Být vámi, bych si tak nefandil. Kapři se tu jedí už ve středověku. A vypadá to, že nám to ještě dlouho vydrží. Nejlepší je, nechat si kapra hned zabít a připravit u stánku, aby se dál netrápil. Pak je vše v pohodě.
Až na ten rozdíl že ve středověku byly naše ryby jídlo pro chudé a dnes spíše pro bohaté. Doporučuji knihu rybníkářství na Třeboňsku, kde byla citace dokumentu, který zaručoval dělníkům rybu k jídlu maximálně 2x týdně. Nebo nějak tak to bylo.
Kapr má v zimních měsících utlumený metabolizmus a potravu skoro nepřímá. /je zakomorován/ Nicméně záleží na vícero faktorech. Jak dlouho byl na sádkách,jaká je zrovna aktuální teplota, jak byl i při manipulaci v kádích "poškozen"atd. Nicméně kapr nemusí uhynou hned,ale je při poškození ochraného slizu je náchylnější na různé choroby /plísně/ . Proto plošně tvrdit,že puštěný kapr uhyne je nepravdivá,nicméně pravděpodobnosr,že se to stane je poměrně vysoká.
Zase na druhou stranu se ve studené vodě veškeré patogeny šíří a množí daleko pomaleji. A taky není dáno, že za chvíli nezačne přijímat potravu, v této době vesměs přirozenou která jeho obranyschopnost podporuje.
Je více zkušeností, kde a jak chytat i velké kapry v zimě. Ne jen plůdek, který je při dnešním počasí normálně potravně aktivní. Zimy už nejsou mrazy a rybník pod ledem dva měsíce v kuse. Rozhodně tuto činnost nepodporuji. Ovšem běžné vydrží ryby z Vánoc na sádkách až do jara a tam jsou celkem v pohybu a stresu, oproti třeba vypuštění do rybníka.
Slizovou vrstvu si ryba obnoví za chvíli, o nic nejde. Spíše jde o to, aby neměla hluboká povrchová poranění.
A chlor je otázka. Jak moc je voda nasycená chlorem? Vždyť se vlastně používá i jako léčivo proti nekróze. Kdyby to kapra ve vaně znatelně poškodilo, bylo by to na něm vidět už v té vaně. Teď myslím koncentraci v pitné vodě, ne třeba v bazénu.
Tohle zase ale není úplně rozdíl proti kaprům, že?
Losos =průmyslově chovaná ryba. Chybí jen řízené prostředí. To se praktikuje jen z části, ne po celou dobu chovu. Vlastně takové vodní kuře z velkochovů. Nemá smysl vysvětlovat. Stačí Google a videa na YouTube.
Kapr = skoro bio produkt. Chov ve volné přírodě. Ano sice v hustější obsádce, ale primárním cílem je zajistit mu po co nejdelší dobu přirozenou potravu, plus je dokrmován obilovinami. Neudržuje se v dobrém zdravotním stavu léčivy a chemií, to by nikdo nedokázal zaplatit.
Zbytek našich ryb (dravci, ryby z volných vod) = vlastně bio produkty když vynecháme možnost kontaminace masa chemií ve vodě a potravě ( což ale nelze vyloučit u jakýchkoli potravin, kde se jen prostě sleduje limitní množství škodlivin).
Český človek jen vidí, že losos je něco nóbl a nemá kosti. A asi je fakt v přepočtu na čisté maso levnější. Tedy ten za normální cenu, u nás se tomu říká "v akci".
Jen dodám. Kdyby český kapr nebyl kvalitní. Nebo obecně ryby z našich chovů, nebyly kvalitní. Nevyvážely by se v množství daleko větším než se u nás prodá na vánoce za hranice. Myšleno na západ kde mají i ty lososy a moře.
Známá měla auto v servisu, v předávacím protokolu měla uvedeno,že se budou provádět testovací jízdy a to do max. 20 km. Pokud by bylo potřeba další kilometry, poslali meilem žádost a známá jim ji odsouhlasila. Vše je o slušnosti a lidskosti. A pokud tady maník brečí nad 50 kilometry, které mu s autem projezdili, tak je hlupak. Každý mechanik, i ten na dobré slovo, najezdí kilometry. Jo, kdyby to bylo 150 a víc, to bych se taky ptal, kde jezdili.
