekdo jogurtem ci smetanou.)
Na chlebicky pouzivam pseudobramborovy salat s majonezou a do nej jemne krajenou sunku davam.
Vsem preji krasny cas vanocni.
Pan Spacek at si rika co chce. Co rodina, to jine zvyklosti. Nicmene kazda hospodynka umi nacasovat stedrovecerni veceri tak, aby po ni byla moznost si spolecne zazpivat koledy, dodrzet tradicni zvyklosti (jablicko, lodicky, hazeni strevicem aj.) a v klidu si vychutnat darky pred spolecnym sledovanim pohadky.
Prevzala jsem rodinny zvyk, ze darky roznasi nejmladsi clen rodiny. Uplatnovala jsem ho. V nasem pripade dneska by ty darecky musel roznaset hafanek, protoze ostatni clenove rodiny ziji daleko.
Vsem preji pozehnane vanocni svatky.
Zazitkum z vojny tak, jak ji zminuji chlapi nize, beze zbytku verim. (Jak to v Janovicichh 1979/1981 ne/fungovalo jsem mela z prvni ruky.)
Zavadet povinnou vojenskou sluzbu si nepreje nikdo, ale pravda je, ze par stovek/tisicu profesionalnich vojaku tezko obcany na uzemi CR ochrani. Nicmene mesicni vojensky vycvik by bylo vhodne zavezt, aby se chlapi dokazali zorientovat cili zachazet se stavajicimi zbranemi, protoze veda a technika "pokrocila."
Patrim ke generaci, kde soucasti skolnich osnov byla branna vychova (teoreticka i prakticka). Jsem dnes seniorka, ktere kratkodoba pamet sice uz drhne, ale ta dlouhodoba funguje jeste bajecne. Jak jsou na tom ostatni?¿ Netroufam si odhadnout, jak by plnila svoje ukoly obcanska domobrana, kdyz verejna osveta nejak vymizela. Mile mne prekvapily severske zeme, kde rozdavali brozurky s navodem. Nevim jak obsahlym a pro jake situace a co vsechno zahrnovaly, ale verim, ze zakladni info v nich bylo.
Kdo je pripraven, neni ohrozen. Opravuji: je ohrozen mene.
Mysleme radeji na nadchazejici vanocni pozehnane svatky. Vsem preji pohodu.
Souhlasim s Petanem i Zdenkem. Uredni siml bude chtit dolozit prvni posledni. Mne se osobne stalo, ze jsem nastesti mohla predmetne chybejici dolozit, ale centrale CSSZ trvalo nekolik mesicu nez to k me historii pojisteni "uvedli".
Jakejsi on-line portal CSSZ stran vypoctu mozneho duchodu vubec nepocita s moznosti prace v EU (roky se totiz scitaji), takze mne je ta jejich pseudovymozenost k nicemu.
Bezny obcan take nevi, jakym koeficientem se jeho predchozi vydelek prepocitava. Osobne to shledavam tvrde zavadejici a matouci.
Stejne tak je to s nepropojenim CSSZ na matriky. Zena musi dolozit rodny list deti, protoze statni system neni schopen jednim klikem si toto overit. Vite co?¿ Radeji dopecme cukrovi, dobalme darky a tesme se na rodinnou pohodu. Tu preji vsem a hodne zdravi do noveho roku 2025.
V zemi, kde ziji, je na Vanoce obdarovavani vyhernim tiketem tvrdou tradici. Lide nekupuji jediny los, ale stejneho cisla jich koupi "hafo", aby podelili sve pratele a s nimi mohli sdilet pripadnou vyhru. Vyjimecne tahy jsou vanocni a trikralove.
Osobne tomuto nefandim, ale urcite je to lepsi pozornost nez dar/nedar, ktery konci nekde v almare nebo i jako kolujici darek na dalsi Vanoce napric rodinu i prateli.
Tak, kdyz uz jste tema "kruhace" nadhodili pro ceske zemepisne sirky a delky, tak venujte pozornost, jak se k tomu stavi pravidla silnicniho provozu v jinych zemich EU.
Ti cesti ridici, kteri svym tydytkem projedou - nejen v ramci sve dovolene, ale hlavne pracovne - na pul Evropou si mohou "privydelat" = byt o hodne korunek lehci.
Nabadam k velke pozornosti, protoze jinak by se komukoliv mohlo stat, ze za spatny prujezd kruhacem v Portugalsku zaplati za prestupek v rozmezi 50-300 euro!¡
Neni to hoax. Ja na to ciste nahodne narazila a nasledne se s mym taxikarem vsadila o 1 euro. Prohral. Byl velmi udiven a take nemile prekvapen, ze sazku prohral.
Dekuji, ze udelate novy clanek a popisete, kde jde jen o "pouhy zvyk" prujezdem pres kruhac a kde to tvrde upravuje (a take postihuje) silnicni zakon predmetne zeme.
Ne kazdy bezdomovec je kriminalnik nebo asocialni zivel ci tvrdy nemakacenko. Jiste je, ze rozumu nepobrali, jak se lidove rika.
Chyremu napovez, hloupeho trkni. V te komunite lidi bez domova jsou urcite i taci, kteri pracuji a za nizkou mzdu si dovolit vlastni bydleni/pronajem nemohou. Teda oni si to mysli, kdyz se nezajimaji o moznost sdileneho bydleni. Studaci to tak bezne delaji a dokonce i mladi dospelaci (vzpomenme na serial Pratele).
Snad i ta charita ma terenniho socialniho pracovnika, tak se primlouvam, aby jim alespon napovedu "na nastenku" dali. Mozna to k necemu bude vic nez zverejneny clanek.
67
Sledujících
4
Sleduje
67
Sledujících
4
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Takze, takze:
olivovy olej lisovany za tepla (nikoliv tedy extra panensky) je rozhodne vhodnejsi na smazeni vic nez repkovy ci slunecnicovy. Osobne jsem vzdy kapra smazila na sadle.
Kapr do mleka? To tedy neznam, ale kaprik se porcoval 23.12. a zakapaval se tradicne citronem, aby pres noc prisel o ten "rybnicni" nadech.
Vzdy kapr v nasi rodine sel z lednice hodinu pred upravou a byl dusledne osusen. Neexistovala dopoledni predpriprava do trojobalu, protoze by to zavhlo. Hezky step by step mouka, vejce, (domaci) strouhanka a sup na panev tesne pred veceri.
Muj muz rika, ze kazda ryba, kazde maso ma svuj vlastni smak a vychutna si ho jen pravy znalec, ktery si bylinkove/korenene dresinky dava az na talir. Samozrejme to vyzaduje mistrnou ruku kuchare, aby to ci ono nebylo syrove, nebo presusene, ale kazdy to ma rad jinak.