Jejda pane zootechniku,nehodlám Vás ničemu učit ale bohužel je to pozůstatek komun.hospodaření.Možná že rychleji čtete nežli uvažujete a vše vidíte z pohledu velkovýrobny.Nechci se nikoho zastávat ale nechci ani nikoho totálně pranýřovat když to není ještě nutné.Takže psal jsem že mají přístup k vodě,nikoliv že mají čisté napáječky a to je asi možná dáno systémem krmení, ale pokud napáječky jsou u žlabu bez krytí,tak po každém krmení se zasypou.Za další jsem psal o těch otlacích ,samozřemě zě neošetřené kopyta(o těch jsem taky psal) napomáhají k pádům a ke odřeninám a poraněním. Ve žlabu byly vidět ještě zbytky krmiva takže né prázdné.Píšete že jste toho prošel hodně ale kdyby tomu tak bylo ,tak by jste nemohl napsat že lze podestýlat u tohoto stání a kydat jak v r.50.Rád bych Vás chtěl vidět kydat 70 kusů s lopatou a kolečkem,ano jde to ale na to by asi mléko už nevydělalo.Znečištění krav je prostě dané tím ustájením.A telata krom odřeného kolene vypadala naprosto v pořádku.Pracoval jsem v zemědělství od 1975 až do r 2010.Velmi dobře si pamatuju když se slučovalo a k našemu JZD které velmi dobře prosperovalo přifařily farmy Státního statku no a jak to v nich vypadalo?Katastrofa.Prošel jsem tedy kravínama úplně zaostalýma až po tenkrát velkochovy K1000 kde bylo právě taky roštové ustájení a krávy trpěly a byly taky pěkně zes....ý Prostě komouši se na tom pěkně vyřádily ale časem zase ty rošty rušily a i velkochovy.Takže k týrání,co jsem měl možmost vidět v TV to má ještě hodně daleko a taktéž si za tím stojím i když zlepšovat by se tam dalo dost.Chovu zdar a spánku též
Asi máme každý jiný názor. Nebudu a ani nechci se s Vámi hádat. Roštové ustájení znám a vím, že když se chce, jde tam i nastlat. Sice za daň nehorázné pracnosti, jak vy píšete v roce 50 ale tak to bohužel je. Vím, že Státní statky(ne všechny) oproti JZD stáli za prd ale o tom se tady snad taky nebavíme. Už je tady ta debata stejně zbytečná. Mlékárna jim přestala brát mléko, takže stejně na štěstí brzo skončí. Jo nevím jak v roce 1975, ale dneska má kopyta kůň, ne kráva.
Vážený pane zootechniku ,vidíte to zřejmě z pohledu pracovníka velkofarmy která není závislá třeba jen ma mléce.Jako zootechnik by jste měl vědět,kolik stojí vyprodukování 1 L mléka a taky by jste měl vědět když už jste toho tolik viděl že na takovým to stání se nedá podestýlat.Napaječky měly přístupné a krmivo bylo va žlabech jasně vidět.Pokud jste odborník ,tak pohledem byly krávy ve výživové kondici na tom dobře.Souhlasím že mnohdy stačí docela málo ke zkulturnění prostředí ale netvrďte že je stádo odsouzené pro řezníka.Ano vše je o lidech a o penězích.Pracoval jsem v zemědělství 40 let z toho 10 let na soukromé farmičce takže ne vše co popisujete lze potvrdit
Zdravím
Co Vám k tomu mám říct.. Nevidím to jen z pohledu zaměstnance z velkého podniku. (máme 370 dojnic a 500 kusů mladého dobytka) nic velkého, ale to je jedno. Vím za kolik se vyrobí litr mléka, někdo schopný ho vyrobí za 9-10kč, méně schopný za 13kč, navíc poslední dva roky ekonomiku na podnicích táhne spíše mléko, než rostlinka, tím spíš by se oni měli snažit! Ale o tom ten článek není. Hlavní téma bylo, že krávy jsou totálně zanedbané. Říkáte, že mají přístup k čisté vodě, Asi jste slepý. Napáječky totálně špinavý. Co ty otlaky, otevřené rány, přerostlé paznehty, Totálně znečištěná zvířata? to stádo je prostě dlouhodobě zanedbané, ani to tele nebylo ok? Neučte mě znát, tyhle základní věci. Proč by nemohli mít pod sebou nastláno, i když jsou za nimi rošty? Ano, byla by to asi nepěkná pracné, ale co! Lidi tam na to prostě kašlou. Jediné s čím s Vámi po opětovném puštění videa souhlasím, že krávy jsou v průměrné kondici i když zrovna ve žlabu nic nebylo. Krmič asi teprve zakládal krmení, nebo spíš nemohl kvůli těm blbcům projet🙂 To je ale vše. Jinak jestli to nevidíte, nebo nechcete vidět, nebo nedej bože s tím souhlasíte, tak je mi Vás upřímně líto. Takové podniky ať raději zavřou. Uleví se hlavně zvířatům, ale i těm břídilům, co tam tu šitparádu vedou. Viditelně nemají ani finanční prostředky a asi podle té šmudli, co se tam pokoušela dojit, ani lidi. Kvůli takovým podnikům mají aktivisti co točit, ale oni si vždy něco najdou, to je pravda🙂 Za svým názorem si pevně stojím. Tohle už by se v dnešní době prostě nemělo dít.
