Špatný spánek (nekvalitní / krátký) je cestou k výrazně zhoršené kvalitě života. Díky za tento článek a za osvětu v této věci. Několik let jsem vedla spánkové poradenství a je šokující, jak je v dnešní době plné informací důležitost spánku neustále přehlížena.
Přírodní produkt od české firmy. Učinkuje už po prvním použítí.
...ještě by stálo za to zmínit, že je velice důležité dbát na dostatečný příjem sodíku (soli), resp. elektrolytů jako takových.
Voda, kterou pijeme, se absorbuje do krevního oběhu a distribuuje se do tkání. Pokud však chybí dostatek sodíku, který je klíčový pro regulaci osmotické rovnováhy (rovnováhy mezi tekutinami uvnitř a vně buněk), může dojít k nežádoucím účinkům.
Hyponatremie: Jedná se o stav, kdy je koncentrace sodíku v krvi příliš nízká. Pokud pijeme hodně vody bez odpovídajícího příjmu sodíku, voda může začít "ředit" krev.
Osmotická nerovnováha: Snížená hladina sodíku v krvi způsobuje, že voda začne přecházet z krevního oběhu do buněk. Buňky, které absorbují nadbytek vody, mohou začít bobtnat. Tento jev je zvlášť nebezpečný v mozku, kde bobtnání buněk může vést k otoku mozku (cerebrální edém), což může být život ohrožující.
Dehydratace na buněčné úrovni: Přestože piješ hodně vody, pokud buňky bobtnají a přebytečná voda se hromadí mimo krevní oběh, tkáně a orgány mohou zůstat nedostatečně hydratované. Tento stav je někdy označován jako "vodní intoxikace" a může paradoxně vést k symptomům podobným dehydrataci, jako je únava, nevolnost, bolesti hlavy a v závažných případech i zmatenost nebo kóma.
Hydratace není jen o množství vody, ale i o rovnováze elektrolytů, které pomáhají udržovat správné fungování buněk a tkání. Bez dostatečného příjmu sodíku tělo nedokáže správně regulovat vodu mezi jednotlivými částmi těla. Výsledkem je, že i když pijeme hodně vody, můžeme zůstat nedostatečně hydratovaní na buněčné úrovni.
Je to tak, téměř vždy za to mohou rodiče. Nesprávnou edukací sebe sama a následně tedy i dětí.
Nejsmutnější je, že se člověk podívá do diskuze po "článek vedle" o zavedení daně z cukru, kde mnoho osob lamentuje: "chudákům dětem zdražovat limonády!". To je přesně ten důvod obezity. Většina rodičů považuje za naprosto normální nechat dítě do sebe vpravovat pravidelně desítky či dokonce stovky gramů cukru v podobě coca-col, sprajtů, džusíčků apod. Cukr je nejrozšířenější a nejrizikovější droga na této planetě, a spousta rodičů jí dětem podává od útlého věku v obrovském množství, dokonce třeba za odměnu - což ovlivní dopaminový systém na celý zbytek života. Edukovat rodiče, edukovat děti, danit cukr.
Spím jak dřevo a čím jsem starší, tím lépe. Vyhazovat peníze za hodinky, které nepotřebuji, fakt nebudu. V 62 jsem zdravá bez nezdravého cholesterolu a vysokého tlaku, bez cukrovky, takže prostě si tu desítku určitě nebudu odpírat.
To vám blahopřeji 🙂
Nicméně vás nežádám, ať si odpíráte desítku. Já si ji ostatně dám pár krát do roka taky. 🙂 Snažím se vysvětlit, že "pivo alá nejlepší uspávadlo" je nesmysl a pravý opak je pravdou. Je důležité vědět, že si tímto škodíme. Posléze můžeme dělat vědomá rozhodnutí. Pokud si budeme nalhávat, že je to pro nás dobré, obelháváme pouze sami sebe 🙂
Pseudovědecké výzkumy, po sklence vína, nebo stopce slivovice normální člověk spí jak zařezaný. Ne všechny výzkumy které příjdou z velmi vyspělých zemí jsou pravdivé!
Na to nepotřebujete výzkum z vyspělé země. Kupte si jakékoliv zařízení na měření spánku (stojí i pár set kč) a zjistíte, že jste vedle jak ta jedle 🙂
Ale proč hledat pravdu, když je pohodlné žít ve lži, že?
Ano chmel a B6, ale to je v pivu. Nejlepší uspávadlo.
Zkuste si někdy po pivu změřit kvalitu Spánku - hodinky koupíte za pár stovek. Zjistíte, že možná je nejlepší uspávadlo, ale rozhodně také nejlepší zabiják (alkohol obecně) kvalitního spánku a REM fáze 🙂
Já bych to srovnala k rozběhnutí se hlavou proti zdi. To vás taky zcela jistě uspí, ale moc dobroty to nepřinese 🙂
Provozovala jsem v rámci své lékařské praxe Spánkové poradenství a vlastně mohu slova z článku jenom potvrdit. Nedostatek spánku je v dnešní populaci snad nejčastějším zdravotním neduhem, ze kterého pramení významně snížená kvalita života a podstatně větší náchylnost k různým chronickým onemocněním.
