Plně chápu že vybudovat takový kolos z vlastních zdrojů nelze, ale rohlík funguje na principu půjčím si, postavím sklad, půjčím si znovu a trošku víc, zaplatím starý dluh a koupím další sklad, půjčím si po 3. ještě víc, opět postavím další sklad a vyplatím starý dluh... Expanduje všude kde to jde, uměle navyšuje hodnotu firmy pro možnost získání dalších financí, jenže tohle bude fungovat dokud se budou nacházet noví investoři, kteří do firmy budou tankovat peníze. Kolik má rohlík fyzicky na účtech? Kolik fyzicky vlastní budov, skladů, strojů? Drtivá část hodnoty rohlíku stojí pouze na značce, pokud rohlík v nějakém segmentu neuspěje, klesne cena akcií a nesežene investora, okamžitě padne. Tenhle business nevykazuje nějak extrémně velké čisté zisky, není k němu potřeba žádné složité technologie atd. jako je tomu například u automobilek, chemických a potravinářských výroben... konkurence s lepším zázemím (již existující obchodní domy s rozvozem) přibívá.
No já bych si tam dát peníze netroufl.
Pokud to beru z pohledu zákazníka, tak je to pro mne mnohem hodnotnější značka než všechny ostatní, včetně Tesca, kterému mimochodem baráky taky nepatří.
Bohužel jako jediní mají tu vlastnost že když si u nich objednáte věci na bramborový salát, obalované řízky a koláč tak jíte bramborový salát, řízky a koláč. Z Tesca vám přivezou, na druhý den, za 69 korun, tatarku, potlučené brambory a proškrtaný dodací list s věcma které nebyly.
Bohužel proto, že konkurence by mohla více přitlačit na ceny. Jestli je to v současném stavu udržitelné, těžko říct. Nicméně věřím, že s větším množstvím zákazníků se budou zahušťovat trasy a budou mnohem více efektivní (více nákupů na jeden závoz).
Software který řeší sklad vypadá na zázrak už teď, pokud se podívám jak spolehlivě u mých nákupů funguje. A to je know how které nedokáže vyřešit ani Tesco, ani Albert, ani Košík.
Nemám rád jejich auta co parkují, kde se jim zachce a čím dal drzejší a arogantnější řidiče, který když potkáte k večeru, tak jsou utahaní, že vypadají jak zombíci. Dále pak stojí za to podívat se v jak dezolátním stavu poslední dobou jezdí některá jejich auta. Skoukněte třeba vzorek na pneumatikách jejich aut, o plechách a špíně nemluvě.
Obecně mám názor na to, že je to zbytečná služba pro lidi co došli tak daleko, že jsou líní si dojít i nakoupit. Ano, jsou výjimky, lidé co ci nakoupit skutečně nemohou a je škoda, že lidé nejsou nápomocni takovým sousedům sami s nákupem vypomoci.
Co mi přijde jako zhýralost do očí bijící, že u nich často nakupují lidé co mají plnou hubu Green dealu a plnění ESG. Přitom Rohlík většinově jezdí se spalovacími motory a těch aut, alespoň v prostoru Zličína tam potkáte více než taxikářů.
Dále mi přijde zcela úchylné vozit z Prahy nákup do Harachova či do Klatov a ještě se tím chlubit.
Jestliže Rohlíku už teď chybí prachy a nabízí dluhopisy, pak se dá předpokládat, že banky už ho dalšími velkými penězi sytit nechtějí a asi ví proč.
V celku se těším na umíráček pro Rohlík.
Kdo to má podobně, může udělat dobroden a nakoupit svému sousedovi, co za nákupem sám nemůže, ať Rohlík ztvrdne vztekem.
Jako líný, úchylný a zhýralý člověk co má plnou hubu a vyzkoušel krom Bily snad všechny rozvozy nákupů musím říct, že jejich řidiči jsou v pohodě. Trochu zvláštní jsou řidiči Košíku, ti vždycky zastaví v prostřed jednosměrky a přehrabujou tam polystyrénové bedny s chlazeným zbožím.
