S koupí lahváče se odsuzujete k nesení zbytečné váhy skla na cestě domů a znovu na cestě zpět , aby Vám nepropadla záloha.Jistě, automobilisté to maji jednodušší.Já ovšem v 80 letech již auto neřídím a ani ho už nemám, jako důchodce na pivo za 80 do hospody nemohu, a protože pivo piji pro žízeň a ne pro přeměnu těla v ohřívač vody, dávám přednost 2 litrové PETce Bráníka ve slevě do 40 Kč za dvoulitr.
Jj Bráníček z PETky, to je jen pro opravdové fajnšmekry.
V Rakousku celkem běžné, že některá piva mají jen flašková. Ale autor asi nebude moc pivař. Mě tedy čepované pivo chutná podstatně více než lahvové, proto do hospody chodím na čepované. Lahvové si můžu dát ještě levněji doma a nemusím kvůli němu jít do hospody. Když jdu do hospody asi tak 3x do měsíce kde si dám cca 6 piv, tak fakt nemusím řešit, jestli si dát lahvovou Plzeň za 40 korun nebo čepovanou za 80. Navíc nelze očekávat, že hospodští budou prodávat lahvové pivo za stejnou cenu jako v supermarketu. A už vidím ten řev jaký jsou hospodský zloději, když v supermarketu pivo běžně stojí 20 korun a on ho má za 35 korun…
Mariestads stačí. Ale v poledne nám v rybím bufetu v Torekově odmítli dát lahvový Budvar, co měli v zasklené lednici, dali nám něco slabšího. Nesli jsme si jídlo ven. Dodnes nevím, proč mi ten Budvar nedali.
Mariestads A Norrlands Guld jsou asi nejprofláklejší švédská piva. Ale ten Mariestads který koupíte v supermarketu bude jiný, než Mariestads který koupíte v Systembolaget. V supermarketu či obchodě se smí prodávat pivo jen s obsahem alkoholu do 3,5%. Co je nad 3,5% se smí prodávat pouze ve státním Systembolaget. Dokonce třeba i Holanďani vyrábí pro Švédsko “speciální slabý” Heineken, který se smí prodávat v supermarketech a v Systembolaget koupíte originál Heineken. Konzumovat alkohol na veřejnosti ve Švédsku včetně piva je zakázáno a jsou za to hodně mastné pokuty. Já si ale na ostrově v přírodě taky pivko otevřel, ale určitě bych si ho neotevřel třeba na vlakovém nádraží. Proč Vám ale nechtěli prodat v bistru Budvar tedy netuším. V hospodách, restauracích, bistrech atd se alkohol konzumovat smí normálně, ale pro Čechy je to extrémně drahé a ani pro Švédy to není vůbec levné. Co pamatuji, tak Plzeň v české restauraci Gyllene Prag stávala 60 SEK, ale je to rok někdy 2018-2019 ještě před covidem a SEK tenkrát byla za 2,60 KČ.
Restaurace jako taková je ve Švédsku na venkově vzácnost. Byli jsme tam na dovolené a udělal jsem si pánský výlet na kole, kolem 70 km. V třetině cesty jsem pocítil, že bych si něco dal, blížím se pustou krajinou ke křižovatce a u křižovatky shluk nízkých budov. Tam bude hospoda, zajásal jsem. Přijedu blíž - byla to banka! V hospodě v muzeu v přírodě, kam jsem mířil, zavřeli půl hodiny před zavíračkou a tak mne na zpáteční cestě zachránila vesnická sámoška (jel jsem jinou cestou), kde jsem si koupil šest plechovek piva a nějaký sýr a housky. Tak na švédském venkově svačinku s sebou!
To je možné. Já žil v Göteborgu, což je druhé největší švédské město, tam jsou restaurace běžné. Dokonce je i velmi časté, že ve švédských hospodách mají čepované české nebo německé pivo. Na venkově jsem vlastně byl pouze na ostrovech v okolí Göteborgu a máte pravdu, tuším že na žádném ostrově restaurace nebyla. Jinak pivo koupíte v obchodě ve Švédsku jen slabé do 3,5% alkoholu, všechno nad 3,5% jen v Systembolaget.
To bylo v době, kdy jste ve Švédsku byl, dnes se ve Švédsku spotřebuje více arabských jídel.
Statistiku kolik jakých jídel se ve Švédsku sní fakt neznám a pochybuji, že vůbec někdo takovou statistiku vede. Už když jsem tam byl, tak tam bylo spousta restaurací se zahraničními kuchyněmi. Čínská, vietnamská, thajská, italská, arabská ale i domácí švédské restaurace nejsou ve Švédsku nic neobvyklého.
Ve Švédsku jsem byl to jejich jídlo je snad nejhorší na světě hnus strašný
Hlouposti. Já ve Švédsku (v Göteborgu) žil. A není nad to koupit si na trhu čerstvě vylovenou rybu. A třeba pečínka z losa nebo soba je fakt lahůdka. Taktéž třeba sýry nebo uzeniny mají kvalitní a dobré. I když občas jsem i zašel do české restaurace Gyllene Prag, to nepopírám.
Byl jsem nucen jíst několik týdnů švédskou stravu a i norskou, nebyla to žádná sláva, možná spíše tragédie pro můj žaludek a chuťové buňky, tak jsem raději jedl povětšinou chleba s máslem. Chápu, jiný kraj jiné jídlo, tak se jim nedivím, že mají svoje kuchaře což je u sportovců běžné. Ale děláte z komára velblouda!
Já si ve Švédsku dělal často sendviče. Toustový chléb jsem namazal jejich Kales kaviárovou pastou, uvařil vejce natvrdo, nakrájel na kolečka a kolečka vajec dal na ten namazaný tousťák, přikryl to dalším krajícem tousťáku a celkem chutný sendvič byl na světě.
8
Sledujících
1
Sleduje
8
Sledujících
1
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Na žízeň to stačí. Lepší než sladké limonády...
2 odpovědi
24
Sledujících
0
Sleduje
24
Sledujících
0
Sleduje
Na žízeň si dám raději ochucenou minerálku než Bráníka. Domů kupuji lahváče jen na to, abych spláchnul mastné jídlo, nebo když vyjímečně dostanu večer chuť na pivo a to obvykle mám basu Primátora tak na 2 měsíce. Jinak si cca 1x do týdne zajdu na 6-8 čepovaných kousků do hospody.
1 odpověď