Ja jim maso, protoze jsem masozravec a mam ho proste hrozne rad. 🙂 Nedovedu si predstavit nic, co by mi nahradilo peknou flakotu na taliri. A chovam se naprosto v souladu se svym svedomim a s prirodou. Clovek byl lovec po tisice let a ani ja nemam problem zabit zvire na maso…
Masožravec nejste, pokud jste člověk. Psal jsem o lidech, kterým na zvířatech záleží. A když vám na někom záleží, asi ho nebudete chtít zabít, když to nemusíte dělat. Navíc s klidným svědomím. Že? 😉
Chceme kuřátko, které má výběh, není cpáno krmivem na rychlý růst, chovatel pro něj má lidské slovo a sám vydělává aspoň průměrně v EU. A k tomu jenom prsní řízek bez kosti do 40 korun kilo.
.
Co kdo na těchto jednoduchých požadavcích nechápe?
V Holandsku Albert zákazníkům nelže, tahle zmrzačená kuřata neprodává a nemá to negativní vliv na cenu. Takže tam zvířata trpí méně.
Co kdo nechápe na tomhle? Není to taky docela jednoduché?
Albert mluví pravdu. říká, že nekupuje týraná zvířata a že chovy dodržují všechnu legislativu. A to následně potvrdili i hygienici. bohužel ale ta umírající kuřata jsou dle legislativy v pořádku.
Ne, Albert lhal. Tvrdil, že jde o "ostře sledované maso" a pak napsal, že chovatelé nedodrželi standardy, na kterých se s nimi dohodl. A taky tvrdil, že je o kuřátka dobře postaráno, a pak mi v e-mailu sám napsal, že ho záběry znepokojily a vše nechá prověřit. A taky Albert po dotazech novinářů smazal tu lživou reklamu. Vše podstatné máte v podcastu, stačí si nejprve zjistit, co vlastně komentujete.
Jezdil jsem 12 let po drůbežárnách , dokonce jsme je stavěli a předělávali kravíny na velkochovy . Nevím co se vám nelíbí ,je to normální rychlovýkrm ,který je všude na světě.To že kuřata chcípají je také normální , stalo se třeba ,že za jeden den vychcíplo třeba i 2500ks a to většinou v létě když nestačili větráky a ani rosení. Každý by chtěl kilo kuřete za 40 kč , tak si ho odchovejte doma a uvidíte na kolik vás to vyjde včetně času. A ta práce lidí na chovech ,když se všechno dělá ručně , spousta z vás by tam ani nevlezli.
Takže je v pořádku lhát zákazníkům a mít dvojí standardy v různých zemích? A ignorovat utrpení zvířat je taky "normální"?
Nemyslím si.
A tak takové kuřata budou prodávat v Penny.
Jedině spotřebitel může věc změnit a to tím, že to nebude kupovat. Takových je u nás ale menšina
Ostatní řetězce se mohou přidat, pokud nebudou chtít být tím posledním, který podporuje týrání zvířat.
Albert je první na řadě, protože už v zahraničí závazek má a navíc to fakt hodně přehnal s lhaním zákazníkům v reklamě.
Stačí těch 1O OOO kuřátek z klimatizované haly rozdělit a dát jejich nejlepším ochráncům a milovníkům do péče a opatrování. Než jim dorostou do přiměřeného věku, tak spočítat ty mrtvé i v té dokonalé ochranářské péči, změřit pokálené prostory, celkové náklady a škody a ztráty. A pak respektovat aspoň ty zkušenosti, kde to pravidelně vyjde u té větší části lidem potřebných kuřat minimálně nebo aspoň prokazatelně o trochu lépe.
A pak teprve radit, dobré věci propagovat a až nakonec ty prokázaně špatné začít napravovat, omezovat nebo kritizovat. A ne obráceně mít jen ideály a skončit bez energií, surovin, dopravy, motorů, klimatizací, hal, kuřat a možná bez vajec i bez masa.
Nebo možná stačí nelhat zákazníkům a chovat se v ČR stejně jako v zahraničí, že?
Chtělo by to hlavně změnu v zákonech, zlepšit podmínky pro veškerá zvířata. Další změna by se měla týkat v poměru tržeb chovatel a řetězce. Opravdu nechápu proč vydělávají víc řetězce než chovatel. A další změna by se měla týkat nás spotřebitelů. Musíme si prostě zvyknout, že za kvalitu se platí !!! Nevím, proč by zvířata měla trpět za to, že spousta tady diskutujících se chce neustále přežírat za nízkou cenu a soucit k něčemu živému vůbec necítí. To je hnus .
To by se zákony musely změnit ve spoustě zemí, což by bylo hodně na dlouho. Protože když to zakážeme jen u nás, řetězce dovezou maso zmrzačených kuřat odjinud.
Rychlejší je zatlačit na Albert, aby se začal v ČR chovat stejně jako v zahraničí. Tam už totiž taková kuřata vůbec neprodává, a to aniž by to mělo negativní vliv na cenu.
Velká část společnosti chce jíst maso každý den (dokonce i několikrát denně) a nemá na to kupovat kvalitní maso, o kvalitu jim nejde. Proto tu musí být takové chody zvířat na maso, které poptávku uspokojí.