Pokud patříte k lidem kteří jedou vlastním pickupem do vedlejšího města pro levnější pomeranče, tak je asi zbytečné vám říkat, že váš čas má také nějakou hodnotu, která se dá vyjádřit penězi, stejně jako náklady na tu cestu. Takže místo abych hodinu a půl trávil cestou do nějakého Lidlu kde se budu přehrabovat tekoucími jahodami, které tam dva dny leží v teple, tak tyhle věci naklikám u počítače za 5 minut. A zrovna Rohlík je v tomhle nejspolehlivější. Ovoce a zeleninu skladujou v ideálních podmínkách a nejhorší co se mi stalo za rok nakupování je to, že "ready to eat" mango chtělo ještě tři dny v teple ke změknutí. Nikdy se mi nestalo, že by nebylo něco co jsem si dal do košíku a zaplatil. Stejně tak se nikdy nestalo že by něco přišlo ve stavu, jako by s tím děti hrály fotbal mezi regály.
Na takové levárny je specialista Tesco, ti vám pošlou půlku nákupu, protože druhá půlka nebyla.
Ano, některé věci jsou tam dražší, ale pokud jdete po ceně, dá se vykličkovat ven přes Rohlíkovské privátní značky. Ale osobně bych přál krach mnohem více třeba Tescu nebo Bile za jejich levárny s nadražováním a následnýma jakože-slevama.
Bohužel jste nepochopil funkci kalorických tabulek,určitě vás tabulky nebudou nutit jíst kuře a vločky. Asi jste je ani nevyzkoušel,ale přesně víte,o co jde. Prostě zhubnout nechcete a hledáte výmluvy,proč to nejde,to je celé. Zdravotnictví nikoho do tabulek necpe,jen se prostě obézní lidé špatně operují,mají víc komplikací a dřív umírají na nemoci spojené s obezitou- cukrovka,vysoký krevní tlak,nádory.
Samozřejmě že mě nebudou nutit jít kuře ani vločky, ale potom budu v aplikaci půl dne řešit sudoku, jak splnit sloupeček vlákniny ale nepřestřelit tuk. Mi tyhle rady dávali lékaři posledních 20 let, ale jediné k čemu to vedlo bylo, že jsem se pod těmito odborníky vyžral jako prase, "abych si splnil vlákninu" a ráno měl co kakat.
Zlepšení nastalo až v okamžiku kdy jsem tabulkama a výpočtama zatopil v grilu a přestal poslouchat teze, že něco musím, protože to řekl někdo, kdo sám sebe nazval odborníkem. Přestaňte mne přesvědčovat, že nechci zhubnout. Já tady píšu svůj názor pro mé mladší já (čtěte to jako "pro lidi kterým systém dvacet let lámal kosti aby se vešli někde do tabulek"). Výživového poradce nehledám a jak čtu názory "lékařů", tak i svou povislou kůži na břiše budu raději řešit se svým řezníkem.
Někde jsem četl, že pocit sytosti lze zvýšit pomocí jakéhosi balonku, který vám lékař instaluje do žaludku. Samozřejmě to asi nejde provést u každého, ale něco na tom může být.
Jsou různé chirurgické zákroky, hodně mediálně známé (a jednu dobu strašně propagované) bylo podvazování žaludku, ale nemám zkušenosti ani z okolí. Ale jsem docela skeptický, protože co jsem o tom tak různě četl nebo viděl, tak u toho je poměrně přísná dieta.
Já jsem spíše poukazoval na to, že přirozený pocit sytosti a hladu je ovlivňován hormony. Což ukládání tuku koneckonců také. A máte v populaci určité procento lidí které tento systém doslova týrá tím že je posílá do posiloven aby je následně docpal cukrem, protože to podle nějakých tabulek průměrnému člověku vychází kuřecí prso s rýží. Jinému to dělá ghrelinovou a inzulinovou povodeň.
Ano, zapisování zabere nějaký čas a pohyb taky. Ale jde o to, že buď zhubnout chcete a ten čas tomu dáte nebo ne. To ostatní jsou jenom výmluvy. V kalorických tabulkách to není o žádné dietě, jenom zjistíte, že kalorických jídel můžete jíst opravdu velmi málo nebo jen občas a že 100g je míň, než si myslíte. Jenže většina lidí tomu čas věnovat prostě nechce, chce zhubnout rychle a pak se vrátit ke starým zvykům-jíst všechno a v jakémkoliv množství a nehýbat se. A to opravdu nefunguje.
Nepochopila jste myšlenku mého původního komentáře kde jsem zmiňoval, že nikdo nevysvětluje pocit hladu, pocit sytosti a jak funguje lidské tělo, žaludek, slinivka, hormony ghrelin, leptin...
