Aby mohlo pivo nést označení ležák, tak musí být uvařeno ze chmele na to vhodného (v Česku typický třeba Žatecký Červeňák), musí do něj být dány kvasnice určené pro ležáky a musí kvasit při nízkých teplotách, při kterých jsou všechny procesy zpomalené. Takové pivo kvasí dvakrát až třikrát déle, než (celosvětově) rozšířenější druhy piva. Po dokvašení toto pivo ještě takzvaně leží, a proto je zváno ležákem. Či chcete-li spodně kvašené pivo, protože kvasí za nízkých teplot. Naproti tomu svrchně kvašená piva, která jsou ve světě skutečně běžnější (ležák je specialita především Česka a Německa), kvasí za vyšších teplot, tedy rychleji. Obvykle 2-3 týdny. Ležák minimálně 6 týdnů, ale může i déle. Záleží na teplotách. Ležáky kvasí při 2-6°C, zatímco svrchně kvašená piva přibližně při 18-23°C. Ve zkratce zhruba takto se to má s právem na označení ležák. A ležák může mít 14 ° úplně stejně jako třeba 8 °. S tím to nesouvisí. Stupňovitost udává množství zkvasitelného extraktu v pivu po jeho uvaření. Proto se již ustupuje od značení ve stupních, které je i pro obchodní názvy piv již zakázané, ale používají se procenta, protože jedenáctka znamená, že množství toho extraktu v objemu uvařeného piva je 11 %. Proto platí i taková polopřímá úměra, že čím vyšší stupně, tím vyšší obsah alkoholu, protože ten vzniká právě při tom kvašení. Logicky, větší množství zkvasitelného materiálu vytvoří větší množství alkoholu.
Takových nesmyslů a chyb....
14
Sledujících
11
Sleduje
14
Sledujících
11
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Hmm. Poučte mě!
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Kde začít.... ležák je spodně kvašené pivo o stupňovitosti 11,00 - 12,99% EPM. Nezáleží tedy na chmelu, ani na tom, jak dlouho leží... Spodně kvašené pivo kvasí nejčastěji kolem 10°C, při 2-6°C dozrává, při této teplotě byste mladinu neodkvasil... Odkaz 1