Pán zná ALE a IPA. Ale možná ještě nezjistil, že IPA je Indian Pale ALE, takže jeden z typů, spadajících do kategorie IPA. Takže jako by řekl, že má rád ořechy a vlašáky či jablka a Golden Delicious. Nebo že je fanda jednostopých vozidel a motorek.
.
Já dělám v pivovarnictví a moc rád zkouším různé styly a značky... A přiznám se, že základní orientaci mám stále na úrovni ležák - IPA - stout - (a možná) kyseláč. Případně rozeznám pšeničák, který mi kdysi vůbec nechutnal, ale postupem času jsem mu přišel na chuť a občas si ho dám moc rád.
.
Opravdu závidím hospůdkou, kterou autor zmiňoval - to je sen. A ideální je, když v takových podnicích mají možnost koupit degustační set. Člověk ochutná, pozná a vybere si, u čeho pak třeba zůstane.
.
Před pár lety jsem na dovolené objevil pivní bar ve Velkých Pavlovicích, kde měli na čepu několik různých piv různých stylů z několika malých pivovarů a pan výčepní se opravdu vyznal, uměl zasvěceně vyprávět a znal i několik malých pivovarů od nás ze Severní Moravy.
V Praze mě napadají dva podniky, kde mají na čepu (čepech) velmi širokou paletu. Nicméně se mi přihodila velmi zajímavá zkušenost v Maďarsku, v Budapešti, kde jsem ochutnal svůj první milk stout, sice na čepu asi "jen" patnáct druhů, nicméně si člověk vybral a lámanou angličtinou s porcí němčiny se člověk dostatečně domluvil s personálem a dostali jsme s manželkou přesně to, na co jsme měli chuť.
Člověče,když pivo až tak nepijte,tak o něm radši nepište. Pokud je obsluha schopna fundovaně poradit,je vše v pořádku. Díky za to,že jsou hospody s craftovými pivy. Jo,a pokud lze něco považovat za experiment,je to právě ležák.
...a teď si představte, že historický styl gruit spousta ležákomilů považuje za experiment a ohánějí se "raději klasiku, než něco takového"...co je však tou klasikou? Historický pivní styl gruit a nebo poměrně mladý styl ležák? 😂
No jo, chuťově pivo může vyhovovat, ale jde také o to, co v něm je. Dnes se falšuje kde co. (Začalo to už dávno chmelem, protože kde kdo používal granulát i třeba z Austrálie.)
Např. Coca-Cola je v nápojích špička, a přitom je to chemikálie, co rozleptá vápenec a je skvělá na čištění hodně znečištěné plotny.
Tak zrovna tato kapalina je vhodná i na rozpouštění rzi, je v tom kyselina fosforečná, pokud si to dobře pamatuji.
V dnešní době jsou chmely z celého světa...má to své výhody, samozřejmě, ne každému to musí nutně sedět.
Všechna známá česká piva jsou pitelná.
Pravda, u neznámé značky je správné se pozastavit a prověřit sládka a co sládek hodil do kotle. Protože někde bastlí pivo příliš po domácku.
Ale chtělo by to více nefiltru a kvasnicového piva.
Máte pravdu, že řemeslný pivovar není nezbytně nutně zárukou dobrého piva. Nicméně zatím jsem nenarazil na minipivovar, kde bych si řekl, tvl, proč jsem si raději nedal někde naproti Géčko 😁 nefiltr a nepaster, to souhlasím, že by jich mohlo být víc.
Autor je takový pivní buran.
Přemýšlím, co by takovýto "znalec" řekl například o tradiční flekovské tmavé třináctce. To je tradiční pivo typické pro hospodu, kde se vaří, za mě velmi povedené pivko. Mrzí mě, že jsem se zatím nedostal k Matuškovi tomato gose, to by mohlo být opravdu hodně zajímavé. Mimochodem, teď má Cvikov velmi povedenou Red IPA.
Kdy byl odchovaný na Starobrnu, vypije už všechno.
