Ze své lékařské praxe vím, že v česku je bohužel toto téma až smutně bagatlizováno. Přitom jsme národem kde se alkohol a tučná jídla konzumují v obrovské míře. O játra je potřeba se starat, pokud chceme aby nám sloužila dlouho a dobře. Ostatně jako o všechno...
Jezte zdravé tuky, hýbejte se, zkuste si dát občas alespoň 24 hodinový půst a pořiďte si nějaký přípravek na podporu regeneraci jaterní tkáně. Ano, játra se regenerují a lze je v tom podpořit. Svým klientům doporučuji tento přípravek, jelikož se jedná o kombinaci přírodních látek, jenž pomáhají nejen z regenerací tkáně, ale také tkáň chrání před poškozením Odkaz 1
Špatný spánek (nekvalitní / krátký) je cestou k výrazně zhoršené kvalitě života. Díky za tento článek a za osvětu v této věci. Několik let jsem vedla spánkové poradenství a je šokující, jak je v dnešní době plné informací důležitost spánku neustále přehlížena.
Přírodní produkt od české firmy. Učinkuje už po prvním použítí.
...ještě by stálo za to zmínit, že je velice důležité dbát na dostatečný příjem sodíku (soli), resp. elektrolytů jako takových.
Voda, kterou pijeme, se absorbuje do krevního oběhu a distribuuje se do tkání. Pokud však chybí dostatek sodíku, který je klíčový pro regulaci osmotické rovnováhy (rovnováhy mezi tekutinami uvnitř a vně buněk), může dojít k nežádoucím účinkům.
Hyponatremie: Jedná se o stav, kdy je koncentrace sodíku v krvi příliš nízká. Pokud pijeme hodně vody bez odpovídajícího příjmu sodíku, voda může začít "ředit" krev.
Osmotická nerovnováha: Snížená hladina sodíku v krvi způsobuje, že voda začne přecházet z krevního oběhu do buněk. Buňky, které absorbují nadbytek vody, mohou začít bobtnat. Tento jev je zvlášť nebezpečný v mozku, kde bobtnání buněk může vést k otoku mozku (cerebrální edém), což může být život ohrožující.
Dehydratace na buněčné úrovni: Přestože piješ hodně vody, pokud buňky bobtnají a přebytečná voda se hromadí mimo krevní oběh, tkáně a orgány mohou zůstat nedostatečně hydratované. Tento stav je někdy označován jako "vodní intoxikace" a může paradoxně vést k symptomům podobným dehydrataci, jako je únava, nevolnost, bolesti hlavy a v závažných případech i zmatenost nebo kóma.
Hydratace není jen o množství vody, ale i o rovnováze elektrolytů, které pomáhají udržovat správné fungování buněk a tkání. Bez dostatečného příjmu sodíku tělo nedokáže správně regulovat vodu mezi jednotlivými částmi těla. Výsledkem je, že i když pijeme hodně vody, můžeme zůstat nedostatečně hydratovaní na buněčné úrovni.
Je to tak, téměř vždy za to mohou rodiče. Nesprávnou edukací sebe sama a následně tedy i dětí.
Nejsmutnější je, že se člověk podívá do diskuze po "článek vedle" o zavedení daně z cukru, kde mnoho osob lamentuje: "chudákům dětem zdražovat limonády!". To je přesně ten důvod obezity. Většina rodičů považuje za naprosto normální nechat dítě do sebe vpravovat pravidelně desítky či dokonce stovky gramů cukru v podobě coca-col, sprajtů, džusíčků apod. Cukr je nejrozšířenější a nejrizikovější droga na této planetě, a spousta rodičů jí dětem podává od útlého věku v obrovském množství, dokonce třeba za odměnu - což ovlivní dopaminový systém na celý zbytek života. Edukovat rodiče, edukovat děti, danit cukr.
Provozovala jsem v rámci své lékařské praxe Spánkové poradenství a vlastně mohu slova z článku jenom potvrdit. Nedostatek spánku je v dnešní populaci snad nejčastějším zdravotním neduhem, ze kterého pramení významně snížená kvalita života a podstatně větší náchylnost k různým chronickým onemocněním.
K článku bych ještě doplnila pár věcí, které radím svým klientům a pacientům:
Dobře napsaný článek s dobrými informacemi. Chválím.
Já bych jej možná doplnila o doporučení na Vincentku. Doporučuji ji svým pacientům (samozřejmě s doporučeními na úpravu životního stylu) a dosahují zpravidla v relativně v krátkém čase významných zlepšení.
