Kdysi jsem se zeptala majitele jedné z horských restaurací v Trentinu, kam jezdí na dovolenou. "Kam bych jezdil," usmál se jen. "Vždyť se koukni na tu krásu kolem..." Chápu zcela. Tenhle nádherný kousek světa se vám velmi snadno dostane pod kůži, ať už se tu narodíte, nebo jen jezdíte na návštěvu. Vracet se ale zkrátka musíte, nejde jinak!
Něco rozhodně je špatně a je to český zákazník, který laciné potraviny vyžaduje. I kdyby na tom bylo napsáno že se jedná o lisované králičí bobky, náš zákazník to koupí, když to bude v akci a bude toho hodně. U řezníka pak nadává, jak jsou poctivé párky předražené a že uzenář je zloděj, on že toho má třikrát tolik v akci v supermarketu za poloviční cenu. Výrobci se pouze přizpůsobují trhu. Takový zákazník pak vychemizované potraviny vychvaluje, jak dlouho vydrží čerstvé, ne jako ty poctivé bio šmejdy, co se brzy zkazí, protože jsou bez konzervantů.
Víte, co je nejsmutnější? Že mnozí lidé už úplně zapomněli, jak má kvalitní potravina chutnat. Tlak na kvalitu potravin v Česku opravdu chybí.
Když chci kvalitní chleba, musím zajít do soukromé pekárny. Chleba min. 120 kč, k tomu 10 housek za 8,- kč a odcházím s igelitkou za cca 200,-kč. Nebo je druhá možnost, že zajdu do obchodu a koupím chleba za 40,kč a 10 rohlíků za 2,90,-kč a odcházím se stejnou igelitkou za cca 70,-kč. A stejné je to i s jídlem v restauracích. Potraviny se nemůžou rozlišovat podle ceny, ale podle kvality.
Rozhodně ano, ale kéž by cena potravin byla v Česku úměrná kvalitě. Není. Stačí se podívat po Evropě. Ceny často podobné či nižší, kvalita mnohonásobně vyšší. Jen příklad: v UK koupíte naprosto skvělé máslo za cca 2 libry (60 Kč). Tady za 70 drobivé cosi…. Něco je špatně!
Ivu Janžurovou jsem měla vždycky moc ráda, ve všech svých komediálních i dramatických rolích byla pokaždé nezapomenutelná. O to více mě dokument Janžurka, který o ní natočila její dcera, překvapil. Není ani trochu oslavný, ač by rozhodně mohl. Představuje ji jako velmi laskavého, skromného člověka, který se na svět dívá s humorem, nadhledem i tolik potřebným pochopením… Doporučuju!
1940
Sledujících
10
Sleduje
1940
Sledujících
10
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Když se ptali Edith "Edie" Ceccarelli, rodačky z Kalifornie, která se dožila 116 let, co stojí za tajemstvím její dlouhověkosti, odpověděla lakonicky: "Dávejte si k večeři sklenku červeného vína a starejte se hlavně sami o sebe." Taky metoda...
1 odpověď