Tak hlavně je sranda když si tak někdo stěžuje a pak z něj vyleze, že chtěl.i technickou :-)
Bez legrace. Tohle se mi stalo s PragouV3s. Auto v protisměru a já unhul. Zadek jel do příkopy jak sáně.zadna divočina, jen policisté sepsali, že jsem jel mimo krajnici a byla to má chyba. Jejich slova mě přesvědčila o tom že sjet mimo cestu.., Bavorak co jede protismerem je lepší zabit než než sám při uhýbání vyletet mimo silnici. Beze srandy odsere to ten co se chová slušně. Nebudeme se vůbec bavit o tom že půlka bláznů co sedí v těch nadupanych autech by ty náklaďáky nedokázala ani nastartovat, natož udržet na silnici.
Určitě ne, protože nebudou vyhovovat co se týče vytápění, tak je budou muset zbourat... 🙂 🙂🙂
Ti lidi co si toho kecajj jsou úplně mimo. Celá republika se v analní část obrací. Ale pokud si to necháme libit, tak to tak dopadne. Češi na to už dvakrát vyzkouseli způsob jak to srovnat. Říká se tomu defenestrace. Teď je otázka, jestli po staletích tuto praktiku zopakují. Nebo se nechají okrádat dál...
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Tak to se budete divit, ale půlka českých e-shopů to tam nakoupí a prodává dál. 10 let praxe mě poučilo. Rád nakoupím u nás, usmyslím, že něco chci a mám to. Jenže je tu hromada překupníků co to tam nakoupí a jen Vám to přepošlou. A pak to je vidět, dodání za 14 dní a podobně. Proč asi. Jinak třeba u tkaniček do bot umí cinnan přesně nafotit rozměry, když zavoláte na český shop, nemají to tam, nebo se kroutí. - tohle přehráním, schválně. Ale zkuste si najít třeba kus oblečení na českém obchodě a aliku. Jen jeden tam má detailní rozměry a spoustu fotek....
Nejsou léky, nejsou lékaři. Ale tahat sem další paciienty, tam se nic nevymýšlí. Kdo platí to, když se jim tu přitíží a potřebují urgentní péči?
Nejsou léky. A nejsou lékaři. Ale pak ti zlatem placení lékaři brečí, kolik mají platit instalatérovi. Svět se v pr... Obrátil. A ono je to možná i dobře.
Jinak třeba můj zubní lékař mi říkal dva roky zpátky jak byly ti "noví" udiveni že jim jen poskytne akutní péči, že jim určitě neudělá korunky a implantáty. Prý jim slibovali zdarma zdravotní péči...Jo ale kdo by to zallatil...
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Souhlas. S lopatou v ruce a pracovním nasazením se dá vydělat více. Bez ironie. Jenže tady se roky lidem cpe do hlavy, že kdo dělá s lopatou je někdo .... No jak to říct.... Kdo má maturitu a výš, je něco vic. Sám mám maturitu a dělám s "lopatou". No člověk co se nebojí, že se v práci nadře, má slušnou výplatu. Akorát ten co nezná realitu bude schopný pracovat do těch 65. Ten co maká asi to fyzicky to nedá. Ale v klidu, půjdeme do invalidních 🙂
Pak se i člověk dokáže ostříhat sám. Teda chlap. Když ví, co musel udelaty aby vydělal.
Nemáte tak plnou pravdu. Taky bych chtěl zabezpečit rodinu na několik generací
Ale samozřejmě, kdo by to neudělal, kdyby měl možnost. Ale realita je jiná. Pak je tu další problém, rodina si zvykne na standard a nesleví, takže to vlastně budou chudáci....zabezpčcení rodiny neznamená jen hmotné majetky. Ale na to si každý musí kazdý přijít sám. Ve chvíli kdy se to zlomí jde o životní priority, ne o majetek.