Pokud bych si vyklikal jídlo podle kalorických tabulek na den, obvykle se nevyhnu kombinaci vločky, med, banán + kuřecí prso a zelenina + tučná ryba a batáty. Vy pravděpodobně budete happy jak dva grepy, ale já bych za tu dobu co čekám na večerního lososa s batátama stihnul dát minimálně třem lidem pěstí, jak bych byl po celý den nas*aný a hladový.
Vločky a obecně cokoli co vyrostlo na poli mě posílá spát. A když to překonám, tak se rovnou přehupuji do hladu a o půl desáté dopoledne vyhlížím čas oběda. Koncentrace na práci nula. A věřte mi, že poslat tam na oběd vysušené kuřecí prso s rýží tak za dvacet minut jdu do komatu a hned jak se probudím tak pokoušu prvního člověka kterého uvidím.
Ano, na papíře jsem se stravoval správně a určitě bych to tři týdny svého života vydržel dělat, zhubnul bych určitě taky. Ale vy máte zalíbení ve způsobování utrpení člověku? Já ne. A mimo to, stojí to obrovské množství mentální energie šaškovat s váhama před každým jídlem.
Bohužel jsou na tomto světě i lidé, kteří do vaši šablonky kalorických tabulek nezapadají. Mají jiné složení střevních bakterií, jinou citlivost na jednotlivé složky potravy. Jenže těžko se těmto lidem pomáhá v současném systému zdravotnictví, které je vlastně tímto blogem hezky vykreslené jak funguje. Tabulky, čísla a hlavně tam toho člověka nějak nacpat, aniž bychom zjistili třeba jak se cítí po jednotlivých potravinách.
Jídlo si važte,zapisujte do kalorických tabulek a choďte,denně minimálně 8 tisíc kroků. A jen tak mimochodem-rýžové chlebíčky nejsou ani zdravé,ani dietní.
Jedna z mála věcí na které se shodne většina lidí okolo diet je, že dieta musí být udržitelná. Pokud není udržitelná, budete ji držet, týden, dva, měsíc? A teď si představte člověka který nemá žádnou obsesi v Excelu. Myslíte si, že je udržitelné si neustále něco počítat a zapisovat?
Neznám jediného člověka, který by to vydržel dlouhodobě. Všichni maximálně pár týdnů, tělo se přizpůsobilo, přestali postupovat, následovala demotivace, přestali s dietou a pokud zhubli 15, tak nabrali 20.
Navíc, že Vám něco vyjde v tabulce neznamená, že vám to vyřeší pocit hladu, náladu a koncentraci. Stejně jako že 20g sacharidů z ovoce není stejných jako 20g sacharidů z mléka nebo rohlíku.
Vlastně by vás to ani nemělo překvapovat, že lidi jsou obézní když jim lékaři jako vy hned ordinují méně koláčků. No že já nešel na medicínu taky když je to tak jednoduché. Možná je to vtipné na blogu tohoto médiálního domu, ale vaše přístupy ke zdravotnictví jsou na úrovni doby 40 let zpátky a to ještě veteriny.
Protože pokud pro lékaře (což by měl být odborník na lidské tělo) je BMI nějaký validní ukazatel, nemá smysl přecházet ani k dalšímu problému typu lékařských rad "dejte si na talíř a pak jeden knedlík stranou" které jsem mimochodem během svého života slyšel od údajných lékařů tisíckrát.
Problém je v tom, že od lékaře se obézní člověk nikdy nedozví z čeho je pocit hladu, z čeho pocit sytosti, natož aby lékař dokázal poradit změnu ve stravování, která by pomohla. Nasaďte si na hlavu velký černý zahnutý zobák, zapalte vykuřovadlo a řekněte méně jíst, více pohybu. Přesně takto si představuji české zdravotnictví v roce 2024 v oblasti léčby (nejen) obezity.
Většinu lidí pak akorát ženete k šarlatánům kteří podle kombinace krevního tlaku a tepu řeknou že váš biologický věk je o 30 let vyšší a jediné řešení je si platit konzultace, jídelníčky a plastové bandasky s instantními keto prášky.
A ty trochu gramotné na to hledat si cizojazyčné zdroje o výživě na internetu nezapomeňte strašit tím, že živočišné tuky jsou zlo, vajíčka jsou infarkt ve třiceti a červené maso je dna. A já si jdu namazat rýžový chlebík s ramou, půlku odlomím bokem a anestezii zdar.
Festival pokrytců pokračuje?
Podívejte se kdekoli jak funguje umění malířů. "Dnes budeme štetcem malovat jablko na stromě". Otevřou google, napíšou Apple Tree, kliknou na záložku obrázky a čmárají štětcem podle té nejlepší fotografie, často s vodoznakem fotobanky.
