Stačí si dojít do první prodejny s kmivy pro hospodářská zvířata (je v každém městečku) a podívat se na složení krmiva pro brojlery (jsou tři typy podle stáří kuřat). Br2 to je ta inkriminovaná mňamka a pak ať kdokoliv cokoliv říká. Sice by se měla přestat krmit týden před porážkou, ale kdo by to udělal když po tom tak krásně přibírají,že? Tyto články jsou o ...
Samozřejmě, že se přestává BR 2 skrmovat minimálně týden před porážkou a kuřata nejvíce přibírají na BR3. A veterináři na jatkách odebírají vzorky, takže by přišli na případná rezidua v mase.
Také mám takový dojem. Mám pocit, že některé maminky si zvyšují vlastní sebevědomí tím, že vybírají atypická jména svým dětem. Pečlivě jsme s manželem vybírali jména dcerám s vědomím, aby se i jim líbila. Nemám např. nic proti jménu Josefína, ale hlavně neříkat Pepina, Pepča.
A proč ne Josefína? Praděda psal babičce tak krásné dopisy, kde ji láskyplně oslovoval "milá Pepičko". A když jsem to četla, tak mi to vždy vehnalo slzy do očí.
To souhlasím, tím pádem by chtělo snizit korubci aby se k chovateli dostalo více peněz za kilo masa, s tím že by se i popř. zdražilo a pak upravit normy, ale promiňte jestli má za kilo 30 korun co čekáte? Ale neříkám že to není průser chce to řešit ale ne jen u chovatele 🙄
To je přesné, pokud bude na prvovýrobu tlak z jatek, že vykoupí kuře za 27 Kč/kg, a jatka to zase musí prodat obchodníkům a tam taky tlačí s cenou co nejvíce dolů a když jim neustoupí, tak neprodaji a musí to nechat zamrazit. A obchody nakoupí levnější např. polské kuřata. A to je začarovaný kruh.
Aha, tak 22 kuřat na 1 m2 je paráda. Jste normální?
A byl jste někdy na farmě na naskladnění jednodenních kuřat? Ta hala je skoro prázdná! To kuře při naskladnění váží okolo 50 g a jak roste, tak samozřejmě ubývá prostoru. Samozřejmě, že nejméně prostoru mají na konci výkrmu, pár dní před skončením turnusu, než jsou odvezena na jatka.
Kuřata už nekupuji, při jejich přípravě je naprvní pohled znát, jakým způsobem jsou chovaná. Po několika týdnech jejich drsného života z jejich upravovaného masa teče tuk. Je to nechutné co se do nich cpe, aby rychle dosáhla vysoké váhy. Jedná se o nehumánní byznys pro maximalizaci zisku bez ohledu na minimální pohodu zvířat. V chování ke zvířatům nepatříme stále k civilizovaným zemím. Ačkoliv velké drůběží farmy u nás patří zahraničním majitelům. Co si nemohou dovolit doma, to u nás lehce legislativou projde.
Zisku!? Tak si zjistěte, jaké jsou dnes výkupní ceny kuřat a náklady za energie, atd. pro chov, až si to spočítáte, tak by mne zajímal ten zisk😉.
V tomhle by měli být zákony jinak nastaveny. Kde jaký mord co se stane mezi lidmi slyšíme denně. A jak se chovají kuřata a zvířata obecně vidět nesmíme. Proč by neměl být volný přístup do hal, kde se chovají?? Ať si udělá každý obrázek sám. Nebo mají co skrývat??
To není možné, protože by se mohla zanést nějaká nákaza do chovů a kuřata by místo na jatkách skončila v kafilérii.
"Odpovídající podmínky" - tím myslíte jídlo plné cukru, antibiotik a hormonů + voda?
Prokazatelně k přežití nepotřebuje víc ani člověk... když Vás někdo zavře do kamenného sklepa s malým oknem a zajistí, abyste neumřel, tak vlastně se nedopouští žádného emotivního faulu, protože racionálně Vám zajistil živiny na přežití? 🤨
Krmení plné cukru, hormonů a antibiotik? To jsou ale blbosti. Kuřata pro výkrm jsou především tak vyšlechtěná, aby dokázala v tak krátkém čase narůst. A krmné směsi jsou třífázové a velmi bohaté na živiny a speciálně namíchané na různé stáří vykrmovaného kuřete. Antibiotika se do krmiv ani růstové hormony nepřidávají a v ČR jsou velmi přísné kontroly na jatkách i přímo na farmách.
