Jinak citronovou šťávou syřidlo opravdu nenahradíte. Ano, mléko se srazí též, ale je to úplně jiný typ srážení. Srážení syřidlem je tzv. sladké srážení, kdy se pH nemění, molekula kaseinu (bílkoviny v mléce) se enzymaticky syřidlem rozštěpí na alfa kasein (sýřenina sražená) a parakasein (zůstane rozpuštěn v syrovátce). Při srážení kyselinou, lhostejno, zda citronovou či mléčnou, dochází ke srážení kaseinu tzv. kyselým srážením, které nastává při snížení pH mléka pod 5,4 a je vratné, při zvýšení pH se sraženina zpět rozpustí, při srážení syřidlem ne, to je nevratné. Kyselým srážením se vyrábí sýry ricotového typu, třeba adygejský nebo zrovna právě ricotta či mascarpone.
Tvaroh z kravského mléka jsem dělala po několik let pro svoji spotřebu i pro známé. Je to již asi 25 let, ale do dnes na to známí vzpomínají, jak byl vynikající. Už nevím, jak dlouho vydržel, určitě o několik dní více, než 2 dny. Žádné syřidlo jsem nikdy nepoužila.
Chtělo to jen trpělivost, aby mléko dobře sedlo.
Přesně jak píšete, tvaroh bez syřidla, jen mléko z farmy a mezofilka nebo zakysanka. Přes noc pěkně pomalu.
Toto není tvaroh, ale takový ten čerstvý farmářský sýr typu třeba Primosale. Zkuste následující fígl, dejte sůl přímo do mléka před sýřením, ať jej pak nemusíte posléze solit, na primosale se dává 10g na litr mléka, takže když máte 2 litry, dejte 20g. Tvaroh já vyrábím jen s použitím mezofilní kultury (lze nahradit zakysanou smetanou). 10 litrů mléka ohřeju na 30°C, rozmíchám v něm kelímek zakysanky (nejlepší je zelená Kunín) a nechám přes noc 14 hodin při pokojové teplotě kysat, pak rozkrájím, nechám hodinku pustit syrovátku, naleju do plachetky, zavážu a dám kapat do chladna, pro urychlení lze tvaroh lisovat. Tvaroh se vyrábí bez syřidla. Někdy se přidává, ale řádově kapky, ne lžičky, jinak je to gumák.
Total - úplný. Total eclipse - úplné zatmění. Je to pás, který vrhá měsíční stín při zatmění. Vlastně ne pás, měsíční stín má tvar kruhu, ale tím, jak se Země otáčí, tak postupně vytváří onen pás. Bývá většinou 170 - 230 km široký, podle vzdálenosti Měsíce od Země, nebývá to stejné vždy. Pokud stojíte přímo uprostřed "pásu", zatmění bude nejdelší, v extrémních případech i 7 minut. Pokud jste na samém okraji pásu totality, zatmění bude trvat jen okamžik, Slunce se zatmí a téměř hned se opět objeví svítící okraj. Pokud jste mimo pás totality, zatmění se bude jevit jako částečné jen. S totalitou coby minulým režimem to nemá pranic společného.
tady jsem odpovídal a vidím, že mé odpovědi nějak zmizely. Já jsem celé 4 roky v Oskavě u p. řed. Lónové velmi spokojen, dokázala ohodnotit kvalitní práci, takže i finančně jsem si polepšil. Odcházím tedy z jiných důvodů, ale tady se o tomto nebudu rozepisovat. Co se týká její dcery Petry, tak musím přiznat, že jsem se od ní přiučil moderním postupům a přístupům, jak řešit určité situace se žáky a vždy jsem s její pomocí situace vyřešil. Dokonalá učitelka, třídní učitelka, dokonalá PRCH, ale ona je dokonalá i jako člověk.
Já tedy slyšel od ostatních něco zcela jiného a ty tři roky slibování místa mi taky stačily. Naštěstí už práci mám a už se žádné UA kozy nemusím doprošovat.
já jsem učitel na ZŠ - praxe 29 let, a taky jsem na výše uvedený plat zatím nedosáhnul.
No tak to se nedivím, když jste dělal u Lónové, staré ráčkující krávy, které pod oknama na uničovské radnici vlaje ukrohadr a na FCB má v přátelích víc ukál než našich. S plně kvalifikovanýma učitelama zachází jako s kusem hadru a zaměstnává je jako pouhé asistenty (Helenku R.) a na mě taky nebyla nadvakrát příjemná, se nedivím, že odchází i Urda. Hlavně, že tam má protekční dcerušku. Stará koza je to. Dobře, že jdete do Brna, já bych jí musel drňu rozkopat.
Tak za prvy, tohle je tim jen lehce posypane takze to zdaleka nepali jako samotna susena papricka, kterych si muzete nakoupit klidne metraky, a za druhy se prodavaj extrakty. Ty muzou dosahovat az palivosti 16M shu(cisty kapsaicin), ale bezne koupite do 9M shu. (Tenhle chips se neblizi ani 1M(aby mel 1M tak by musel byt nejmene z poloviny z ciste carolina reaper).
Gingo, já to měl, jeden nachos trojúhelníček za 160 Kč. Jako jo, pálilo to, ale už bych to nekoupil, je to jen o pálivosti, ten nachos je naprosto bez chuti. Kdysi jsem měl z USA chipsy s Morugou, koupil jsem toho 6 sáčků, s kamošema jsme se hecli, kdo je sní až do dna. Ty ale byly moc dobrý, já skončil druhý.
Je to vedle mého domu ,rana to byla pěkná ,ještě že v domě nikdo nebydlí ,stará paní umřela před rokem.Byl to údajně cigoš s babou ,letěl a zapoměl zatočit.
Jojo, je to bývalý Bartlův obchod. Musela to být pěkná šupa. To esko je fakt blbý. Ale má ta jednička (zelenej barák na rohu) jít dolů a upravit se to esko. Je to tam děsně blbý.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
10/10, to jsou staré známé profláklé provařeniny. Znáte třeba tuto? Jen se dívej, jeřabiny cinkají, vánkem líném o létě si šeptají jen, dívej se s očima dokořán na půvaby pozdně letních rán, na tu krásu žádný člověk nesmí zůstat sám.......