Jako nutriční terapeut rozumím, avšak jako vedoucí školní jídelny? Páni a paní kolegové neví o praxi ve školních jídelnách pomalu ani zblaf. Stejnou vizi jsem měla, když jsem jako vedoucí, čerstvý nutriční terapeut, nastoupila. Děti mne naučily... A hlavně ta praxe, kdy prostě nejste schopni podat každému zrovna vytaženou rybu z konvektomatu, protože máte na kuchyni 4 lidi - 2 na výdeji, 1 na zbytcích a 1 na rychlomyčce. Kdo má ty čerstvé ryby vonící čerstvou travou (jak mi bylo před necelým měsícem řečeno na školení k novému spotřebnímu koši) asi v průběhu výdeje s frontou dětí průběžně připravovat? Možná dozorující pedagogové... 😄 Hygienické předpisy vám ani nedovolí uvařené jídlo zchladit a postupně ohřát, prostě musíte od doby uvaření cca 10.30 do konce výdeje 14.00 dodržovat teplotu 65 °C. Jak asi tak vypadá takto "sušený" kus masa pro děti, které přijdou po půl druhé? A to mám kuchařku kouzelnici, která maso neustále podlévá a mazlí se s ním. Luštěniny spousta dětí ani neochutná. Víte co radili? Tajte je... A předpis, že musím udávat na jídelní lístek vše kvůli případným alergiím? Co na tom, že luštěnina (až na arašíd) není primárním alergenem? Přeci nebudu rodičům a strávníkům tajit, z čeho vařím. Bude to masakr a opět se sveze negativa na nás - kuchyřky a vedoucí ŠJ. Ach jo...
To jsou starosti. Domácí úkoly jsem měla i já na základní škole, střední i vyšší. A trvalé následky to na mne nezanechalo. Učte v nich děti větší samostatnosti, neotročte a po vstupu na střední školu vám ještě poděkují, protože se naučí domácí přípravě a naučí se učit. Vidím to na nejstarší dceři, která se důsledně učila doma i v době covidu a nyní na gymnáziu proplouvá s vyznamenáním.
Netuším, o co těm A + O jde. S panem Soukupem již není nějaký ten pátek, i kdyby s ním měla D poměr, tak Agátě je do toho už úplné houbelec. To jsou trapky. Nejspíše mají obě mentalitu dvanáctiletých holek, které ještě mají v tomto telecím období nárok se takto chovat. Obě ať se soustředí na své děti a ne na drby okolo. Jak tohle může někdo platit a poslouchat.
Ano, česká gastronomie v současném pohledu není zrovna dle zdravotních měřítek ta nejzdravější, ale v současné době to není ona, která způsobuje obezitu či naopak živinovou podvýživu dětí. Jedná se spíš o junk food. Většina dnešních dětí si raději než svíčkovou dá kebab, burger, pizzu. K tomu krásně přeslazené pití ať již limonádového nebo rovnou energetického typu. Snadná dostupnost a dovoz až domů několikrát do týdne je metlou. Svíčková v neděli k obědu fakt ne. Ale jinak povinnou výuku pod vedením nutričních terapeutů a ne pedagogů bych na ZŠ také uvítala. A to nejen dětí, ale především rodičů.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Už mám chuť napsat od plic jděte do .... A lidi na kuchyni mi zaplatí od září kdo? To je pořád výmyslů, vegani další! Dejte mi peníze na lidi. Od září nebude mít v kuchyních kdo vařit. Přestaňte těm lidem v kuchyních nakládat, když neví, co s nimi vlastně bude. To si myslíte, že za tu almužnu, kterou dostávají a ještě méně možná budou dostávat vám budou vařit jako šéfkuchaři v luxusních restauracích? Nová krev sem nejde vůbec, chlapi kuchaři se nad platovým výměrem zasmějí. A mají neustále dostávat naloženo dalších a dalších požadavků? Probuďte se!
1 odpověď