No, ta, co pamatuju, byla. Krájená od kýty voněla v celém obchodě. Dneska je to jakási slisovaná mokrá hmota bez chuti a bez vůně. Jestli vám chutná líp, tak dobrou chuť, určitě vám ji nevykoupím.
Jojo, a ta hygiena ta byla 😁 Odkaz 1
Už to tu o tí šunce melete poněkolikáté, zkuste taky něco jiného. Mimochodem, právě se z obchodů stahuje zdravotně závadné maso, jak je možné, že se tam vůbec dostalo? a před několika dny zase máslo. Mouku z Ukrajiny jiné státy odmítly kupovat, že je plná pesticidů, my jako blbci musíme ... a toho by bylo.
Ty prazdný háky a prazdný regály v reportaži 🙄 takhke si to pamatuju já 😁 Odkaz 1
Jen aby bylo jasné, že i dnes jsou běžné normy na jidlo 😉 . Dnes jsem to zrovna měl na salámu z Penny 👍 - žadný specialní obchod . Nejen za socialismu byly normy 😉 Odkaz
já ale netvrdím že dnes je vše nekvalitní, nebo snad ano? dnes má zákazník mnohem větší volbu toho co si koupí a to je samozřejmě jedině dobře, já jen poukázal na to že dříve byli jasně dané normy, to jestli je pak někdo nedodržoval nebo ne je věc druhá, od toho zase byli příslušné kontrolní orgány. Celkově byl můj příspěvek o tom, že autor článku se nám snaží předvést dobu minulou jako dobu temna, něco kde nic nefungovalo, bavíme se samozřejmě o potravinářství, generaci co to nezažila podsouvá argumenty že vše bylo jedovaté a nepoživatelné ( divím se tedy že jsme to přežily ) a generaci která si to pamatuje přesvědčuje o tom že si vlastně vůbec nic nepamatuje. Ještě dodávám že určitě po časech minulých neteskním a chci je vracet, ale buďme objektivní, což článek zcela určitě není.
Tohle je ono. Dnešní norma 😉 Odkaz
já ale netvrdím že dnes je vše nekvalitní, nebo snad ano? dnes má zákazník mnohem větší volbu toho co si koupí a to je samozřejmě jedině dobře, já jen poukázal na to že dříve byli jasně dané normy, to jestli je pak někdo nedodržoval nebo ne je věc druhá, od toho zase byli příslušné kontrolní orgány. Celkově byl můj příspěvek o tom, že autor článku se nám snaží předvést dobu minulou jako dobu temna, něco kde nic nefungovalo, bavíme se samozřejmě o potravinářství, generaci co to nezažila podsouvá argumenty že vše bylo jedovaté a nepoživatelné ( divím se tedy že jsme to přežily ) a generaci která si to pamatuje přesvědčuje o tom že si vlastně vůbec nic nepamatuje. Ještě dodávám že určitě po časech minulých neteskním a chci je vracet, ale buďme objektivní, což článek zcela určitě není.
Odkaz 1 zajímavé, že se všichní ohání normami za socialismu, ale když EU normuje jídlo, nazývají to nesvobodou. Dnes jsem zrovna na salámu měl štitek - vyrobeno dle české cechovní normy. Vyrobeno z 85procent masa. Buhužrl sem nemůžu přidat fotku. Samozřejmě je na prodej i špatné jídlo, to netvrdím. To je pravě trh, který dává prostor výrobcům šidit. Velký vyběr, tlak na ceny, tím to je. Každý má možnost výběru, jak dobré jídlo koupí. Za socíku, pokud něco nesplňovalo lidi se to prostě nedozvěděli.
Už to tu o tí šunce melete poněkolikáté, zkuste taky něco jiného. Mimochodem, právě se z obchodů stahuje zdravotně závadné maso, jak je možné, že se tam vůbec dostalo? a před několika dny zase máslo. Mouku z Ukrajiny jiné státy odmítly kupovat, že je plná pesticidů, my jako blbci musíme ... a toho by bylo.
Taky hezký čtení 🙄 Odkaz
Už to tu o tí šunce melete poněkolikáté, zkuste taky něco jiného. Mimochodem, právě se z obchodů stahuje zdravotně závadné maso, jak je možné, že se tam vůbec dostalo? a před několika dny zase máslo. Mouku z Ukrajiny jiné státy odmítly kupovat, že je plná pesticidů, my jako blbci musíme ... a toho by bylo.