Nejsou to umělci ale zloději, kteří si nevidí na špičku nosu. AI to narozdíl od nich nekrade 1:1 ale pouze kalibruje charakteristiky mezi lidskými slovy, barvami, vektory hran, kompozicí...
Tak tahle změna mě konečně rozhoupala k tomu zajet si k prarodičům pro starý železný mlýnek na maso... sice jsem hned při sestavování strhnul závit, takže jsem rovnou jel zpátky k dědovi, na soustruhu a s vykruznikem opravil... ale dílo se zdařilo...
A tedy nevím jestli je to placebo, ale zdá se mi, že v chuti je rozdíl, když si namelu plecko s trochou bucku sám...
Já si toho taky všiml, nejvíce výrazný je rozdíl v chuti pokud z hovězího mletého děláte burgery. Polotovar chutná výrazně jinak, má divnou pachuť a to u všech značek které jsem zkoušel. Jediné čeho jsem si všiml, do mletého při výrobě dávají cca 1% soli. Když melete doma, obvykle solíte před vařením.
Takže místo abychom modernizovali a více automatizovali třídící linky u pár společností svážející odpad, tak raději dáme automat na lahve ze skla, automat na lahve z plastu, automat na nábytek, automat na textil, automat na boty z tkaniny, automat na boty z gumy, žlutý kontejner na celofán, drobné sáčky a vaničky od salámu, zelený a bílý kontejner na sklo, fialový kontejner na kovy, modrý na papír do každé večerky.
Ještě bych prosil jeden kontejner na eko hlupáky tak naduté, že si dodnes myslí, že se ty lahve od minerálky budou vymývat a znovu používat a vykřikujou tady ano ano.
A jeden kontejner XXL na ty kteří tady budou dávat za vzor německo. XXL proto, aby se tam vlezli i se všemi těmi doktory z blízkého východu které jsou taky součástí politiky našeho vzoru, Německa.
Píšete, že je čerstvě vystudovaný. Tak to si ho zaměstnavatel musí zapracovat, aby si sedlo naučené s praxí
Zapracovat nemá znamenat platit mu půl roku mzdu + mzdu kolegovi který ho bude na firemní náklady učit základy, co ho měli naučit za 4 roky ve škole. Zapracování má znamenat "u nás používáme tohle a tam to, máme to nastaveno takto a nikdy to nedělej jinak, protože jsme zjistili, že nás to pak omezuje v tomto a tady tom".
Obzvláště v době, kdy dneska pololetní osnovy ve škole mají rozsah jako 5x 1h videolekce někde na youtube. Nejsme tak bohatí aby jsme si mohli dovolit z veřejných penež platit školství, které má za půl roku takovou přidanou hodnotu jako 5h online videa. A pak platit z veřejných peněz milión rekvalifikačních kurzů kde se snaží nějak opravit to, co na škole nedokázali + různé podpůrné programy pro zaměstnavatele, aby ty lidi zaměstnali.
Problém není jenom to že máme spoustu humanitárních pracovníků a knihovníků. Problém je i v těch samotných technických oborech které by měly odpovídat poptávce. Ve škole se učí věci, které jsou absolutně mimo realitu praxe. Člověk s maturitou v IT přijde do firmy a neví co je to IP adresa a proč ve vnitřní síti jsou jiné než v internetu, ale ti nejlepší z nich umí vyjmenovat kolika jehličkové hlavy byly před 35 lety v tiskárnách.
Nechci nějak zpochybňovat toho veterináře, ale označit jako krůčky ke zdraví "chodit k doktorovi" a jako spouštěče obvinit tuk něco vypovídá o našem zdravotnictví. A co dále? Dát si 5x denně "zdravé" ovesné musli, ať se slinivka nenudí a žít ve "zdravém" cyklu Sacharidy -> únava -> hlad -> únava -> sacharidy -> únava?
Protože většina rad lékařů směřuje k upouštění od tuků a masa. To se nahrazuje sacharidy. A sacharidy spouštějí neustálé vyplavování inzulinu spolu s ještě většími pocity hladu po sacharidech a postupnou inzulinovou resistenci. A to vede právě k přeměně fruktózy na tuky a NAFLD. Mimo to ženou lidi k jedení "zdravého" multizrného pečiva, které je minimálně stravitelné (obzvlášť to vykynuté průmyslovým droždím). A další článek prosím věnujte podrážděnému konečníku z toho, jak všechnu tu vlákninu chodí 2x denně takto "vyléčení" vyprazdňovat.
