Na rozdíl od jiných účastnic diskuze mám jako ŠVÉDSKÝ zapsaný tzv. strouhaný koláč: tuk se normálně dává do těsta, to se nechá v chladu trochu ztuhnout. 2/3 se nastrouhají na plech, na tom je - jako zde - tvarohová náplň a nahoru se nastrouhá zbytek těsta. Moučníky, kde se sypou jen suché suroviny a tuk se dává nahoru, jsem také zkoušela, ale nemám s nimi dobrou zkušenost. Při konzumaci se více drobí a já osobně z nich cítím prášek do pečiva, což se mi u klasických těst nestává.
Peču oba koláče, jak strouhaný, kdy se dává tmavé těsto do mrazáku a pak nastrouhá, a i tento koláč, ktery je opravdu míň pracný, ale mám vyzkoušeno, že tvaroh musí být řidší, aby nasákla spodní sypká vrstva a vršek pokapu rozpuštěným máslem.
štrůdl se dělal tak, že se náplň rozprostřela rovnoměrně po celém vyváleném plátu těsta a to se pak zavinovalo-takže na řezu se střídaly vrstvy těsta a náplně. Těsto muselo být tenoučké jak papír. Dnes se s tím už nikdo nepáře, těsto je tlusté a každý vykydne náplň doprostřed a tu jen obalí. Dělám to taky tak, ale babička to dělá postaru a je to chuťově poznat.
Já tedy znám vic druhů štrůdlů neboli závinů, to je teď jedno, jak si to nazvete, ten štrůdl, který popisujete, je z taženého těsta.
Do bramboráku dávat cibuli, s tim jsem se ještè nesetkal. Ale receptů jsou desitky a každý je zaručeně nejlepši. Bylo by zajimavé uspořádat nějakou soutěž a pozvat lidi ze všech koutů republiky, když mohou soutěžit v kopáni hrobů, proč ne v připravě takové dobroty.
Já do bramboráků cibuli dávám, ale jen malou a na drobno nakrájenou. Bramboráky jsou pak zlatavé a krásně křupavé.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Krásná dáma a neuvěřitelný pár. V dnešní době jako by byli z jiné planety. 🙂
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Kdyby paní Hudečková neměla ty plastiky, byla by krásnější a přirozenější. Ale jinak jim to opravdu spolu slušì.