Nejsou možné aplikovat pouze ve vašem omezeném a nezkušeném vnímání této problematiky. Venujtexse raději něčemu jinému, čemu alespoň trochu rozumíte. Nebudete potom za hlupáka. 😉
Naučte se nejdřív psát, pak číst, abyste porozuměl psanému textu, pak zkuste zapojit to, co máte v hlavě, a když toho tam bude dost, tak možná, píšu možná, dokážete odpovědět na jednoduchou otázku, kterou jsem vám položil..., což se vám během vašich čtyř příspěvků nepodařilo...😂
Není to moc složité?
Nepřijde mi to divné, ale ani mi nepřijde divné si ho neobjednat. Vy jste nešel nikdy okolo restaurace a nestavil jste se na jednom či dvou pivech protože jste měl žízeň?Divná je doba.
Je vidět, že vůbec nevíte o čem mluvíte...😂
Vy jste jen ten, který je na druhé straně baru a myslí si jak ví, jak to funguje... a přitom víte akorát, tak starou belu. 😜🤫
V názvu to je? Co tam mají v názvu: restaurace čistě za účelem jezení? 😄 Jak říkám, byl jsem v řadě restaurací, kde po mně nevyžadovali, abych nutně jedl. Ale u vás (nevím kde) je to asi jinak.
Jestli se nepletu, tak je to restaurace a ta je primárně určena k tomu, aby se tam hosté najedli... To, že to vy nechápete, není můj problém, ale bohužel problém dnešní doby...
Jen si hloupě vymýšlíte. Nechápete podstatu mého příspěvků a plácáte páté přes deváté. Už je vám to jasné?
Ale já jí chápu velice dobře, jenže vy tu mluvíte o problematice, které nerozumíte a dáváte rady, které nejsou možné aplikovat a když se vás zeptám, kde tu vaši radu používají, tak mě napadáte, že já si vymýšlím...
Je vám to jasné?
Hlupák hlupákem zůstane...
Říká si, aby tam lezli jen lidi co udělají útratu. To může být jeho přání, ale né vyžadování či vynucování.
Investovali peníze do restaurace s cílem, aby lidé přicházeli primárně za jídlem. Pro posezení a společenské aktivity jsou tu jiná zařízení, jako například bary, pivnice, vinárny či kavárny.
A to, na co jste teď odpověděl, je neetické či nenažrané? Pořád ale chybí druhá část...
Zdravím, tipoval bych že s těmi ředkvičkami je to od něj nadsázka stejně jako to moje o diskriminaci 😜 a snad jako vaše o povinnostech v restauracích😉
S těmi ředkvičkami nadsázka? Nemyslím si, doba je divná... 😜
Nepsal jsem o povinnostech v restauraci... Psal jsem o právech... a povinnostech..., všeobecně... 🤫
Vám přijde divné v restauraci si objednat jídlo? 😉
Když se tam nebudou cpát, tak ať tam lidi nechodí? To má dobrou strategii na rozjezd. Tím si už vybudoval jméno. Honorace a VIP chodí do podniků, které mají vybudované renomé nebo jsou něčím IN. Teď si tam bude zvát darmojedy a internetový povaleče co chtěj žrát zadarmo, aby mu dělali super recenze.
Promiňte, ale já jsem se vás ptal, co dělá podle etikety špatně a v čem je nenažraný??
Ani na jedno jste mi neodpověděl...
Přeci všude tam, kde nechtějí, aby se na rezervaci utratila nedostatečná částka. Už je vám to jasné?
Co nebylo jasné na otázce: Kde to používají? V které restauraci? Prosím jejich jména. Žádnou takovou, kromě podmínek, které jsem zmínil výše, totiž neznám. Proč? Protože se to prostě nepoužívá! Nesmíte hosta limitovat minimální útratou. Můžete požadovat pronájem prostor, který může kompenzovat případnou nižší konzumaci, nebo můžete zvolit třeba menu, ale to je asi tak všechno. Už je vám to jasné?
Aha, tak už asi chápu, proč se neshodneme. Sice zřejmě (asi kromě pána majitele z článku) nikdo nikdy nikoho nevyhodil z restaurace za to, že si dotyčný nedal jídlo, ale prostě je to tak, že vy jste si nějak zafixoval, že se v restauraci musí povinně jíst, i když se tam jíst nemusí - vyvodil jste ze svého přesvědčení obecný závěr, že se v restauraci musí jíst. Byť jste to vyvodil jen z pozorování svého vlastního chování, ani z chování jiných lidí, ani z pokynů majitelů nebo provozovatelů restaurací.
