A ze které je to doby a regionu? Já žil v socialismu přes dvacet let na jižní Moravě a nic s toho jsem nezažil, neustále jsme měli dva přeplněné mrazáky masa, sklep plný ovoce a zeleniny (čerstvé, zavařené i mražené) domácí klobásy, uzené atd. To, co zde popisujete jsou vymyšlené nesmysly, které se tu periodicky opakují vždy v době voleb! Co takhle napsat něco ze současnosti, jak spousta lidí žije v bídě, vidím to každý den, jak některé děti chodí v sepraných teplácích do školy, ve škole dostávají pomůcky a jídlo ze sociálních dávek atd… za socialismu jsme si žili v luxusu ve srovnání s dneškem.
...určitě vyzkouším...syn miluje stripsy z KFC a toto je variace na ně.. děkuju 👍
Ono je to přesně naopak, KFC je variace tohoto kvalitního pokrmu. Mimochodem srovnávat onu velkovýkrmnu s profi kuchařem který používá kvalitní a čerstvé suroviny (KFC vaří z polotovarů, používá umělá dochucovadla, konzervanty a jiné chemikálie zdraví škodlivé) je opravdu velmi zcestné.
Tato dobrota je nejsnadnější a nejlevnější jídlo které vždy dominovalo ve školních a závodních kuchyních, na vojně jsme to měli po dva roky cca 4x týdně 2x k obědu a 2x k večeři, i dnes je to základní recept závodní kuchyně s malou obměnou podávané takřka každý den. Jestli to ještě někdo nikdy nejedl, tak je patrně s marsu.
Láďa Hruška uvedl pouze špatný název/nadpis, stačilo napsat např. „Krůtí prsa na smetaně“ a bylo by to OK. Recept je obměnou „Hamburská vepřová kýta“ kde základ je stejný jako na svíčkovou.
Mimochodem, když nějaký chytrák zrušil v devadesátkách receptury došlo k masivnímu prznění české kuchyně a toto je výsledek, ke svíčkové se podává snad cokoli hovězí srdce, králík, drůbež, karbanátky atd, vznikly tzv UHO omáčky a podobné blafy.
Ono je dobré nejprve číst a trošku přemýšlet, než na něco reaguji, pod videem v popisu je odkaz na článek kde se dočtete podrobnosti např „Záběry chovu kuřat v Semtěši ve Středočeském kraji, Slavěticích a Batelově na Vysočině“ také to že takto vypadá běžný velkochov dle současných norem. Mě by zajímalo, jak si „Obránci zvířat (OBRAZ)“ představují velkochov kuřat a jak by oni chovali cca 140 000 ks kuřat? Podle těch obrovských nohou a nepřirozeného tvaru těla to vypadá že kuřata jsou geneticky modifikovaná (GMO) nebo zmutovaná a první co mě napadlo že jde o záběry z Ukrajiny, ale tam to bude mnohem horší.
Tak na talíři vidím dvě vejce 14,- kč
Znojemské okurky z Turecka 90,- Kč
05 Kg Brambor ze Španělska 25,- Kč
Jakási konzerva ca 80,- Kč
Cibule 2ks ca 10 Kč
Červená řepa 10,- Kč
Nebuduli počítat plyn či elektřinu tak suma sumárum 229 ,- Kč za suroviny na LEVNÉ jídlo. Za to jsem ještě poměrně nedávno platil oběd pro čtyřčlenou rodinu v restauraci!! Ať žije Fialova vláda !!!!!
Ještě tam patří Holandské Matjesy kus cca 45,-Kč.
Výstižnější název by byl: Nechce se vám vařit? Vyzkoušejte rychlí pokrm. Z české konzervy by byl dvojnásob rychlí na WC.
Nicméně i historické prameny uvádějí, že se název opravdu odvojí od typu masa a od pečení. Svíčková, jakožto maso se začala jinou částí kravky nahrazovat, až v okamžiku kdy cena svíčkové vzrostla na neúnosnou míru. Takže asi tak 😉 kdo si myslíte, že ji naučil vařit mou ženu ? Ale klidně si dál Papiňačku vydávejte za Svíčkovou pečeni. Jen nevrďte, že tak se to dělá co svět, světem stojí.
