"...k největšímu českému rybníku Rožmberk. Rybářství Třeboň v něm minulých dnech vytvořilo kapacitu pro zachycení až deseti milionů krychlových metrů vody." Nó, rybník má celkovou kapacitu 6,3 mil. m3. Pochybuji, že by ji zvětšili o další cca 1,5 násobek. Neplete si náhodou novinář litry a krychlové metry? Nebo je to zase jenom nějaká hra se slovy aby to vypadalo bombastičtěji? Nic proti práci Rybářství Třeboň, pozastavuji se nad prací novinářů.
Nechci být škarohlíd a nechci to kazit, ale jako obyčejný občan netuším komu dnes ve skutečnosti Tatra patří, jestli je zisková a kdo vlastně z těch peněz něco má. Už od revoluce se na ni jako supi vrhli politici a nejrůznější podvodníci, "dobrá věc" se jim podařila: dnes je to nějak rozdělené na více subjektů, akciových společností, různě zařazených do nějakých holdingů, veřejnost nemá šanci o tom něco vědět, jestli je to vůbec ještě naše.
Aspoň, že to zaměstnává nějaké naše lidi, ale když jsem viděl jak na obyčejné rámové konstrukce montovali motory Renault tak jsem zamáčknul slzu. Naposledy se zase chlubili s nějakou novou kabinou, kterou mají od společnosti DAF... Máme v hlavě zafixovanou hrdost "NAŠE TATRA!", ale existuje vůbec ještě? Co je na ní dnes ještě našeho? Vždyť i ty speciály pro Dakar se prý skládají ze součástek od renomovaných světových výrobců.
To je fakt blb, stačí aby na silnici zcela náhodně leželo (což se stává), nebo tam byla nějaká nerovnost (což se také stává, i na dálnici), nebo prostě foukne vítr co já vím, prostě něco na by musel reagovat a co by mohlo rozhodit - a celá frajeřina je v pekle, materiální škody, zranění, nedej bože i hůř, nešťastní lidé... co to je za burana?!!!
Lžeš, vědomě lžeš!
Trnovník akát má více předností, pro které byl dříve často vysazován. Dnes se však již od jeho okrasných výsadeb ustupuje, stejně jako od jiných, protože jde o silně invazní rostlinu. Šíří se kořenovými výmladky, alelopaticky omezuje růst ostatních rostlinných druhů a odstranit porosty této dřeviny je velice obtížné.
Ne, nelžu.
A ti co budou kacet pro samovyrobu budou mit povinnost likvidovat korenove vymladky dokud tam porostou?
Je zrejme, ze vam uniklo proc se akat odstranuje touto metodou
To se dostala diskuse někam jinam - nejde o to jakou metodu na likvidaci akátu použít, nýbrž o to, že akát NENÍ invazivní, do naší krajiny patří a NENÍ POTŘEBA ho likvidovat. Je to vymyšlený problém. A mělo by se spíš zkoumat, kdo si to vymyslel a proč.
Opět blbnou lidi - trnovník akát sice asi opravdu pochází kdesi z daleka, ale v Evropě je prý dokumentován už před miliony let a někde jsem se dočetl (teď fakt nevím kde), že přímo v našich končinách se vyskytuje nejméně 400 let. Kdo si přivlastňuje právo stanovovat co je a co není "původní" a že to a to je invazivní? Akát nic neničí, dokáže se uživit tam, kde jiné druhy ne, má skvělé dřevo a včely by vám zazpívaly Ódu na akát.
"Teď jsme s pomocí expertů začali likvidovat také nebezpečné akáty..."- nevím co je to za experty a nevím kdo všechno se s tím živí, možná že pro některé lidi je to slušný zdroj obživy, který si hýčkají. Takhle napsaný (zřejmě objednaný) článek jim tento kšeft podpoří, to chápu, ale lže se v něm první liga.
Nejsem proti České krajině a některých jejich aktivitách, ale ti pánové (co se týká akátů) dělají naprosto zbytečnou práci, možná by se měli novináři spíše poohlédnout po finančních tocích, které okolo toho jsou...