Takovéto rady dělají více škody jak užitku a akorát ženou zoufalé lidi k prodejcům jídelníčků a permanentek do fitka.
Tento komentář byl smazán uživatelem.
T-Mobile zřejmě bez limitu rychlostí. Tento měsíc jsem měl vyčerpané data maximální rychlostí. Když přišla SMS že to všem zapínají, naměřil 550/100Mbit v 5G pokrytí. Pochybuju že by se babrali aby každému podle tarifu určovali nějaké podmínky. Jestli bude limitace, tak spíš u virtuálů kteří tu limitaci měli i před touto akcí a podle některých zdrojů by se to mělo týkat i jejich sítí.
Možná dobré pro profese, kde se jen "okecává". A i tam jsou asi výstupy potřeba kontrolovat. Nějak nevím, jak by mi stvořil třeba nějaké komplikovanější excelové tabulky, které ještě modifikuji pomocí VBA maker. A za správná data nebude odpovědná žádná anonymní AI, ale stále já... Takže - na něco možná dobré, ale na něco asi méně. Jsem technik, pokroku a počítačům se nebráním, ale "vychytání much" bude asi ještě nějakou dobu trvat...
V Excelu je zvlášť modifikace Copilot od Microsoftu a pro firmy se platí také zvlášť mimo klasický Copilot ve Windows. Jen pro doplnění, firemní implementace jsou uzavřené a škálovatelné. Takže pokud Vám firma dá dostatečně velké context window, tak jste schopen s tím třídit data, převádět formátování, strukturu a prakticky cokoli. Druhou možností, pokud umíte základy třeba Pythonu, tak si nechat napsat script na třídění podle vašich představ a jenom si tam upravíte drobnosti.
Poměrně dobře to zvládá i to, pokud vám nějaký kód nefunguje dobře. Vložíte makro, vložíte data, popíšete co chcete aby to udělalo a co to ve skutenčosti udělá. Poměrně dobře to umí upozornit třeba na chyby v separátorech a podobné věci, na které by jste si lámali hlavu na diskusích ve stackoverflow hodiny.
Problém vystudovaných terapeutů a výživových poradců je stejný jako problém IT ve státní správě. Obojí je mladý obor a informace v něm mají poločas rozpadu pár let. Takže se nesmí zaspat na nějaké tezi která platila před pěti lety. Dnešní třicátníci se učili programovat na škole v Pascalu a maturitu dělali v HTML 1.0 strict. Výživoví poradci zase vzhlížejí k celozrnému pečivu a vláknině, hlavně ne tučné a červené maso.
A v diskusi zase půlka lidí napíše něco o velkém dvorku a biči, nebo hamburgerech, nebo čokoládě. Každý má ve střevech okolo 500 druhů bakterií v různém poměru a jsme teprve na začátku cesty pochopení, jakou roli hrají. Proč někdo přibírá po pečivu a jiný chodí do fitka a má pořád ruce jako záchodový pavouk. A někomu prostě vyhovuje přerušovaný půst nebo 80% carnivore. Je to stejně nebezpečné jako super jídelníčky plné ovsa a rýže po kterých zase slinivka má heavymetalový koncert.
V první řadě cizí kočka na mém pozemku nemá co dělat! Tohle je věc kterou by si měli kočkomilové uvědomit! Já si svoje zvířata taky musím zajistit aby nepáchaly škody sousedům i ostatním lidem! Mrzí mě že člověk s takovýmto vzděláním je schopný takto jednat,vrhá to špatné světlo na ostatní co se téhle činnosti věnují 🤷
Hlavně že vaše přemnožená černá zvěř může sezřat půlku soukromého pole a celý les, kdy vlastník nemůže nic. :)
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Nevím co je na stupnici pokrytectví výše než odmítání živočišných produktů a následné vytváření jejich kopií, které mají vypadat stejně, chutnat stejně, připomínat to ten živočišný produkt.
Hrášek a salátek je o tolik etičtější když je ve tvaru zvířátka, obarven do tvaru zvířátka a chutná jako zvířátko. Pak je to bez výčitek, asi? Ať si jí hrášek a čočku kdokoli chce, ale proč bych z toho měl dělat falešné vepřové žebírka?
Nebo viděl snad někdo že by se vyráběla "meat based" barvená zelenina z hovězího? Mleté hovězí ve tvaru okurky...
3 odpovědi