Maso. Především se člověk nesmí nechat zmást tím, že se to jmenuje svíčková, když se to z opravdové svíčkové nedělá – a ani nesmí! Hovězí svíčková (sirloin) je nejlepší a nejjemnější kus masa vhodný na nejlepší steaky (filet mignon), na tatarák, carpaccio apod. Je absolutně nevhodná pro nějakou dlouhou tepelnou úpravu a už vůbec ne pro dušení a pečení. Nemluvě o tom, že svíčková stojí asi 4× víc než „obyčejné“ hovězí, je to čirý nesmysl...
Zůstanu u té Svíčkové pečeně podle babičky , maminky a své ženy, které opravdu maso se zeleninou pomalu pečou a tuhle Papiňáčku s radostí ponechám strávníkům profíků, kteří vaří na rychlost a vše zahušťují moukou😉děkuji za pochopení
Chápu. Takže vařit neumíte a preferujete pouze jídlo uvařené od maminky, ale ostatní kuchaře rád kritizujete (jako většina zdejších rejpalů).
Jo, jo, to maso vypadá velmi kŕehce😉od čeho se odvíjí název Svíčková pečeně ?
Jak vznikl název této české omáčky si snad dokážete vygooglit? Většina lidí si myslí že je název odvozen od jisté části hovězího masa což, ale není pravda, jako dítě jsem si myslel že se vaří ze svíček a svíčky skutečně hrají zásadní roli v tomto názvu.
Tak pokud je podle Vás to šedivé vylouhované cosi jakožto od profesionála OK, tak mohu jen doufat, že nezabloudím do restaurace kde vaříte😉
Louhuje je se např čaj, neznám jediný způsob úpravy masa touto metodou? Mimochodem jaký je váš postup přípravy tohoto masa a omáčky? To bych vám ani nepřál zabloudit do oné restaurace kde jsem naposled vařil, byl to tří hvězdičkový hotel kde se jídlo předvařuje na několik dní dopředu, v podstatě se navaří kotel a pak se to ohřívá, dokud se to neprodá, což se dnes běžně dělá ve všech restauracích, je velká chyba že zrušily normy v gastronomii. Z takových kuchyní je na blití, proto jsem přešel na zcela jiný obor a vařím jen doma pro rodinu a přátele.
V papiňáku 🙂 Takže Svíčková se vaří až od dob zavedení papiňáku ?🙂 To maso Vám jako profesionálovi připadá OK ? Já vidím vyluhované šedivé rozpadající se cosi.
Doma papiňák nepoužívám, na dušení mám litinový hrnec se samopodlévací poklicí. V restauracích se dnes používají konvektomaty. Maso je OK na to že ho dělal ve starým papiňáku (ty moderní mají všelijaká čidla a nastavení, takže to vaří samo). Maso dělám v celku a stáhnu ho pevně provázkem, pak je na pohled perfektní.
Tak tvrdit, že tohle je svíčková může snad jen Angličanům. (Jejich kuchyně je světově proslulá.) Je mi fuk, kde všude ten pán vařil, ale to co předvedl na tomhle videu je "síla". Ani nebudu psát, co všechno není "košer". Jen ten papiňák a totálně rozvařené maso mi stačilo. Děkuji, nechci.
Jak vidno, o gastronomii toho moc nevíte. Anglická svíčková je podlitá přírodní šťávou a podává se s rýží nebo bramborem. V tomto případě jde o českou klasiku.
No když myslíte 🙂 Svíčková pečeně je od slova svíčková a pečení tudíž, že se maso se zeleninou peče a ne, že se vaří v papiňáku jak hovězí polívka, podle toho taky to jeho maso vypadá, typ masa vůbec neřeším jelikož mě neuráží ani z toho zadního.
To si nemyslím, to vím. Přesně tak nás to učily vařit na hotelové škole, tenkrát se vařilo kvalitně a chutně podle norem. Podle receptury se používá hovězí maso zadní a maso dusíme (to znamená pod poklicí, vařené je bez poklice). Patrně si to pletete s Anglickou svíčkovou, tam se používá hovězí svíčková.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
To není salát "Rumcajs", ale nějaká patlanina. Nevím, proč se kazí poslední věci, které nám ještě zbyly?
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Přesně tak se dělal kvalitní salát Rumcajs podle původní receptury ČSN, prostě originální receptura.
1 odpověď