Ani ne. Sushi rýži koupíte po 5, 7 nebo 10 kg, přičemž je to cca 500 kč, ale dají se koupit různé značky. Losos 100g 49 Kč na pultu Billy. Takže oběd pro dítě třeba za 70 Kč? Stačí jim menší porce, zvlášt pokud by měly tu polévku nebo kompot.
Pokud vám vadí sushi rýže, můžete udělat i jasmínovou nebo v zásadě cokoli v rýžovaru. Dlouhou kulatozrnou připravovanou např. v pytlíku (plastovém) nedám do pusy. Vaření v plastu je skutečně super nápad a většina rýže z jídelen je fakt tvrdá a suchá.
Tak pokud lososa, tak kvalitního od dodavatele a ne z pultu Billy. Navíc, kdo Vám tam pro něj poběží? Jsme malé město a nemám možnost běhat po marketech. Jasmínovou rýži vaříme běžně, polévky dáváme tolik, kolik si dítě řekne. Ale musí si říct, to je druhá strana mince. Dětem nemůžete dát menší porci, jsou na to normativy. Takže Váš výpočet je dost nízký na skladbu, kterou jste napsala. A 70kč na oběd? To bude polovina dětí bez oběda, máme problémy s 35kč pro nejstarší děti. V plastovém pytlíku se rýže opravdu nikde nevaří. Vaříme cca 50kg rýže najednou. A u nás si děti polévku mohly nalévat samostatně, byla na stolech v nádobách, ale starší děti do toho plivaly. I o tom to v dnešní době je. Většina dětí je slušná, ale těch pár výrostků stojí za to a pak se v jídelnách atd. musí přistupovat k přísnějším pravidlům.
Pouze reaguji na názory mnoha diskutujících. "nedá se to jíst, vše se vyhazuje"
Neházejte všechny jídelny do jednoho pytle a zkuste se zamyslet nad tím, jestli vše co se vyhodí není k jídlu nebo je to jen dnešním přebytkem, kdy děti mají všeho dostatek. Mám tady spoustu dětí z hmotné nouze a ty by snědly i talíř a chodí si přidávat. I o tomhle to je.
Víte za kolik děti jedí ve školních jídelnách. A dobře? Nebo důchodci, kteří nemají peníze na zbytečné utrácení? U nás oběd pro děti - polévka, hlavní jídlo, doplněk ( ovoce, salát, pudink, jogurt,tvaroh, koláč........) a pitný režim ( čaj, mléko, voda, ovocný džus ) podle kategorie 27-30-35kč. cizí strávníci 82kč včetně polévky, školka včetně dvou svačin 44kč. A za ty ceny vaříme opravdu dobře. Za tuto cenu doma ani potraviny nenakoupíte a kde máte vodu, elektřinu, čas?
Přesně tak. Mé děti dostávají do školy dvě svačiny a stejně když mají odpoledku, chodí domů hlavoví jako vlci. Obědy v jídelnách jsou opravdu mimořádně odporné, úplně stejně jako byly za nás. Knedlíky, rejže, kolínka pětkrát týdně. Hovězí maso se pod nožem láme a ne krájí, z ryby tak maximálně kostku filé a kuřecí úplně bez chuti.
Jak kde. U nás se hovězí maso vaří v noci pomalým tažením, stejně tak hovězí vývar včetně kostí. Umělé, sypké vývary nepoužíváme vůbec, občas Podravku bez glutamátu do zeleninových polévek. Knedlíky, buchty a vše si děláme sami. Rybu dáváme tresku tmavou, kostky občas jen do rybí polévky, dle stavu financí. Hovězí maso se většinou úplně rozpadá, jak je měkké a děti ho stejně nejedí. Přílohy střídáme, aby se neopakovaly. Jen brambory jsou tam často, ale musí se splnit ve spotřebním koši. To by se teď v novém mělo změnit. Ono také hodně záleží na stravování v rodině. Vaříme přes 1000 jídel pro cizí strávníky, berou si i 4 porce domů a děti se toho kolikrát ani nedotknou. A víte co? Děti, když si mají sestavit jídelníček na přání chtějí rybí prsty, hamburgery, hranolky, řízky, svíčkovou, rajskou a palačinky.
Za děti jsou odpovědni jejich rodiče. Na slovo samoživitel jsem už v poslední době alergická - jako kdyby byli nějaké celebrity, nebo co. Dítě má dva rodiče, ať spolu žijí nebo ne. Je to na obou, aby bylo zajištěné. A pro sirotky, nebo opravdu lidi v nouzi, máme desítky neziskových organizací, nadací, apod. Abyste rozumněla, já do nich přispívám, pomáhám potřebným odjakživa. Ale dobrovolně. Nejsem jenom pro to, aby stát byl charitativní organizací. Zvlášť, když jsme chtěli kapitalismus a tržní ekonomiku - v té se o sebe stará každý v první řadě sám. Stát zajišťuje zdroje, ale nemůže každému živit jeho děti, dotovat mu živobytí, poskytovat kdejaké úlevy a vyplácet kdejaké dávky na úkor ostatních. Každý by si měl rozmyslet, kolik dětí si pořizuje a jestli je schopen se o ně postarat. Svoboda je i zodpovědnost.