Pane Mazoch, chápu, že může být obtížné rozlišovat mezi různými názvy podniků. Je to podobné jako s houskou a rohlíkem, které se mohou zdát podobné, ale mají své rozdíly. Není to snadné, a já to chápu.
PS: Existují lidé, kteří věří, že země je placatá, a někteří jako důkaz uvádějí, že vodováha v letadle zůstává stále v rovině.
Obávám se , že tyto 2 pojmy úplně odlišné nejsou. Dle mého názoru se lidé chovající neeticky, etiketu jen dovedně předstírají. Četl jsem Aristotelovu Etiku, tak se v tom jakž-takž orientuji...Samozřejmě úroveń služeb má řadu pater, ale v každém takovém poschodí, by se vždy měla brát v úvahu průměrná inflace, která neustále stoupá.
Neroste-li výše mezd a naopak rostou extrémně náklady všude myslitelně, tak slušný majitel jakéhokoliv podniku má několik možností: podnik zavřít, podnik přizpůsobit cenovým možnostem zákazníků, anebo našroubovat ceny tak, aby "odřel" zákazníka co nejvíc. A právě v rámci tohoto 3.případu nasadí co nejdůsledněji prováděnou etiketu - v tomto případě tedy dokonalé stolování, interiéry a chování personálu včetně. Dokonalý servis a nabídku konzumace za naprosto přemrštěnou cenu pak je "etiketou" nikoliv etiketou.
Je možné dodržovat etiketu a přitom se chovat neeticky, stejně jako se chovat eticky a nedodržovat etiketu. Tyto dva pojmy nejsou přímo propojené, i když se nevylučují. Každý se týká jiné oblasti. Někdy může být matoucí, že tato slova znějí podobně, což vede k jejich záměně.
Co se týče inflace, mezd a etiky, váš text není moc srozumitelný, přinejmenším v jeho aktuální formulaci.
Majitelé podniků se především řídí svými náklady, což ovlivňuje jejich rozhodování. Představte si dvě restaurace ve stejném městě na jednom náměstí, s identickou nabídkou, cenami, personálem a atraktivní polohou pro hosty. Host nerozezná rozdíl, protože kvalita servisu, jídla, interiéru a cen je stejná. Co se liší, jsou majitelé a nájemné prostor. Jeden majitel platí 30 000 Kč za pronájem, zatímco druhý platí 200 000 Kč. Tento rozdíl v nájmu, o kterém hosté a pravděpodobně ani personál neví, může způsobit, že první majitel ušetří více než dva miliony ročně. To s etiketou nesouvisí, ale s etikou už může... Na druhou stranu měl by zlevnit nebo přidat personálu, který má stejné mzdy jako konkurent, či udělat něco jiného? Toť otázka... Pokud si nechá vše pro sebe, je to nemorální, neetické?! Kdo je ten, kdo to určí? Rozhoduje většinou trh...
Co z toho plyne? Neměli bychom soudit, pokud neznáme všechny okolnosti. A pokud majitel podniku zvýší ceny kvůli rostoucím nákladům, neznamená to, že je neslušný, i když si někteří lidé tuto změnu nemohou dovolit. Podobně není firma Rolls Royce neslušná jen proto, že si její vozy nemůže dovolit 95 % lidí."
Avizuje vysoké ceny a oslovuje lidi na netu. Předpokládám, že chudáky na ně neláká. Takže oslovuje movitější klientelu.
V článku se nezmiňuje nic o vysokých cenách. Požadavek, aby si lidé objednávali běžným způsobem, jak je to v restauracích obvyklé, tedy aby si dali alespoň hlavní jídlo a případně víno, neznamená, že tato jídla a víno jsou automaticky drahá. Proto si nemyslím, že by to mělo být zaměřeno na movitější klientelu, pokud ovšem nechceme diskutovat o tom, že běžný člověk si nemůže dovolit návštěvu restaurace..., ale to by byl již jiný příběh, který s článkem nesouvisí.
O tom očekávání něčeho zdarma jste začal vy. Proto jsem se na to ptal, taky mi smysl uniká, já to očekávání právě nemívám.
Vy myslíte, jak jsem tam zmínil, že vodu dostali asi zadarmo..., tak to mi vůbec nedošlo...😜
To bylo z toho důvodu, že v mnoha zemích dávají obyčejnou vodu zdarma, prostě jako službu zákazníkovi – hostovi. A tím jsem chtěl naznačit, že ten účet mohl být o to ještě „menší“...
Podle toho, jakým způsobem se k tomu vyjadřujete... si vám dovoluji nevěřit. Co tu píšete, jsou fakt velmé podivnosti. Fakt si nemyslím, že by někdo někde potkal jakoukoli restauraci, kde by někdo vnímal jako povinnost dát si nutně jídlo. A to ani vy.
