Někdo by měl dát ty informace do kontextu. V roce 1989 se prodávalo kilo kuřecího masa za 30 Kč, to byla průměrná mzda 3170 korun. Letos je průměrná mzda 43967 Kč (minimální mzda 18900 Kč) a spotřebitelská cena kuřat byla dle Státního zemědělského intervenčního fondu v únoru letošního roku 67,58 kč. (Tedy dnes si za minimální současnou mzdu si lze koupit násobně více kuřecího masa než v roce 1989 za průměrnou mzdu).
Jestliže rostou mzdy, ceny krmiv, nákladů na chov, logistiku atd., co přesně by lidi chtěli v ceně dnešního kuchaného kuřete za kvalitu? Jak velká je ochota lidí koupit si pomalu rostoucí kuře za daleko vyšší cenu v obchodě nebo drůbež od farmáře ze dvora za cenu několikanásobnou? Je to trochu pokrytectví odpovědnost za kvalitu chovu házet na velkochovy nebo řetězce. V regále vedle rychlorostoucích kuřat je maso z lepšího chovu, ale dražší, ale po něm sáhne daleko méně lidí. Trochu jsme si zvykli na to, mít všechno levné, ale hodně křičet, že za nízkou cenu někdo musí vyrobit vysokou kvalitu.
Zdroje pro ceny uvedené výše:
Kdo se chce pokochat cenami potravin v roce 1989, zde Český statistický úřad.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Je před volbami, takže takových nesmyslů bude plácat spousty. A koblížky rády uvěří, je to jednodušší, než se zamyslet.
1 odpověď