Ja jsem se sveho casu taky prestehoval z mesta do male vesnicky uprostred lesu a fakt je, ze o vikendu tam moc klidu nebylo, kdyz vsichni uz rano nahodili motorove pily a zacali rezat drevo. 🙂 Samozrejme se to dalo pochopit z toho hlediska, ze behem pracovniho tydne na to nemeli cas (vyjma sousedu, kteri byli uz v duchodu), zvlast kdyz za praci skoro vsichni dojizdeli, cili se i relativne pozde vraceli domu.
Ale ja uz byl na druhe strane zvykly, protoze jsme tam predtim jakou dobu jezdili na vikendy, na Vanoce apod. Nicmene pokud nekdo ty zkusenosti nema a proste se prestehuje, tak urcite veci ho zaskocit muzou.
Pokud jsou v Cesku statisice prazdnych bytu uz ted, tak vubec nerozumim cemu presne pomuze stavet dalsi. Jak ostatne pisu do diskusi opakovane, problem je v cenach a v dostupnosti hypoteky. Muzete postavit bytu kolik chcete, ale to nijak neresi, ze lidi na ne nemaji penize. Nevim, proc si nekdo mysli, ze kdyz se bude vic stavet, tak spadnou ceny.
Jedine, co mi dava smysl, je stavet dalsi socialni byty s regulovanym najmem.
Stejne je to s hypotetickym zrusenim prispevku na bydleni. Take nevim, proc by to melo vest k nejakemu vyznamnemu snizovani najmu. Je snadne rict, ze lide co si bez prispevku nemuzou dovolit 3+1 by se proste museli prestehovat do mensiho a hotovo. Ale.. v tomhle scenari by se mozna o neco snizily najmy ve velkych bytech, jenze na druhou stranu by obrovsky vzrostla poptavka po bytech malych. Jelikoz nelze nekomu rict, at se prestehuje do mensiho, pokud to mensi proste neni k dispozici. Takze by presne takovych malych a levnych bytu musel byt dostatek, coz nevidim moc realne.
Ja si v CR take vyzkousel oboji, zivot ve meste i v jedne tak male vesnicce, ze jsme tam nemeli ani hospodu. 🙂 Venkov mi pripadal lepsi - na zahradu se poridila trampolina, bazen apod. a za dobreho pocasi deti radily venku, cili ani nemohly nikoho moc rusit. Jednou tydne se zajelo nakoupit do Makra a hotovo. Nicmene pokud treba deti chteji chodit i do ruznych krouzku apod., tak uz je to slozitejsi, to ano.
Je to presne tak. Pak je otazka, co je vlastne lepsi. Jestli v Cesku vydelavat rekneme 40 tisic mesicne cisteho a za bydleni dat 27 tisic. Nebo jestli v jine zemi vydelavat v prepoctu rekneme 12 tisic mesicne a za bydleni platit 2,5-3,5 tisice. S tim, ze tady v tropech mi uplne staci na jidlo cca 600 Kc tydne a to si budu jist hodne dobre a ani skoro nebudu muset varit. Kdyz si varit budu, tak se dostanu jeste znacne niz.
Proste si myslim, ze nema moc smysl porovnavat vysi nakladu na bydleni a prumernych platu v nejakych zemich. V praxi lidi totiz zajima predevsim to, kolik jim z jejich vyplaty po uhrazeni tech nakladu zustane a taky co si za ty penize budou moct dovolit koupit.
Tak to je vcelku drsne. I cena toho stroje. Tady v Peru jsme tedy proti nim halt zebraci, delame led normalne v mrazaku a do takovych protahlych igelitovych sacku. Jeden stoji v prepoctu 6 Kc a kolik by se z nej dalo udelat kostek netusim, ale tipnul bych si par desitek. Nu, kdyz nekdo je ochoten platit 12 Kc za dve, proc ne.
Zajimave ceny. To uz vas mozna vyjde levneji, kdyz se prijedete lecit sem do Amazonie. 🙂 I kdyz zrovna onkologicke pacienty akceptujeme jen velice vyjimecne. Nakolik je mi znamo, tak zadna zazracna rostlina, ktera by umela rakovinu lecit, tu opravdu neroste... nebo mozna ano, ale v tom pripade ji nikdo neobjevil. Takze myslet si, ze nekdo v Cesku takove bylinky zna, je minimalne usmevne.
Na vydelavani penez jiste nic spatneho neni, ale pokud pan Pohlreich skutecne umi tak dobre varit, tak by nemel mit problem vydelat si spoustu penez svym kucharskym umenim a ne tim, co predvadi v ruznych televiznich show. I kdyby to nakrasne "mel ve scenari", ze se musi pred kamerou chovat jako nevychovany hulvat, tak nikdo ho prece nenuti na to pristupovat.
"Možná si ale někteří z vás říkají, proč vůbec vznikají další takové články, když je pod nimi tolik nesouhlasu a pohoršení?" - jelikoz jsem pro bulvar kdysi take nejakou dobu pracoval, tak odpoved znam a je zcela jednoducha, akorat se nikomu nebude libit.
Jelikoz autori tady tech komentaru ty clanky ctou taky, protoze je cist chteji, protoze je to proste taky zajima. Akorat to nikdy nepriznaji a do diskuse to samozrejme taky nikdy nenapisou - tam se naopak musi projevovat strasne pohorsene, aby si "zachovali tvar" (a u toho uz se tesi na dalsi pokracovani).
Je to hodne podobne jako treba s McDonald´s. Podle internetovych diskuzi tam vlastne zadni Cesi nikdy jist nechodi, protoze je to odpad atd., akorat ze trzby stoupaji a oteviraji se nove pobocky. Takze asi tak.