Mě Starobrno nevadí. Když se čirou náhodou vyskytnu v Brně, dám si raději tohle, než pozdrav ze Smíchova nebo Plzně. Rád si dám "něco zdejšího". Nicméně Vám Váš názor nehodlám vyvracet, sto lidí, sto chutí.. na druhou stranu uznávám, že potom, co jsem objevil krámek s kraftovým sortimentem poblíž špitálu, tak také již nad touto "klasikou" ohrnuju nos 😃
Achjo, přátelé, tohle bylo smutné počtení. Když já začínal s řemeslnými pivy, tak jsem taky nechápal názvy jako gose, NEIPA, APA, IPL, sour, lambic, faro, porter, stout, doppelbock, Imperial stout a tak dále a tak dále, proč to tu vypisovat vše, že... Když něco neznám, tak to nebudu odsuzovat a naopak provedu "průzkum bojem" není nic lepšího, než si dát v takovémto podniku několik malých a zjistit, co se pod kterým tím prapodivným názvem skrývá. Jen díky tomu jsem poznal kouzlo "pastry sour ALE" a nebo třeba "Milk stoutu". Říkám to všem těmto nespokojencům, co si chtějí dát pivo, co se dá koupit v každém druhém podniku: buďte zvědaví, objevujete, je to škoda se plácat jen u ležáku. Nic proti němu, ale proč nepoznat něco novýho? Napadlo by někoho z běžných konzumentů koupit si pivo "tzatziky"? Asi ne, ale já si ho v parném dni s gustem dal a bylo nečekaně osvěžující a jo, byla z toho cejtit jak okurka tak i to koření! Navoněné pivo, je smutné, že IPA je označována jako "navoněná" ty cistrusy v tom nejsou vyždímané, to je použitým chmelem, přece.. není jen klasický ŽPČ. Jsou různé skvělé chmely: Galaxy, Kazbek, Idaho,... buďme zvědaví a ochutnávejme. Třeba se pak vrátíme k naší oblíbené značce a nebo objevíme novou. Dej Bůh štěstí.
Je zajímavé, že se rozhodli před Tímto ohavným činem ještě lhát.
„Lidé jsou věznění za to, že požadují zastavení nové těžby ropy a plynu. Budoucí generace budou tyto vězně svědomí považovat za ty, kteří stojí na správné straně dějin,“
Pamatuji-li si totiž správně onen rozsudek, tak nejsou ve vězení za to, že cokoliv požadují, byť požadovaná myšlenka je ušlechtilá. Jsou ve vězení, protože hanebně poškodili rám obrazu úžasného Vincenta van Gogha. Lžou-li v tomto, nemůžou lhát i v těch ostatních věcech? Tohle napadne běžného člověka, který nad tím trošku zapřemýšlí... přijde mi, že naopak toto hnutí je placené ropnými společnostmi, aby dělalo co největší brajgl a štvalo co nejvíce lidí a z trucu si pořizovali "řádný ropáky".
No jo jenže teď ho točí i do 04
A historicky se dle mé vzpomínky muselo také točit, pamatuji si, že mamka měla sadu sklenic jistého pivovaru z Plzně (toho druhého, co kdysi sponzoroval fotbalovou ligu) a ty měly všechny míru 0,4 l, takže to není úplně přesně řečeno "teď ho točí" sice toho nepamatuju tolik, nicméně tu 0,4 si pamatuju dost dobře a to se mohl psát rok 1998 - 2003 (přesně si nevzpomenu, nekamenujte mě).
Pijí točené z tupláku. Šetřím číšníkovi nohy.