To slabé opeření je spíš dané šlechtěním na co největší přírůstek, peří je spíš odpad, který ubírá růstu masa. Je to nový směr šlechtění starý tak co se kuřata vykrmují intenzívním způsobem uvnitř, to je přes půl století. Kvalitní peří bylo před zdomácněním zárukou schopnosti létat a tím zárukou přežití kura před predátory a po zdomácnění bylo zárukou dobrého přežívání slepic v chladnějších regionech a taky cenná surovina pro chovatele. Dneska to je odpad, který se snaží různě zpracovávat.
Optimální teplota je tam udržována hlavně kvůli co největšími přírustku, aby kuře co nejméně energie z potravy spotřebovalo na udržení tělesné teploty.
A máte pravdu, s tím větráním jsem to napsal neobratně. produkce emisí, například čpavku z exkrementů musí být velká stejně tak jako produkce oxidu uhličitého, protože organismy těch kuřat intenzívně jedou a spalují potravu, aby ji přeměnily na maso a energii, vysokým tempem. Takže větrat se musí spíš víc než méně. Je tam taky otázka optimální vlhkosti v chovu a s tím se pojí i určitá prašnost z podestýlky a z peří.
Celkem s Vámi souhlasím, ale věřte mi, že kdyby jste si vzal to polonahé kuře na tzv. překrmení domů na zahradu, tak by bylo do 14 dní krásně opeřené, samozřejmě na úkor přírůstku.
Vyšilují? Vždyť Albert lže v tom, jak chová svá zvířata. Četl jste ten článek? Za ta kuřata si připlatíte. Připlatíte si za lež a utrpení.
Albert kuřata nechová, ale nakupuje. Použil ke své reklamě skutečné záběry jednodenních kuřat z hal, protože jsou samozřejmě líbivější pro zákazníka než brojleři těsně před porážkou.
A těm všem vyváženým a pečlivě namíchaným krmným směsím se říká - růstový hormon. To je ten kouzelný základ růstu jatečního kuřete za 21.dní vývoje.
Brojlerová kuřata jsou především vyšlechtěná tak, aby vyrostla při kvalitní KS s vysokým obsahem energie za 32 -36 dní do jatečné váhy. Žádné růstové hormony v KS nejsou. A maso je velmi hlídané na různá rezidua, proto se i velmi omezilo podávání antibiotik v počátcích výkrmu.
A rozdělit to na menší hejna nějakým ohrazením, ideálně tak mezi 5 - 15 kusy, kde ty nepříznivé interakce mezi kuřaty prakticky asi nejspíš nejsou, asi nejde, protože zelení aktivisté ve své neskonalé blbosti prosazují zákazy klecí v chovech a toto by asi bylo považováno za klece. Zatímco podestýlkový chov, takový jako na tom videu, hloupí aktivisti považují za podstatně lepší, protože zvíře je "volné".
Jinak ale ty kuřata vypadají, že už jsou v jateční velikosti a potom by imobilní kuřata nemusejí být nějaký velký problém, pokud do dne, dvou dnů jdou na jatka. Přirozeně je zase další důležitý detail, jak ti lidi s těmi kuřaty, když je vezou na jatka, zacházejí.
Jinak, když se kouknete na to video, udržují v tom povozu docela dost čistotu, asi průběžným dodáváním dalšího materiálu na podestýlku. Kuřata či slepice totiž, pokud nemají možnost odpočívat na nějakém vyvýšeném hřadu, klidně si lehnou se vyspat a odpočinout na podlahu do svých exkrementů. Asi taky tak byly za ty tisíciletí člověkem vyšlechtěná, žít jenom na minimálním prostoru. Nicméně kdyby tam od začátku nedodávali na podlahu podestýlku, peří na těch kuřatech by bylo mnohonásobně špinavější než na tom videu je.