K článku bych ještě doplnila pár věcí, které radím svým klientům a pacientům:
Mimo těch ostatních hámotin. Sůl vede k dehydrataci?
Nevím, co jsou hámotiny, nicméně zkusím se vyjádřit k otázce...
Sůl je důležitá pro udržení rovnováhy elektrolytů v těle. Sodík a chlorid jsou elektrolyty, které pomáhají regulovat množství vody v buňkách a v krvi.
Při správném množství soli v těle je udržována rovnováha tekutin, což zajišťuje správnou hydrataci.
...avšaaak - pokud je konzumováno příliš mnoho soli, vede to ke zvýšené hladině sodíku v krvi. Tělo se snaží tuto rovnováhu obnovit tím, že zadržuje vodu, což vede ke zvýšení krevního tlaku a riziku otoků či vzniku zánětů. Zároveň nadbytek soli způsobuje to, že tělo vylučuje více vody ledvinami, aby se zbavilo přebytečného sodíku, což může vést k dehydrataci, resp. vede to k nutnosti významně vyššího příjmu tekutin.
Dobře napsaný článek s dobrými informacemi. Chválím.
Já bych jej možná doplnila o doporučení na Vincentku. Doporučuji ji svým pacientům (samozřejmě s doporučeními na úpravu životního stylu) a dosahují zpravidla v relativně v krátkém čase významných zlepšení.
PS.: Dovolím si dát ještě jeden "horký tip" - souhlasím s tím, že kafíčko je fajn na zvýšení, nicméně působí relativně krátkou dobu. Významně lepší je v tomto směru například zelený čaj či yerba maté. Působí na tělo, tj. i na optimalizaci tlaku NĚKOLIKANÁSOBNĚ delší dobu a zároveň mají (kromě tlaku, chuti a energizujících účinků) nespočet dalších benefitů.
Paní autorko, vy nemáte ráda lidi? Cože? Máte? Tak proč jim chcete škodit?
Spojení "Nejlepší svačina na výlet" a "Řízek v chlebu s tatarkou".
Když pomineme kazviost těchto věcí (která by měla být už sama o sobě obrovským vykřičníkem!), tak se pojďme podívat, co takhle udělá s lidským tělem taková "nejlepší svačinka":
2.Trávení takového jídla trvá delší dobu a způsobí, že se krev přesune více do žaludku a méně do svalů, což sníží jakýkoliv fyzický výkon.
3.I když chleba může poskytnout nějaké sacharidy, tuky v řízku a tatarské omáčce nejsou rychlým zdrojem energie. Naopak, mohou způsobit pocit únavy a letargie.
Takže, jestli si chcete výlet užít a nekazit si ho těžkostmi s trávením či odbíháváním s průjmem do křoví, je lepší je dát si něco lehčího a stravitelnějšího (ideálně třeba ovoce a oříšky). Řízek s tatarkou si nechte radši na poctivou večeři po výletě, když už máte všechno za sebou.
A co přijde potom? zdanění kávy( kofein je návykový) pak třeba řeknou bílá mouka špatná šup zdanit. Tak se zeptám kde to skončí a u čeho?
Žijme v přítomnosti, bez zbytečných scénářů "co by kdyby / co přijde potom". Cukr je zlo které si spousta lidí nedokáže uvědomit, protože rácio přebíjí robustní marketing firem, které z něj benefitují na úkor lidského zdraví.
Jako lékařka jsem viděla tisíce lidí se zdevastovaným zdravím a výrazně zkráceným životem díky cukru. Kofein může být návykový - toť vše. To s destruktivními vlastnostmi nadměrné konzumace cukru absolutně nelze strovnávat.
To je ten nejlepší nápad jaký se tady za dlouhou dobu objevil. Cukr je nejrozšířenější droga a většina lidí ani netuší, jak si díky němu zkracuje délku života a snižuje kvalitu života. Nadměrná konzumace cukru je spojená s drtivou většinou civilizačních onemocnění - od kardiovaskulárních chorob, přes demenci až po diabetes.
Jeden průměrný půllitřík něčeho slazeného obsahuje průměrně 50 gramů cukru.
Vemte si někdy těch 50 gramů krystalu a nasypte si to na stůl nebo do misky, ať vůbec máte tušení, co do sebe jednou kolčou, sprajtíkem či džusíkem vpravujete.
Zdanění cukru je naprosto racionální a smysluplná věc, díky které se v dlouhodobém horizontu zlepší zdraví celé populace. Ulehčí to lékařům, nemocnicím což znamená, že se pro celou populaci stane zdravotnictví dostupnější a kvalitnější. Ne, nebude to hned. Bude to trvat roky, ale je potřeba začít.
Ze zdanění cukru bude v dlouhodobém horizontu profitovat v mnoha směrech celý národ.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Doporučuju po kávičce vždy vypláchnout ústa vodouo. Významně to snižuje nežádoucí zabarvení, které se u milovníku kávy v dlouhodobém horizontu vždy začne projevovat.