Chovu zdar a spěte v leže
Aktivisty bytostně nesnáším, ale dnes po této reportáži s nimi poprvé souhlasím. Dělám zootechnika už řadu let,ale tohle je moc i na mě a to jsem toho viděl dost. Že jsou staré stáje beru, stačí vybílit, že jsou kravky přivázané budiž i když by to být už nemělo,ale tohle je naprosto dlouhodobě zanedbané stádo po všech stránkách! Nenastláno, holky mají otlaky kam se podíváš, špína kam se podíváš, krávy paznehtáře nikdy neviděli i ty telata měli otlaky. Ani přístup k vodě a o krmení taky pochybuji. Ani ta stáj původně podle mě není na krávy,ale těžko říct. Nechápu toho majitele, proč to dělá? Když na to nemám lidi ani finance,tak to prostě za včasu zavřu.Když jsem začínal pracovat,vazné ustájení bylo běžné a krávy byli vyblejskaný, v kravíně čisto a stádo bylo spokojené.Chovatele by měli zavřít na deset let pro výstrahu. I ve starém kravíně se dá udělat kravkam přijatelné pohodlí. Je to vše o lidech, vím o čem mluvím. V téhle stáji není jediný člověk kterému na zvířatech aspoň trochu záleží. Druhá věc je, jak je možné, že to neodhalila státní veterina! Tohle mě rozčiluje, že tak závažné a hlavně dlouhodobé problémy na farmě ( jestli se tomu dá tak říkat) nevidí. Hlavně že pak přijdou na slušný chov a buzerujou za úplné kraviny. Krav je mi líto, myslím, že už jim pomůže pouze řezník, nebo někdo hodně obětavý,ale pochybuji, že vezme někdo celé stádo... Nechci nikoho urazit,ale majitel je podle mě nějaký malý soukromníček co dostane dotace na všechno. Tohle by se na středním a větším podniku nikdy nestalo! Mrzí mě jako celoživotního chovatele a jezeďáka, že ješte tohle někde je!
Řekněte prosím, kde jste viděl, že chtějí 80-100 dní. European Chicken Commitment mluví o plemeni, které roste cca 58 dní, to je velký rozdíl. A v Norsku už to zavedli za stejnou cenu jako původní rychlokuřata.
Ano 58 dní je minimální délka výkrmu po.alu rostoucích kuřat. Ale to kuře bude mít cca 2 kila v kuchyňské úpravě. Já je raději krmím těch 80-100 dní na 3-4 kg. Ale to je věc názoru. Nemůžete přece srovnávat Norsko a naší republiku, kde na naše zemědělce vláda uplně kašle..
My si kupujeme pomalu rostoucí kuřata z farem už cca 4 roky. V Praze na farmářském trhu za 130 za kg a teď přes scuk je to asi 160, takže vaše udaná cena je dost nadstřelená. Je dobré vědět podmínky chovů a vybrat si, čím se chci živit a co chci dávat dětem.
Tak asi neumíte počítat nebo kupujete malá kuřata. 3,5 kg v kuchyňské úpravě krát 160 kč je kolik?
Chtěl bych vidět lidi,co by říkali na cenu kuřat vykrmených normálně (80-100dní) Kuře za 400-600 kč podle váhy. Dělám to přes 10 let a klientelu mám, ale není to pro každého. Je to prostě drahé. A při dnešních cenach obilí bude maso ještě dražší. A na ty ochránce se nemá cenu vyjadřovat. Na hale kde je 50000 kuřat se snadno přehledné uhynulé kuře. Ošetřovatelky denně prochází několikrát a uhynulé kusy sváží kafilérie. Ale to ochránci nepochopí. Kdyby nebyli v zemědělství velkochovy všech kategorií zvířat, maso by kvůli ceně většina lidí vařila jen v neděli.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Jo jo,kopyta má samozřejmě kůň ale když tady napíšete paznehty tak to na jednu stranu nezní vábně a na druhou stranu by se toho zase mohly chytit neznalý aktivisté a vyvodit z toho třeba i něco novodobého jako byla ta informace o oplodňování těhotných krav
1 odpověď
9
Sledujících
0
Sleduje
9
Sledujících
0
Sleduje
Jo to mě taky pobavilo :-)