Je to stejny nesmysl jako ty predrazene hrozny z Jizni Ameriky. Ja tu ziju a z tzv. odrudy Moscatel, resp. moscatel de Alejandria, se bezne dela napr. pisco, kdy lahev premiove verze koupite v prepoctu do 600 Kc. Nepremiova je pak jeste vyrazne levnejsi. Nema to zdaleka tu cenu. Nekdo k tomu proste vymyslel "pribeh", udelal kvalitni marketing (ktery cili prave na podobne skupiny jako popisuje clanek) a ted na tom musi vydelavat obrovske penize.
Chybi mi tam porkova a zampionova polevka. 🙂 Cesnecku jsem zrovna nejedl nikdy, jelikoz bytostne nesnasim chut cesneku. Jinak prvni misto me neprekvapuje, tady v Jizni Americe se delaji opravdu kvalitni polevky, ktere se casto jedi rovnou jako hlavni chod a nikoliv pred nim - cili jsou velice vydatne, se spoustou masa, plodu more apod.
Problemem dnesni doby v zapadnim svete je, ze v podstate kazda jedna potravina se najednou strasne "pitva", vedecky analyzuje apod. Jenze veda je presne o tom, ze co v ni plati dnes, muze byt uz zitra uplne jinak. Ve vede se nedokazuje, vedecka je takova teorie, ktera poskytuje nastroje pro sve vlastni vyvraceni, tedy umoznuje fomulaci falsifikovatelnych hypotez.
Cili na tom, ze ruzni vedci rikaji ruzne veci, pripadne ze sva tvrzeni prubezne meni, neni vubec nic nepochopitelneho a ani spatneho - spatne by naopak bylo, kdyby tomu tak nebylo a dogmaticky se trvalo na necem, co se jednou uz zjistilo (jelikoz to uz by se seriozni vedou nemelo nic spolecneho.
Pokud ale toto nekdo aplikuje v oblasti stravovani, pak logicky akorat dela lidem v hlave gulas, protoze kazdou chvili "plati" neco jineho. Jeden den je zdrava sklenicka vina denne, druhy den neni zdrave zadne mnozstvi alkoholu, treti den... Oproti tomu treba ruzni domorodci o tomhle vubec nic nevedi, naprosto to neresi, zadne nutricni poradce apod. nemaji a uz stovky, tisice let jim to "jejich" funguje. A kdyz pak prijdou vedci ze zapadu a udelaji nejaky vyzkum, tak se nestaci divit jak jsou ti indiani zdravi.
Problemem dnesni doby v zapadnim svete je, ze v podstate kazda jedna potravina se najednou strasne "pitva", vedecky analyzuje apod. Jenze veda je presne o tom, ze co v ni plati dnes, muze byt uz zitra uplne jinak. Ve vede se nedokazuje, vedecka je takova teorie, ktera poskytuje nastroje pro sve vlastni vyvraceni, tedy umoznuje fomulaci falsifikovatelnych hypotez.
Pokud toto nekdo aplikuje v oblasti stravovani, pak logicky akorat dela lidem v hlave gulas, protoze kazdou chvili "plati" neco jineho. Jeden den je zdrava sklenicka vina denne, druhy den neni zdrave zadne mnozstvi alkoholu, treti den... Oproti tomu treba ruzni domorodci o tomhle vubec nic nevedi, naprosto to neresi, zadne nutricni poradce apod. nemaji a uz stovky, tisice let jim to "jejich" funguje. A kdyz pak prijdou vedci ze zapadu a udelaji nejaky vyzkum, tak se nestaci divit jak jsou ti indiani zdravi.
Ja spis vidim hacek v soucasnych cenach v Chorvatsku, kam sice muzete jet autem a bydlet v nejam rodinnem penzionu, ale za jidlo a piti tam zaplatite behem pobytu mozna i vic, nez za letenky do nejake exoticke zeme, kde bez problemu sezenete kompletni obedove menu v prepoctu do 40 Kc a ubytovani za 2,5-3500 Kc/mesic. Coz ja osobne bych si mnohem radeji dopral prave tu exotiku.
Kdyz ja jsem byl kluk, tak Chorvatsko byla snad nejlevnejsi destinace, co si tak vybavuji. Bavilo me donest si domu treba 15-20 katalogu ruznych CK a pak si je prochazet. A nebylo moc levnejsich destinaci. Dnes uz to davno neplati.Tady, kde ziju, kdyby mi nekdo na trhu nabidnul rybu za stejnou cenu jako v Chorvatsku, tak mu ji hodim na hlavu, protoze za tutez castku tu muzu jist cerstve ryby minimalne cely tyden (taky se mi davno prejedly). Nicmene kazdy tohle ma jinak.
A uz se alespon nekde poprali? Jestli ne, tak je to nuda. Pamatuji rvacku o kachny v akci v Olomouci, kdy jeden znamy (docela vazba, ale nikdy mu to moc nemyslelo) prohlasil, ze tam pojede a nakoupi pro nas vsechny (tzn. pro sebe, pro moji rodinu, pro meho tehdejsiho tchana a tchyni apod.). Jsem mu to rozmlouval, ze nemuze tam prijet a chtit koupit tolik kusu, ale nedal si rict. Vratil se bez kachen a stezoval si, ze ho dobili duchodci, prave kvuli tomu mnozstvi co se snazil vytahat z mrazaku.
16
Sledujících
2
Sleduje
16
Sledujících
2
Sleduje
Banany jsme delali normalne pecene a potom se na taliri zalily cokoladovou polevou. Talir se dal do lednicky, aby poleva znovu ztuhla a tesne pred konzumaci se na banany nastrikala slehacka ve spreji. Super rychle, chutne a ano, skutecne bez vajec i mouky. 🙂