Dobře, tak vám něco přidám, aby to nebylo stále stejné 😄 Odkaz
Něco pro pana Hoflera: za komarů v r. 1984 nám vratili z ciziny celou zasilku šunky .... nesplňovala hygianické limity. To že o tom nepsalo RudéPravo, neznamená, že se to nestalo 😉 na netu jsou i dobové reportážr, jak prbihaly kontroly v masnách a restauracich. To nejsou blrpty, ale pravda z té doby. Odkaz co s tím uděláš JINDRO ? prestaneš balamutit lidi ?
Rozmáhá se nám tady takový nešvar, autor článku socializmus nezažil, ale přece ví jak to vše bylo. Chlapče dříve existovali ČSN, neříkám že nebe bylo modřejší a tráva zelenější, ale normy se dodržovaly. Uzeniny byli ze skutečného masa, jen pro porovnání šunkový salám ČSN 1977 min 89% masa, dnes stačí na označení šunkový salám pouze 55% masa, Gothajský salám ČSN 1977 min 73% masa, dnes stačí 40% masa. Co se týká dříve přidávaných aditiv do výroby uzenin jednalo se o většinou pouze o stabilizátor E250, víc nic nebylo potřeba, mimochodem ten se používá i dnes společně s dalším vybraným koktejlem aditiv ze skupiny "E" ček kterými dnešní uzeniny překypují. Co se týká čokolád, je to stejný případ jako u uzenin, pokud jste zakoupily kvalitní čokoládu třeba z Diana Děčín, nebo Deli Lovosice, měli jste velice kvalitní produkt, nemíchat s čokoládovými náhražkami které se tenkrát také prodávali ( kakaová pochoutka, sójová pochoutka, arašídová pochoutka, atd )
Šunková aferka ... když na to přijde, jsou i dobové reportáže o nekvalitě stravování a masa jen pod pultem. Nejsou třeba kecy, jsou na to důkazy. Mám je sem začit dávat ? Tady přiběh šunky, je to vše dohledatelné . Nyní je výběr, kvality máte ruzne, podle toho co si žadá trh. 73procent masa v salamech není nic zvlastniho ani dnes 😉 Odkaz
To je naprostá a sprostá lež . Nikdy jsme na maso nestáli frontu ,uzeniny byly super . Nechápu co sledujete s tím lživým psaním .
A šunka byla taky super ? 😁Odkaz
Připady špatného jídla za socíku bylo dost. Systém to ale nepřiznal, tak si lidi myslí, že bylo vše kvalitní. To ale není pravda. Pravda je, že to teď trobí populisti a lidi se na to chytají, i když to pravda není 😕 Odkaz
Já v té době jsem žil 40 let a mohu to jenom potvrdit. Dělal jsem v Jednotě a pak v Pramenu Takže o kvalitě a dostatku potravin něco vím a vím i ze své z vlastní zkušenosti. Kontrola bezpečnosti potravin je dnes na nesrovnatelně vyšší úrovni než v osmdesátých letech. V té době byly bezpečnostní standardy mnohem volnější, především byly ale kontroly obcházeny, a i ve chvíli, kdy byl problém objeven, se o něm veřejnost nedozvěděla. Často také docházelo k tomu, že se například v masných výrobcích objevovaly takzvané polychromované bifenyly, které byly obsaženy v nátěrech používaných ve vepřínech nebo drůbežárnách. Právě polychromované bifenyly se staly zdrojem jedné velké mezinárodní ostudy. Československo bylo sice oficiálně v nepřátelském vztahu se Spojenými státy, o americké dolary ale soudruzi zájem měli. V roce 1984 byl proto dojednán prodej velkého množství vepřové šunky do USA. Když ale americké úřady provedly kontrolu, zjistily, že je šunka plná právě polychromovaných bifenylů, a celá zásilka byla Československu vrácena. Škodlivé látky se v potravinách vyskytovaly poměrně běžně, a to například i v dětské výživě. V jednom případě došlo dokonce k tomu, že jahody dovezené ze spřáteleného Polska nakazily žloutenkou na 40 000 lidí i proto, že tehdejší režim se snažil tento fakt utajit, a lidé proto neměli ponětí, že jim při konzumaci jahodové zmrzliny hrozí nebezpečí
Na youtube jsou dobové reportáže, kde dělali kontroly v restauraci a taky v masně. Dá se to najít oboje byla tragédie. Maso jen schované pod pultem s jmenovkama a v restauraci neodpovídající jídla. To není jedna paní povídala, je to tam vidět, jak to v té době natočili. A stejně si tu lidi budou blábolit svojí, jak to bylo super. Spousta lidí potřebuje jednoduchá hesla a moc nepřemýšlet. Spoustě lidem vyhovuje nadávat na elity, ať jsou jakékoliv. A to je to strasně smutý 🫤
Maso, která dnes koupíte se za socialismu prodávalo na nucených výsecích, které byly více kontrolovány, než dnešní obchodní řetězce, a v 80 a 90 letech jsem již žádný nedostatek nepociťoval. Přestaňte neustále vymývat mladým lidem mozky, a pište a říkejte jim pravdu!!!
