Nejsem z Prahy, tak nemohu posuzovat pražské restaurace. Ale je to všude stejné, v Praze možná kvůli cizincům ještě o něco horší než jinde. Stalo se u nás zvykem, že když klesne odbyt, tak se neudělá vše pro jeho zvýšení, třeba i snížení cen, jak káže klasická ekonomika, ale právě naopak, ceny se zvýší. Odbyt sice klesne ještě o něco více ale další zvýšení cen to opět srovné. Časem dojde k rovnováze mezi cenami, počty hostů a zisky. A tento postupmá své výhody! Méně hostů, méně práce,méně nákladů. Tak proč se dřít? Zajímalo by mne, jaká je velkoobchodní cena piva. Mám pocit, že to patří knejvíce utajovaným skutečnostem. Snad je to státní tajemství. Jestliže koupím v maloobchodě (ne v supermarketu) 0.5 l jedenáctky za 13 - 15 Kč, za kolik tu láhev obchod kupuje? Za 6 nebo 7 Kč? Těžko za více. A to je maloobchod. 50 l piva v lahvích představuje 100 lahví, nákladnou přepravu a manipulaci s lahvemi. Za kolik koupí těchto 50 l piva restaurace v sudu? Rozhodně ne dráž, neboť ve velkém se vždy kupuje levněji. (Poznámka: to nemusí ale platit u nás, u nás je trochu podivná eknomika).. A restaurace má pak drzost prodávat 0.5l tohoto piva za 50 i více Kč a diví se, že hostů ubývá a hospody krachují. Jak se již někdo zmínit, problémem je také poměr "cena - výkon". V Řecku, kam jezdíme rádi na dovolenou, dám ochotně 750Kč za večeři pro dva i s 0.5 l vína , neboť mám pocit, že za tyto peníze jsem dosta odpovídající hodnotu. Má však odpovídající hodnotu stejná částka za oběd v sice pěkné restauraci, ale přece jen v malém městě? Pro mne nemá
V Praze je spíš obvyklá cena 60 - 70Kč za 12 Plzeň.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
1200,-Kč na den, to jde:))
2 odpovědi