Chápu a s většinou souhlasím, ale stát by měl hlavně brát tam, kde se má a ne tam, kde je již podprůměr. Zvednout a poslat pracovat lidi, kteří jsou na sociálních dávkách a pracovat mohou. Za děti jsou sice zodpovědní rodiče, ale děti za rodiče nemohou. Takže, pokud je jeden z rodičů nezodpovědný a na dítě řádně nepřispívá, tak ono má být o hladu? S dětmi pracuji, tedy o tom něco vím.
Ona školní jídelna někdy fungovala? To čemu říkali jídlo se nedalo jíst. Kuchařky odporné babky, které vám nadávají. Důležitější než ředitelka. Ano též jsem se této zbytečné instituci celou základní i střední vyhla.
Dnes už jeto, ale ve většině jídelen úplně jinak. Nemůžete soudit podle xlet staré historie.
Paní Pavlo, byl jsem v mnoha jídelnách, jako strávník...
Na ta, ve svém dětství ze škol, jsem rád zapomněl...
Na tu, kterou jsem dlouho navštěvoval na CD DP ne..., až do momentu, kdy se jídlo ačalo dovážet z "vývařovny" a na obědy jsem chodil raději někam jinam...
No, a pak, jako asistent pedagoga jsem navštěvoval několik školních jídelen, a vždy to byl zážitek..., po hříchu, ten nejpříjemnější celého dne...
Pravda, hodně to šlo z naší strany, dospělých..., spousta dětí, zvláště na ZŠ, tak spokojená nebyla..., což souvisí se stravovacími návyky z rodin...
Ano, mnohdy, pokud není sofistikovaný pan ředitel, jsou platy nedůstojné...,
ale představa, že ze škol zmizí ten lidský faktor "rodiny", domácí příprava jídla + ta interakce kolem, mě děsí...
Ano, asi jsme na tom tak špatně, že musíme řešit toto...
A co začít rušit divadla? Galerie? Koncerty? Sport?
Já bych začal u poslanců a senátorů.., chodů ministerstev, státních úřadů...
Děkuji za tento komentář a velká pravda. Vaříme poctivě, z 95% bez polotovarů ( i rohlík je polotovar ), maso a vývary vaříme přes noc, cizí strávníci si mlaskají a rádi si přikupují porce a děti to nejedí. Tedy abych byla spravedlivá cca 20% dětí to prostě ani neochutná. Základ je v rodině. Na druhé straně je opravdu zastaralý systém, spotřební koš a různá pravidla, které musíme dodržovat. Autor článku nemá pravdu. U nás je každý den na jídelníčku jedno jídlo bezmasé, výjimka je jen tehdy, pokud je na oběd č.1 ryba nebo luštěnina. To děti málokdy jedí, ale ve spotřebním koši to prostě splnit musíme. V tyto dny jsou kýble na zbytky plné a bříška dětí prázdná. Sladký pokrm máme na jídelníčku maximálně 2x do měsíce. A pomlouvané UHO s rýží u nás děti milují a přidávají si. Autor článku by se měl věnovat něčemu úplně jinému.
Obědy nejsou součást výuky a žijeme v tržní ekonomice. Nevidím důvod k dotaci stravy. Slepé střevo je úplně o něčem jiném, nechápu, proč ho do toho taháte. Navíc, zdravotní pojištění platíme všichni pro všechny - proto, aby si operaci nikdo hradit nemusel. Obědy jsou něco jiného. A to i obědy ve zdravotnictví, když už jste ho sem zatáhl. Byla bych pro to, aby si stravu pacienti platili. Je to přece logické, i doma by jedli. Ale léčení mají ze zákona gratis, stejně tak, jako děti výuku. Čemu na tom nerozumíte ?
Víte kolik rodičů samoživitelů na obědy nemá už teď? Kolik dětí by se vůbec nenajedlo?
Vážený autore článku, jste klasickým případem úpadku této doby. Chápu, že necháváte vozit svým dětem ve škole svačinky a obědy z michelinských restaurací. Přeji vám to. Ale většina tohoto národa je ráda, že naše děti dostanou najíst z našich společných peněz a naše děti mohou být nasyceny slušnými potravinami. Smažáky, kuřízky, svíčkovou a další speciality nepovažuji za běžnou součást školní kuchyně. I proto vítám možnost každého žáka jít si spravit životosprávu za souhlasu svých rodičů do fastfoodu a nabouchat do sebe tolik burgerů, co peněženka rodičů unese. Náš zdravotnický systém se pak o dlouhodobé následky postará.