A nyní se podíváme na komentáře lidského odpadu
Ale prd. Lidský odpad jsou ty agentury. Myslíte si že jako zaměstnanec máte nějakou smlouvy pravidla a dovolenou? Tak přesně tohle agenturní zaměstnanci nemají. Jen z toho profituje ta firma co je využívá. Tak si v klidu dejte fidorku, nebo Oreo. Tohle jsou přesně oni.
Brambory prodávají soukromí pěstitelé běžně za 10 Kč (tedy kilo). Nevím, kde jste vzal tu dvacítku. Kapra si koupím, ale zpracuji sám (Co znamená pojem finální verze?). To, že všechno něco stojí, víme, ale jde o to, kolik to něco je. To je drahota. A ceny dolů nejdou. Nikdo nechce zlevnit. Raději to zničí. Jako v kapitalismu. To je drahota.
Je rozdil prodej palety, je rozdíl prodej pytle. Kapra si jako jeden z mála umíte zpracovat sám a nebojíte se nepořádku, gratuluji. Ani v jednom nemluvím o maloproproducentu. O obojím mám celkem přehled. Je to jak si to člověk nastaví. Ale co sledují, je doba, kdy ti rozumnější raději projedou benzín a koupi kvalitu. Akorát že hromada lidí na to nemá, nebo možná nechce mít. Těžko říct.
Není. Soukromý zemědělec prodává brambory za 9 korun ve velkém. Když si tam přijedete pro pytel, stojí 20. Ano, obsluha na prodeji něco stojí. Ale proč by je dával levněji, když v kaufu stojí 25. Stejně ten kšeft bude mít. A ti lidi mu tam přijedou. Začněte všichni nakupovat u výrobců a řetězce půjdou s cenou dolů. Ale kdo dnes umí rozbourat prase do mrazáku, oškubat kuře...
Krásné je to vidět na vánočním prodeji kaprů. Člověk koupí rybu za 200 a zaplatí 200 za opracování do finální verze (masa). Protože jsou lidi líní a zvyklí si na polotovary pokud jde o potraviny.
Nějak poslednì dobou vìtr a hodnĕ vody. Už by se to mohlo nasměrovat jinam.
Naopak. Vidím to úplně jinak. Pohybuji se roky okolo slezské Harty. Touto dobou vždycky foukal jihozápadní vítr a dost silný. Pět dní v týdnu. Letos je celkem klid. Něco se změnilo, ale pokud bude jen hodně silný vítr a občas přeháňka, tak je to jakýsi "standard".Teď byla velká voda tak se z toho média snaží dělat senzaci. Čím více čtenářů, tím více zobrazené reklamy...už minulý týden varovali, že se vrátí povodně....trapné, už se nemají kam vrátit.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
A kde se v zimě ty kapři chytají? V tekoucí vodě,nebo v rybníku? /řečnická otázka/Je rozdíl kapr v sádkách a v kádích.,kde je šance na zranění mnohonásobně vyžší. Ty nemoce se samozřejmě začnou projevovat s příchodem teplejšího počasí a není vyjímkou,kdy právě tyto ryby jsouz jara uhynulé. /něco jsem je jich nasbíral/ Chlor poškozuje především žábry a samozřejmě se to neprojeví hned.
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Nic z toho nerozporuji. Ovšem ta šance že ryby přežije a podle mě ne zase tak mizivá jak se tvrdí. Mluvil jsem o chytání, omlouvám se měl jsem napsat lov. Což by pak napovědělo, že jsou ryby potravně aktivní = mohou se dostat do kondice.
Pokud bude ryba deny dva, ve vaně, možná bych to bral jako ekvivalent zásahu chlornanem vápenatým v chovu.
Vím o nějakých rybách co byly vypuštěny na vanoce, nebo ve špatném stavu z jezírek atd. A přežily. Ono se na výlovu pozná, že "tohle tady nemělo být".
Ryba má oproti člověku daleko větší regenerační schopnosti.
Ne že bych podporoval takové činy jako to vypouštění.