Ježiš, to je blábol. Byl jste někdy v pořadné masně ? Prijeďte k nám do Kunratic, tam je masna, kde vše dělají sami, maso čerstvé a levnější než v supermarketech. Nešiřte tu lži ! Je to vážně trapný. Dnes je vyběr, o kterém se za socíku nikomu aní nezdálo. Najděte si na youtube dobové reportáže, kde to vidíte nafilmovaný z ty doby. Nemusíte věřit mě, ale uvidite na vlastní oči. Dobrý maso, bylo jen pod pultem s cedulkama jmen. To byla realita ! 😉
Asi máte problém pochopit psaný text.
“Řidič zabil chodce pomocí svého SUV” má úplně stejný význam, jako “SUV zabilo chodce”. Druhá varianta je lepší, protože je kratší a přitom říká to samé. Novinové titulky by měly být krátké a přitom vystihovat podstatu článku.
Jen se zeptám .... na základní škole jste z češtiny propadl, nebo jen chyběl, když se probírala větná skladba ? A to nastala nějaká změna, že autoři článků už nemusí umět pravopis ?
Nejlepší bylo, když jsme mléko naházeli za tabuli, a tu museli celou rozebrat. Taky házení houbou nebo mokrým hadrem bylo skvělé. A střílení pomerančové kůry vzduchovkou z krajónu mělo taky něco do sebe. Dneska je to všechno jinak.
Přesně tak, hazeli jsme houby po sobě a na zeď, na které pak zbyly fleky. Třídí učiteelka vymyslela řešení, všichni jsme museli přinést chleba a tu zeď jsme čistili chlebem. 😄 . Celá třida. Samozřejmě z toho byl všude bordel a pro nás atrakce. Mlíko jsme házeli i z okna a jednou z toho byl pěkný průšvih. Kůra z pomeranče byla taky, navíc i hrách a flusačka z hliníkové trubky 👍💪😁
proč jen zde převládají ty legendární nenávistné komentáře a násilná retorika, viděl někdo někdy že by slušný a vyrovnaní člověk misto racionální kritiky, měl sklony k násilí?! proro tu jen napíši ve vší počestnosti můj názor a jdu hned pryč, jako bych byl v německu roku 1939, jinak to tu nevidím
Souhlasím. Ruský režim napadl Ukrajinu se stejným scénářem, jako Německý nacismus Československo a připojil Rakousko v r.1938. Svět se jim tehdy nepostavil, protože měli světoví politici v kalhotách, stejně, jako současní "vlastenci" mávající na václaváku českýma vlajkama. Jak to pak dopadli, každý ví.Na výhružky a sílu, platí bohužel jen síla. To platilo vždy a platí. Nejsem z pohledu desololátů vlastenec, ale když bude třeba, pošlu rodinu pryč a půjdu do války ! S tím jsem počital už v r. 2022
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Byl jsem v listopadu 89 na vojně v Litoměřicích. Tam to bylo o jednotlivcích. Byli velitelé, co nám říkali do očí - " doufám, že víte kde je vaše místo... ". Přiznám se, že nám z toho mrazilo, protože bylo cítit, že by nás na potlačení klidně povolali. Pak tam ale byli taky tací, co hned začali mluvit o změně režimu a to kladně. Co bylo oproti jiným kasárnám pozitivní, že nám nezakazovali zprávy a tak jsme vše sledovali každý den. Do Prahy jsem se dostal až v prosinci a tam teprve vše viděl naživo 🙂