Za starých dobrých časů v létě každý sedlák zvýšil krmnou dávku obilného šrotu, přidal kravám víc loňské otravy a dal dostatek vody a solný liz....stračeny se vyháněly ráno na pastvu o hodinu a půl dříve, pak si pohověly v chladném chlévě a večer pastva o hodinu později...a dávaly mléko téměř stejně tučné, jako v chladnějším počasí...dneska vše řídí počítače, člověka kráva skoro nepotká a pak se všichni diví, proč se dějí věci.... už neplatí " dej krávě do držky, ona ti dá do dížky "... zkrátka, průmyslová " výroba potravin " se lidem vymstí....jinak je tomu v Rakousku, Švýcarsku a severní Itálii. Tam dokáží drobní a střední sedláci, s osobitým přístupem k dobytku, že tučnost mléka kolísá minimálně.... bývalo i u nás, naštěstí jsem se toho o, každých prázdninách jako kluk, mohl účastnit. A to se smetana sbirala ručně do zvláštních konví Meva a čerstvá šla přímo do prodejen mléka. Máslo se stloukalo v malých provozech z neprodané smetany, vždy oddělené pro tyto účely, přímo v mléčnici každého kravína. A to byla doba slintavky a kulhavky.... máslo sice stálo víc, vzhledem k tehdejší kupní síle, ale bylo čerstvé a kvalitní a jeho cena byla neměnná....a na choroby skotu se nikdo nevymlouval...
Hlavně krávy byli všude. EU nařídilo mordovat hovězí a výsledek je malé vesnické kravíny zejou prázdnotou a kukuřici papají bioplynky, obilí se pálí v kotlích. Kdyby se vzbudily naši předkové, kteří tohle všechno vydřely tak by musely konstatovat, že máme místo mozku kokos.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Neorat, nejíst, nežít. Jak říkával taťka, je třeba číst mezi řádky. Brusel je pro ostudu, vyhulenci nic kloudného nevymyslí