Itálie ve vaší kuchyni: Zkuste špagety à la puttanescaPrvní zmínka o špagetách à la puttanesca pochází z románu Rafaella La Caprii z roku 1961. Pod italského spisovatele se toto jídlo původně připravovalo v nevěstincích, jedná se totiž o těstoviny s omáčkou tzv. co dům dá. I přesto - nebo možná právě proto - se jedná o skvělé a lehké jídlo, které určitě vyzkoušejte! Suroviny 1 balíček špaget (kupuju celozrnné, chutnají nám víc) asi 8 rajčat oloupat nebo 2 plechovky loupaných v konzervě (ušetříte si práci a zvláště v období mimo sezónu rajčat jsou mnohem chutnější ty z plechovky, než ty skleníkové v marketech) asi 8 ančoviček (v plechovce jich bylo 10, dala jsem všechny) 1/2 skleničky černých oliv 2 lžíce kaparů 2 stroužky česneku 1 feferonka nebo chilli paprička 2 hrsti petrželové natě (z hladkolisté petržele, ale může být i oregano nebo bazalka, důležité je, aby to byly čerstvé bylinky) olivový olej parmezán nebo pecorino dle chuti Postup přípravy receptu V pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce oleje, zpěníme na něm nožem rozmáčknutý a posléze nasekaný česnek. Přidáme pokrájené ančovičky, necháme rozpustit, pak nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a zalijeme na kousky nakrájenými rajčaty. Povaříme asi 15 minut. Do hotové omáčky vmícháme petrželku. Omáčka se vůbec nesolí, jsou poměrně hodně slané všechny ingredience - ančovičky, kapary i olivy. Mezitím dáme do vařící osolené vody špagety a vaříme ne moc doměkka, musí být na skus pevnější, aby se pak nerozmatlaly v omáčce. Scezené špagety (trochu vody z nich necháme) rychle vhodíme do omáčky, promícháme, případně mírně doředíme vodou ze špaget. Omáčka jen lehce obaluje špagety, nesmí to plavat :) Podáváme ihned, na talíři můžeme lehce posypat sýrem.