Pokud se tyto chovy zakážou ,nahradí je chovy ze zemí, kde to je povoleno.
A právě proto je lepší zatlačit na Albert, aby učinil stejný závazek, jaký už má v zahraničí. Protože jen v takovém případě nebude moci prostě dovézt zmrzačená kuřata odjinud.
Podnikal jsem v tomto oboru 30 let.
Cítím se proto kvalifikovaný reagovat.
1/ záběry jsou realita
2/ producenti ( zemědělci ) jsou součástí technologického řetězce, který se snaží vyhovět poptávce trhu ( stejně jako všude jinde)
3) producenti jsou existenčně závislí na tom, že kuřata dostávají vše co potřebují k dosažení technologického a ekonomického cíle - maximum váhy, minimum úhynú, nejvyšší kvalita zpeněžení a minimum zbytečných nákladů.
4) brojler je vyšlechtěný jedinec, od kterého se očekává maximum masa, minimum pohybu. Pokud si někdo vezme kuřátko domu a bude mít 1 ks na 100m2, stejně v váze cca 2 kg nikam nedojde, doroste až do 5 kg, ale zpravidla uhyne a bude mu stačit krmení a voda.
5) Zkoušeli jsme veškeré varianty s cílem zlepšit výsledky, žádná nezvýšila rentabilitu.
6) mrtvá kuřata se sbírají denně obsluhou. Pokud tedy dojde reportér ráno před kontrolou, může fotit. Po kontrole už by to nebylo ono.
7) deformace kloubů je důsledek šlechtění. S tím producenti nic nenadělají.
Situaci nelze řešit jinak, než dramaticky zvýšit cenu na pultě ( odhaduji o 100% ) a chovat “pomalu rostoucí “ ale na dvojnásobném počtu výkrmen a tomu odpovídajícímu “smradu” v okolí, počtu lidí a spotřeby energií ( topit musíte 10 000 jako 20 000)
a docílíte toho, že : v 35 denním režimu, jsou v špatných podmínkách ( viz foto) jen 3 dny, zatímco v 57 denním režimu, budou v podobném stavu posledních 14 dní. Podobná fota tam však uvidíme také.
Resumé? Stav odpovídá tomu, co žádá trh. Dejte na pult kuře za 50 nebo za 100 s fotografií rozkvetlé louky, trh odpoví. morálka nemorálka
To na mě působí jako pohled člověka, který vidí ta kuřata primárně jako prostředek zisku. Většina lidí ale vnímá zvířata jinak. Jen často nemají dostatek informací, protože jim Albert v reklamě lže a chovatelé se podmínkami v chovech nechlubí (dobře vědí proč).
Zkusme to postavit jinak: dejme do reklam a na každé balení masa reálné záběry a fotky z chovů. Trh by taky odpověděl, ne? To se ale nestane, protože by to znamenala velký problém pro celý sektor živočišné výroby. Alespoň ne v současnosti.
A cena kuřecího masa v Holandském Albertu není vyšší než u nás (s přihlédnutím k cenové hladině), i když tam mají lepší standard chovů. Albert loni v ČR zvýšil zisk o 87%, ale evidentně se mu nechce snížit si marže. A to ani když by šlo jen o několik málo produktů z jeho nabídky.
A kolik tedy stojí kuře v Německu, Rakousku, Itálii apod.?
Důležité spíše je, kolik stojí kuře z lepších podmínek v Albertu v Holandsku. Ten už v zahraničí závazek má, takže lze takto přímo srovnávat. A tam se jeho cena na pultech v podstatě neliší od těch nejhorších u nás (s přihlédnutím k obecně vyšší cenové hladině).
Albert u nás loni zvýšil zisk o 87%. Evidentně se mu ale vůbec nechce snížit si trošku marže, ani u několika málo produktů.
Další zářez do pažby zelených takzvaných "ochránců zvířat" jejichž hlavním životním cílem je ztěžovat lidem život zdražováním potravin.
Videa nebyla natočena pod nezávislou kontrolou, tudiž je dost velká pravděpodobnost, že mrtvá a chromá kuřata byla do záběrů těmi aktivisty naaranžována.
Fascinuje mě, že se některé lidé ani neobtěžují zjistit, co vlastně komentují. A pak ani netuší, že přímo v článku a podcastu je uvedeno, že chovatelé i veterináři potvrdili, že záběry zachycují běžný stav velkochovů.
Co naděláme. Pro někoho jsou asi jeho nepodložené dojmy a představy důležitější než skutečnost.
20
Sledujících
2
Sleduje
20
Sledujících
2
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Omyl. Většina lidí ji maso ne proto, že to dělají ostatní, ale proto, že člověk je svou podstatou všežravec a maso (kromě jiného) ji už statisíce let.
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Ale prd. Lidem je nějaká podstata celkem ukradená. Prostě je pro ně pohodlnější jít s davem. Tedy alespoň většině lidí. Naštěstí existují výjimky, díky kterým existuje to, čemu říkáme pokrok. 😉
1 odpověď