PS.: Dovolím si dát ještě jeden "horký tip" - souhlasím s tím, že kafíčko je fajn na zvýšení, nicméně působí relativně krátkou dobu. Významně lepší je v tomto směru například zelený čaj či yerba maté. Působí na tělo, tj. i na optimalizaci tlaku NĚKOLIKANÁSOBNĚ delší dobu a zároveň mají (kromě tlaku, chuti a energizujících účinků) nespočet dalších benefitů.
Paní autorko, vy nemáte ráda lidi? Cože? Máte? Tak proč jim chcete škodit?
Spojení "Nejlepší svačina na výlet" a "Řízek v chlebu s tatarkou".
Když pomineme kazviost těchto věcí (která by měla být už sama o sobě obrovským vykřičníkem!), tak se pojďme podívat, co takhle udělá s lidským tělem taková "nejlepší svačinka":
2.Trávení takového jídla trvá delší dobu a způsobí, že se krev přesune více do žaludku a méně do svalů, což sníží jakýkoliv fyzický výkon.
3.I když chleba může poskytnout nějaké sacharidy, tuky v řízku a tatarské omáčce nejsou rychlým zdrojem energie. Naopak, mohou způsobit pocit únavy a letargie.
Takže, jestli si chcete výlet užít a nekazit si ho těžkostmi s trávením či odbíháváním s průjmem do křoví, je lepší je dát si něco lehčího a stravitelnějšího (ideálně třeba ovoce a oříšky). Řízek s tatarkou si nechte radši na poctivou večeři po výletě, když už máte všechno za sebou.
To je ten nejlepší nápad jaký se tady za dlouhou dobu objevil. Cukr je nejrozšířenější droga a většina lidí ani netuší, jak si díky němu zkracuje délku života a snižuje kvalitu života. Nadměrná konzumace cukru je spojená s drtivou většinou civilizačních onemocnění - od kardiovaskulárních chorob, přes demenci až po diabetes.
Jeden průměrný půllitřík něčeho slazeného obsahuje průměrně 50 gramů cukru.
Vemte si někdy těch 50 gramů krystalu a nasypte si to na stůl nebo do misky, ať vůbec máte tušení, co do sebe jednou kolčou, sprajtíkem či džusíkem vpravujete.
Zdanění cukru je naprosto racionální a smysluplná věc, díky které se v dlouhodobém horizontu zlepší zdraví celé populace. Ulehčí to lékařům, nemocnicím což znamená, že se pro celou populaci stane zdravotnictví dostupnější a kvalitnější. Ne, nebude to hned. Bude to trvat roky, ale je potřeba začít.
Ze zdanění cukru bude v dlouhodobém horizontu profitovat v mnoha směrech celý národ.
Délka spánku je jedna věc, ale co v článku nezaznívá je důležitost kvality spánku, která je mnohem zásadnější. Lidský spánkový cyklus se skládá z několika fází, které se během noci opakují. Každý cyklus trvá přibližně 90 minut a skládá se z lehkého spánku, hlubokého spánku a REM fáze. Právě v hlubokém spánku dochází ke všem regeneračním a růstovým procesům. REM je naopak zásadní pro mentální obnovu, duševní zdraví a ukládání vzpomínek. Pokud Dakota Johnoson spí 14 hodin a necítí se vyspaná, zřejmě nespí kvalitně a tráví většinu času v lehkém spánku. Často to bývá způsobováno stresem, či špatným stravováním.
Jakožto lékařka a nutriční terapeutka doporučuji v tomto směru svým klientům, kromě správné spánkové hygieny, Magnesium - PRO SPÁNEK, které je unikátní kombinací tří kvalitních hořčíků (základ pro zdravý spánek) a taky chmele, kozlíku (sklidňují nervovou soustavu), tryptofanu (podporuje produkci melatoninu - hormonu spánku) a vitmainu B6 (podporuje mozkovou aktivitu a stimuluje REM fázi). Odkaz 1
Zlepšení kvality spánku je měřitelné již po prvním použití. Změřit relativně přesně kvalitu svého spánku a délku jednotlivých fází je dnes již možné různorodými hodinkami, které pořídíte i za pár stovek.
