Miluji koblihy, nejvíc ale domácí, podle našeho starého rodinného receptu. Jsou finančně poněkud náročnější, ale já na ně nedám dopustit. Bohužel, jiného názoru je můj žlučník. Kvůli němu jsem si koblížky hodně dlouho odpírala. Před pár týdny jsem ale na internetu našla recept na koblihy pečené, které nejsou tak mastné a žlučník by je mohl zvládnout. Tak jsem se hned dala do jejich výroby. Skončilo to tak, že je dostaly sousedovy kočky. Vůbec mně nechutnaly. Pak jsem ale dostala spásný nápad. Zkusím je vyrobit z těsta našich koblihů... a výsledek mě velmi mile překvapil. Chuť koblihová, žlučník spokojený, jen ty světlé ráfky chybí. Pokud máte stejný žlučníkový problém, ráda se svámi o recept podělím: Na těsto budete potřebovat - 500g hladké mouky, 100g cukru, 70g přeškvařeného másla, 40g kvasnic, lžičku soli, 240ml mléka a 9 (slovy devět) žloutků. Vyhňácáme vláčné těsto a necháme vykynout. Pak můžeme klasicky vyrobit kobliby a smažit, nebo- pro žlučníkáře péct. Těsto si rozdělím na 32 stejných kousků, které roztáhnu na placičky, na ně dám kousek marrnelády, nutely nebo nějakého nugátového krému. Pak je sbalím, jako když dělám koláčky, trochu zakulatím a položím na plech s pečícím papírem. Místo pod koblížkem potřu kouskem rozpuštěného másla. Na jeden plech dám 16 koblížků. Musí být dál od sebe, aby se po upečení nedotýkaly. Nakonec je slabě potřu rozpuštěným máslem a nechám vykynout Peču v troubě na 180°C asi 15 minut. Mimochodem, já těsto hňácám v domácí pekárně. Nedá to žádnou práci a těsto je kvalitnější. Nejdříve dám na dno sůl, pak naleju mléko převařené máslo.
Nevíte náhodou někdo, jak to vypadá se Sputnikem? Jakou má účinnost, kolik lidí po očkování, třeba v Maďarsku, zemřelo. Nechce se mi věřit, že by se o to naši novináři nezajímali. Jenže, pokud by po něm byla nějaká úmrtnost, byla by toho plná televize a plný internet. Pokud ale opravdu účinný je, měli bychom za všechny zbytečně zemřelé žalovat vládu, která ho odmítla objednat.
0
Sledujících
1
Sleduje
0
Sledujících
1
Sleduje
Pokračování - na to cukr, do kterého rozdrobím droždí. Nakonec dám žloutky. Nastavím program-hnětení kynutého těsta a na necelé dvě hodiny pustím koblihy z hlavy. No pak už pokračuji ve výrobě koblížků. Ve volném čase se bavím zpracováním bílků. Buď vyrábím bílkový biskupský chlebíček s kandovaným ovocem nebo tvořím bílkové či kokosové pusinky. Pokud koblihy vyzkoušíte, přeji vám dobrou chuť.