Jinak podle mne kvalitu masa takhle chovaných kuřat velmi omezuje smrad. ten při takovém nahloučení musí být obrovský a maso jím musí být nasáklé. A je asi problém v takové hale větrat, protože potom se ten smrad může táhnout na kilometry, tudíž vadí lidem okolo a současně se na úpravu přisávaného vzduchu spotřebuje množství energie. Větrá se tak asi jenom minimálně.
Máte pravdu, že ukázaná kuřata jsou určitě už těsně před porážkou, opeřená jsou méně, protože je na hale optimální teplota, tak nemají potřebu se více opeřovat. Někdy už se dovezou jednodenní kuřata se špatnýma nohama, která by se měla správně vybrakovat hned na začátku výkrmu, nebo nejlépe už v líhních. Na halách se musí větrat hodně, jinak by se kuřata "utopila" ve vlastní podestýlce. Pokud by se málo větralo, tak by se mohla kuřata v tomto stáří udusit anebo by vznikala na hale vysoká vlhkost a ošetřovatel by tam při chůzi nechal gumáky v podestýlce. Umět větrat na halách s drůbeží je opravdu celkem věda 🤔.
Já neříkám, že jste tupá. Neznám vás, nemůžu soudit. Každopádně jak jste napsala. Ty odborné školy můžou studovat všichni. Je to o vzdělávání se a o tom chtít. To nic nemění na tom, že jedině rodič je zodpovědný za své dítě. A je na něm, jak se rozhodne.
Já jsem začala toto studovat až po tom, kdy mi lékařka napíchala syna právě těmi dveřmi očkovacími látkami. A jak to dopadlo? Než jsme došli od lékařky do čekárny, už se volala RZ a okamžitě do nemocnice, protože byl problém. A bohužel se nedalo zjistit, z které očkovací látky to bylo. Na lékařku byla podána stížnost a muselo se to řešit. A ano řeknu vám to na rovinu. Moje vlastní hloupost. Měla jsem se informovat. A ano lékařka je ta, co studovala. Ta měla vědět. Vy si myslíte, že jim záleží na vašich dětech? Určitě ne. Mají tabulky, které musí plnit, aby měli peníze. O nic jiného tu nejde. Vždy jen o peníze.
Po této zkušenosti Vás chápu, že jste opatrná. Nám nikdy žádné komplikace s očkováním nenastaly. Naše dětská lékařka je příjemná a vždy jsme se na všem domluvili. Ale nemyslete si , že mám s jinými lékaři jen dobré zkušenosti. Bylo by to na velmi obsáhlé psaní, protože co jsme zažili za otřesné chování na chirurgii nebo urgentním příjmu, to bych nikomu nepřála. Urgent nám klidně poslal maminku po odvozu do nemocnice zpátky, pár minut před půlnocí nám ji dovezli před dům a na druhý den jsme museli s ní na kontrolu na chirurgii a tam po celodenním čekání a vyšetřeních shledali, že u ní začíná celková sepse a hospitalizovali ji. A takhle to bylo několikrát za poslední rok a půl. Nakonec to skončilo amputací nohy teď koncem ledna a minulý týden na komplikace s hojením zemřela. A ten přístup lékařů po celou dobu léčení, to fakt nechcete zažít.
A ještě něco Google není dostatečný informátor. Ale příbalový leták, který ze zákona musí být u každého léku a také u očkovací látky. Takže se trochu zamyslete nad tím, co jste napsala
Řekněme, že se názorově neshodujeme. Jen opravdu nevím, proč lidé studují odborné školy. Vypadá to, že po přečtení příbalového letáku či návodu může každý stavět dům, operovat nebo třeba létat letadlem. Děti mám staré 2, 8 a 11 let. Ráda se s lékařem poradím ohledně očkování nebo případné léčby a samozřejmě nejsem tak tupá, jak si asi myslíte, že bych slepě jen plnila něčí nařízení. A řídím se především zdravým selským rozumem.
0
Sledujících
2
Sleduje
0
Sledujících
2
Sleduje
Ještě jsem neviděl kuře pěstované v klecovém chovu.Víš vůbec co píšeš za slátaninu,asi ne.
2 odpovědi
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Přesně 👍😂