Zelený čaj má bezpochyby mnohem širší spektrum přínosů než viagra, ale že je "lepší než viagra" mohla napsat snad jen autorka, která neměla tu tu příležitost strávit čas s partnerem posilněným viagrou 😄
Zelený čaj mírně posiluje libido, ale jedná se spíše od podprahový efekt, který většina lidí ani nepozná, pokud o něm neví. Pokud hledáte něco přírodního, co se v tomto směru viagře přibližuje, tak doporučuji kombinaci např.: kotvičníku, kořene maca, rozchodnice a ženšenu obsaženou v tomto přípravku: Odkaz 1
Dlouhodobé užívání podporuje přirozenou funkčnost a dvě tablety před aktem působí podobně jako viagra 😄
I rus může občas přinést něco dobrého. Čas ukáže. Mám zkušenost s pacienty s Bechtěrevovou nemocí a vím, jak složitý mají život a jakými bolestmi často trpí. Jakékoliv světélko naděje není radno ignorovat. Třeba se tím "receptem na internetu" opravdu někdo na západě inspiruje a přinese něco smysluplného.
Já zatím svým pacientům nejčastěji z "nenásilných" věcí doporučuji CBD kapky, které v souvislosti se záněty, bolestí a autoimunitními onemocnění fungují opravdu skvěle.
Jen je zapotřebí vybrat nějaké opravdu kvalitní a funkční. Dnes je toho bohužel na trhu mraky a většina je k ničemu. Komu by tato informace mohla posloužit, svým pacientům doporučuji tyto Odkaz
Paní autorko článku, když pomineme nesmysl, že oběd by měl být největší jídlo dne (proč? ano, může být, ale podáváte to jako dogma, že "toto je správná cesta" ačkoliv mnoha lidem může být po velkém obědě těžko a ovlivní to jejich produktivitu po zbytek dne), tak chápu, že váš záměr s tímto článkem byl asi dobrý. Většina informací je pro zcela neznalé osoby základních stravovacích principů přínosná.
Nicméně doporučovat někomu v roce 2024 přípravu pokrmu na řepkovém oleji, je asi jako dávat dětem cigarety.
Řepkový olej obsahuje erukové kyseliny, která je spojena s negativními účinky na zdraví srdce.
Během rafinace je řepkový olej vystaven vysokým teplotám a chemikáliím, což vede ke vzniku trans-tuků a dalších škodlivých sloučenin. Tyto sloučeniny přispívají k zánětům a zvýšenému riziku chronických onemocnění. Nejnovější studie ukazují, že tyto oleje zřejmě stojí za narůstajícím počtem osob s demencí (Alzheimerova choroba atd.)
Řepkový olej také obsahuje vyšší podíl omega-6 mastných kyselin. Nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin v porovnání s omega-3 mastnými kyselinami přispívá k zánětům a různým zdravotním problémům, včetně srdečních chorob a některých druhů rakoviny.
Pro tepelné zpracování ideálně používat GHÍ či avokádový olej.
Pozdravujte paní nutriční specialistku Hanku Málkovou. Pokud to není fiktivní osoba, tak je mi jejich klientů velice líto.
Já moc nechápu, jak někdo může doporučovat agávový sirup, který je pro zdraví prokazatelně velice škodlivý. Jde použít mnoho jiných, zdravějších alternativ, jako např. čekankový sirup. Bylo by fajn, kdyby se lidem doporučovalo recepty taky s trochou vědomostí a zdravého úsudku.
Jeden příklad z celého dlouhého seznamu:
Agávový sirup má velmi vysoký obsah fruktózy, někdy až 85-90 %. Na rozdíl od glukózy, která je přímo využívána tělem, fruktóza musí být metabolizována v játrech. Přebytek fruktózy může vést k inzulínové rezistenci, cukrovce, zvýšené hladině tuků v krvi, a dokonce k nealkoholickému ztučnění jater.
Ačkoliv má agávový sirup nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako jiné sladidla, vysoký obsah fruktózy má jiné negativní účinky na zdraví, jak bylo zmíněno výše.
Agávový sirup je někdy označován jako přírodní sladidlo, ale proces jeho výroby zahrnuje značné zpracování, které odstraňuje jeho potenciální výživové výhody, zároveň se tímto procesem do sirupu přidávají různorodé chemické látky.
Dobrou chuť.
Já jsem si ze Srí Lanky (ajurvédské medicíny) dovezla zvyk, rozmíchat si každé ráno 1 lžičku kurkumy v decce vody. Má to spoustu benefitů, nedám na to dopustit. Kdo bude mít zájem, ten si to všechno najde, ale za mně hlavně: zlepšila se mi pokožka, nemám už problém se záněty, zbavila jsem se zažívacích potíží.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Jestli můžu poradit lidem, které trápí špatný spánek dbejte na následujcí věci. Ze své lékařské praxe můžu říct, že vyřeší 99% spánkových problémů:
2 odpovědi