Melete nesmysly, četla jste to vůbec?
Jedná se o přírodní památku a akat je prostě invazivní druh.
Takže ho potřebují zničit.
To jaké máte pocity je irelevantní.
Proč tu paní hned urážíte? O to tu totiž jde: akát tu je po staletí, NENÍ invazivní a netřeba ho v přírodě ničit. To si jenom pár jednotlivců vymyslelo bizarní kšeftík.
Z vlastní zkušenosti vím co tato rostlina dokáže. Jednu jsme měli na zahradě a trvalo roky než jsme se toho zbavili. Opravdu nestačí pokácet strom. Od kořenů jich dalších deset vyrazí. U nás byla výhoda že se jednalo o jeden strom .Tím pádem se nedivím stylu likvidace a držím palce aby se povedlo tento plevel zlikvidovat.
Stejně tak vám bude ze země dlouhá léta vyrážet švestka nebo vinná réva a jiné, to není o akátu nebo o jeho "nebezpečnosti". Ten akát vám možná překážel na zahradě, ale v přírodě (v naší přírodě) má své místo a tito "páni bohové" si prostě vymysleli bizarní kšeft.
"...odporné představení... odpudivý symbolúchylné dekadence..." - já jsem starý jak čínská zeď a PŘESNĚ takovouto rétoriku si pamatuji z dob socialisismu, kdy se komunističtí ideologové vyjadřovali k Západu. Současní slovenští představitelé opět prezentují svůj úpadek na úroveň... nó, na jejich úroveň. Otázka je, jak moc jsou tito "představitelé" skutečnými představiteli lidí na Slovensku anebo jen figurkami u koryta, vedenými vůdcem, potažmo ideology někde z Moskvy.
Že socialismus byla blbost a nepodařený experiment o tom nepochybuji. Ale myslím, že u potravin to není o tom že by "socialismus byl lepší nebo horší". Prostě v těch dobách se potraviny vyráběly tak a tak. A průšvihy byly u nás i jinde. Pamatuji si, že v Maďarsku byla aféra, že přidávali mletou antuku do sušené papriky, nebo v Rakousku přidávali do vína glykol. Ale musím říct, že mléko bylo mléko, chleba byl chleba a pivo bylo pivo. Když jste si koupili buřta a nějakou dobu jste ho nespotřebovali, tak vám asi tak do třech dnů zasmrádnul, jelikož byl vyrobený z opravdového masa.
Ano, zboží bylo méně a fronty se stály běžně na cokoliv, pamatuji třeba, jak jsme se jako děti střídali ve frontě na maso jeden po druhém tak jak jsme přicházeli ze školy a v podvečer dorazila naše mamina z práce a podařilo se jí takto sehnat kousek masa. Dnes je zboží plno a je velký výběr. Ale zase na druhé straně každá potravina je vykradená a to vykradené se prodává zvlášť, jako něco, co si prý koupit musíme, protože nám to prý chybí. Každý potravinářský výrobek je nacpaný stabilizátory, barvivy, zvýrazňovači chuti a jinými chemikáliemi. Z buřta opékaného nad ohníčkem už nevytéká žádná šťáva a tuk, protože ten špekáček už neobsahuje žádný špek, nýbrž mouku a chemikálie. Mléko se nesrazí na dobrou kyšku a neuděláte z něj tvaroh, ale se zkazí na odpornou břečku. Pivo je mrtvý materiál s dobou spotřebitolnosti půl roku. V mase je napíchaní voda... a tak dále.
Ovšem když trochu vyjedete do světa tak zjistíte, že hned kousek dál, na západ od nás, si užívají kvalitní potraviny dodnes.
1
Sledujících
0
Sleduje
1
Sledujících
0
Sleduje
Princip je stejný jako u každého jiného výpalnictví: buď nám budeš platit, nebo ti budeme dělat problémy (pošleme na tebe bouchače, vypálíme ti hospodu, rozbijeme ti auto... budeme tě obtěžovat reklamami...)
1 odpověď