Děkuji 🙂
Já to viděl ve skladu ve školní jídelně při. inventarizaci. V kýblech naleznete všechny druhy polévek, omáček...Instantní ,předpřipravené potraviny, dochucovadla atd. Opravdu si myslíte, že to není standartní vybavení????
Tak u nás nic takového nenajdete. Masové polévky vaříme pomalým vařením přes noc, na omáčky si děláme vlastní vývary, knedlíky klasické i plněné si děláme sami, 2x do týdne loupeme 180kg brambor, které nám vozí farmář z pole. A takto to dělá spousta jídelen, které znám. Tyto potraviny najdete právě ve velkých centrálních vývařovnách, aby se ušetřila práce a pracovní místa 🙁
A vy si myslíte, že ty děti se nestravujou ve fast - foodech? a že cena celodení stravy na internátu je taková, že si za ní ani kvalitní svačinu doma neuděláte? tak to jídlo nemůže být kvalitní a v dostatečném množství. Ale přeci si domu každý musí odnést taky,přeci nebudu vařit, když si můžu odnést z práce.Jedině zvýšit poplatek na jídlo.
Vy tady píšete o socialistických jídelnách nebo o dnešních? Špatně formulovaná cena za svačinu, měla patřit za cenu oběda na základce ne za celodenní stravu na internátě.
Zkuste, opravdu, i zřizovatel má spousty možností, jak vypomoci. Ale je jasné, že ne vždy na obci / městě sedí kompetentní osoby 😉 jinak já osobně jsme pro zvýšení poplatků za obědy. Jednak nesnáším jakékoliv dotace a hlavně, kdo z nás dokáže sehnat oběd za 36 korun. Takže klidně ať se cena oběda zvedne na 150 Kč, samozřejmě ten oběd tomu musí odpovídat, nicméně tím opadne dotace na oběd a peníze se dají využít na platy?
To máte pravdu, ale na druhou stranu, už nyní mám v jídelně pár desítek dětí, u kterých rodiče, převážně maminky samoživitelky na obědy nemají a jsou sponzorovány. Moc děkuji za slušnou diskuzi a přeji příjemný zbytek víkendu 🙂
Tak v tom možná bude problém, znám spousty škol, kde nepedagogické pracovníky dotuje zřizovatel. Takže možná špatný ředitel, když se není schopný domluvit se zřizovatelem.
Tak o tom jsem neslyšela, ale poptám se. Na druhou stranu jsem ráda, že nám zřizovatel za poslední roky dovybavuje jídelnu moderními stroji, dotuje energie atd. I když to vlastně dotuje rodičům.😏
Je tam sedm kuchařů a deset pomocných... Nezlobte se ale v 17 lidech... Ano jeden dělá masa, druhý s pomocníkem knedlíky, třetí polévky. Kastroly už dávno netahají. Mají konvertomaty, varné kotle a podobně.
Kdo to z těch konvektomatů vyndá z vozíků? Kotel vypustí do kýble a kdo ho zvedne? Škrabka nám sice brambory oškrábe, ale kdo ten pytel do škrabky zvedne? Já se nezlobím, ale vím o čem mluvím😉 Knedlíky ve dvou pro tolik lidí? Děláme ze 40 kg mouky, krájíme ručně, poctivě. Té práce je opravdu hodně. Naštěstí máme vstřícného zřizovatele, tak nám za posl.5 let dovybavuje jídelnu novou technologií, ale je nám skoro všem 50+. Je to smutné, že stát myslí víc na lidi, kteří mohou pracovat a nechtějí, na okolní státy atd., než na lidi, kteří poctivě pracují.
Docela by mě zajímalo, co tam v té práci dělá od 4 hodin. Obědy začíná vydávat od jedenácti. Má výběr z max. tří jídel. A je jich tam na to určitě min šest. To opravdu nechápu co tam 7 hodin vaří. Taky jsem kuchař a vařil jsem pro 1000 lidí. Byli jsme na to 4. Pracovalo se od 6 hodin a 10:30 bylo vše hotovo. Paní kuchařko trochu sebereflexe... Chápu, že se snažíte svoji situaci dramatizovat, ale přestaňte takto lhát...
Zapomněl jste, že vydává 200 snídaní a od 4 jsou tam jen 2, snídaně se zpravidla vydávají od 6h. Nádobí se musí umýt, brambory oškrábat atd. Vy to berete čistě z pohledu kuchaře.
7
Sledujících
2
Sleduje
7
Sledujících
2
Sleduje
Podle článku je to o vyhazování jídla.
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ano, ale Vy navrhujete jídelny zavřít. Jen se Vám snažím vysvětlit, že to není řešení. Spoustu dětí bude bez kvalitního jídla nebo jídla, chcete-li a spousta lidí bez práce. Že se jídlo vyhazuje, také není jen chyba na straně jídelen.