Při návštěvě jednoho pivovaru ve Varnsdorfu nám vyprávěli, že si na jedněch pivních slavnostech kdosi poručil jejich 32° speciál do tupláku...a pak toho dotyčného už nikdo nepotkal, asi měl "nakoupeno" víc, než unesl. 😂 Upřímně, po tupláku tohoto moku se již nedá mluvit o opití, spíše o zohavení 🤣
V anketě není dle mého správně položená otázka, autor sám píše, že každé pivo se pije v jiném objemu. Imperial stout v půllitru je stejná hloupost, jako si dát v létě kyseláče do decky. Upřímně řečeno, je to pivní styl od prvního stylu, do čeho se dává. U stylu IPA nemám problém s objemy 0,3 - 0,5, stejně tak i s ostatními styly, nicméně opravdu u silných piv opravdu preferuju menší objemy nádob, ze kterých piju. Když si dám malý objem, mám možnost ochutnat více druhů, než budu v situaci, kdy budu rád, že trefím do dveří. Dej Bůh štěstí. 😁
Pivo je chmel a slad z ječmene.
Ostatní co se na trhu nabízí a je vyrobené z extraktu a rýže je alkoholický nápoj s příchutí piva.
Teď jste mi vnukl docela zajímavou myšlenku, když jsem přemýšlel o tom, co jste napsal. Vlastně celý reinheitsgebot je celkem nesmysl, protože udává, že v pivu má být pouze voda, slad a chmel...kde jsou kvasnice? Takové pivo, jaké Vy uvádíte by vlastně bylo spontánně kvašené, což by mohl být velmi zajímavý pivovarnický počin. Pokud vím, tak takové vaří v Belgii, palec nahoru za vynikající nápad a vkus.
Proč jistě kvalitnějšího? Zcela účelově zkouším minipivovary, a minimálně půlka z nich jsou nepitelné patoky a slivky.
Troufám si tvrdit, že nikdo neříkal, že KAŽDÝ minipivovar vaří DOBRÉ pivo. Nicméně se najdou i tací, kteří piva Vámi označená "patok" budou velebit. Jak jsem psal jinde: tisíc lidí, tisíc chutí. Znám minipivovary, od kterých si už nikdy nic nekoupím, protože mi od nich nechutná, nicméně jsou lidé kteří si je chválí. Zároveň jsou lidé, kterým nechutnají piva z mých oblíbených pivovarů. Neřešíme to, toleruje mě se a rozhodně nebudeme na sebe pořvávat, že nejlepší je ten a nebo onen pivovar.
Kocour byl skvelej varili tam vynikajici svrchnaky. Pak se rozhadali se sladkem a slo to strasne do kopru. Ted uz to neni tak zly, ale jsou drobatek nekonzistentni. Lepsi je za rohem Falkenstein z Krasny Lipy. Takovy Svizny Emil je naprosty etalon toho, jak by melo vypadat a chutnat letni pivo.
Se Svižným Emilem musím souhlasit...co se kočičáka týká, tak já od nich hlavně pil sumečka, ten mi seděl asi nejlépe, pak ale i ta jejich K32
Ony existujou vselijaky komba. Treba bych v zivote neveril, ze lze uvarit dobry pivo s rajcatovou prichuti. Et voila, Matuska to se svym Tomato gose dokazal. Vyborna vec, doporucuju. Odkaz 1
Děkuji za typ, Matušku znám a občas si rád od nich něco dopřeji, nicméně tomato gose...to jsem neměl a neslyšel a moc rád vyzkouším, tyhle experimentální čuňačinky já rád 😁
1
Sledujících
0
Sleduje
1
Sledujících
0
Sleduje
Jako že kdo pije pivo musí být znalec?
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Domnívám se, že pan Jonáš rozhodně nemyslel že ten, kdo pije pivo, musí být znalec. Já se za něj také nepovažuji, ikdyž už nějaké zajímavější ochutnány mám. Ale také proto nepíšu takovéto články. Obvykle bych se domníval, že obsahu články, které někdo píše, ten dotyčný pisatel rozumí. Zde mi přijde, že tento text někteří vyhodnotili, že jej psal člověk neznalý. Navíc, když píše o pivu a dodává, že nerozumí názvům gose atd. Tak nerozumí, to je fuk, ale neměl by se chlubit svou neznalostí. Já se Vám také nebudu chlubit s tím, že neznám to či ono...ale asi nebudeme diskutovat o malichernostech. Jaké pivko preferujete Vy? 😉