Podle toho, jakým způsobem se k tomu vyjadřuji? ... velké podivnosti? 😂
No, asi jsem se spletl... Sice věkem jsem už dávno dědeček, ale na vás nemám...😆 Vyjadřuji se k tomu normálně, protože vím, že to tak funguje, protože ekonomika je neúprosná a pokud si v tom majitel neudělá jasno hned, tak většinou brzy skončí, protože to neutáhne.
Mě nikdy nenapadlo jít do restaurace na pití, pokud to nebyla jediná ve vesnici, a to jsem se vždy zeptal, jestli je možné jít jen na drink, a myslete si o tom, co chcete, ale prostě tak to je.
Z článku: Nyní je zřejmě zcela normální rezervovat si stůl pro čtyři a pak si objednat jen jeden předkrm, dvě hlavní jídla a k tomu vodu z kohoutku.....To úplně není jeden salát 🥗😂. Tak si judla nemá otevírat "restauraci" pro osmnáct lidí. Nebo si to má dát do podmínek což by, ale v dnešní době byla vlastně diskriminace zákazníků 🤭
Omlouvám se, možná jste to nečetl celé. Pak byste zjistil, že druhá věc, kterou zmínil, byli také čtyři hosté, kteří měli talíř ředkviček. Já jsem napsal salát, za což se omlouvám. To však nemění nic na tom, že dvě jídla a předkrm nejsou adekvátní objednávkou v restauraci pro čtyři lidi.
Otevřít si může každý, co chce, pokud mu to schválí příslušné úřady. A co se týče podmínek, proč by nějaké dával? Je to restaurace. Pokud nechcete jíst, v pořádku, přijďte, až budete chtít. Na shledanou. 😉
Diskriminace? 😂
I ten majitel má svá práva...
P. S.: Je zajímavé, že dnes má každý plnou pusu svých práv... 🤫😆, o „povinnostech“ už nikdo nemluví...
Zdarma jsem v restauraci možná v některé (těžká menšina) dostal leda tak vodu ke kávě, jinak nic. Vy někde něco zdarma dostáváte? Kde to je? Že bych tam zašel... 😉
Abych řekl pravdu, tak nevím, kam tímto komentářem míříte?
K první části.
Dostal jsem panáka nebo nějaký dort, když věděli, že mám narozeniny...
Na druhou stranu, proč by mi měli něco zdarma dávat?? 😂
K druhé větě.
Jak jsem psal výše.
Už si nepamatuji, ale určitě v Praze, Budějovicích a Táboře.
Zajít můžete kamkoli, když se člověk chová slušně a většinou když i konzumuje 😜, tak se vám třeba taky poštěstí...
Já nevím jak vy, ale já jsem ve svém už ne mladém životě byl v restauraci již celkem hodněkrát, a můžu říct, že mé návštěvy tam byly spojeny z většiny s pitím než s jídlem. Z žádné mě ovšem nevyhazovali nebo mi nespílali, že jsem pil, místo abych jedl.
Můžu se jen tak mezi námi zeptat: nejste náhodou majitel restaurace? 😉
Co se týká mladých, tak si můžeme asi podat ruce...
Říkáte, že jste byl v "restauracích"... Problém je, že lidé nerozlišují. Kdyby bylo jedno kam jdete, tak by tu nebyly kromě restaurací, vinárny, kavárny, pivnice, bary, bufety, atd... Je to z toho důvodu, aby každý hned věděl, co tam dostane a co ne..., to, že to mnoho lidí neví či ignoruje, tak je způsobeno i dobou, tzn. že dnes má každý svá "nedotknutelná" práva..., ale to mají i ti, kteří šli do toho rizika, že budou podnikat a měli představu, co chtějí a co ne - třeba místo restaurace pivnici či kavárnu a ne proto, že to nemají rádi, i když možná někteří ano 😅, ale protože třeba vědí, že ty peníze, které z toho musí vydělat, jim to prostě nedá.
Rozdíl mezi městem a vesnicí a mezi Prahou a některými dalšími výjimečnými lokalitami a vším ostatním je také důležitý!
PS: Mezi námi: nejsem.
Reagoval jsem - přiznávám - poněkud obecněji. Každý je ochoten zaplatit za stravu tolik, kolik uzná za vhodné, to je samozřejmé. Myslím si ale ,že extrémně předražená jídla, která se objevují stále častěji, nemají co do činění s dobrými mravy. A etiketa - alespoň dle mého názoru - souvisí s dobrými mravy. Jestliže např.chlebíček stojí 80,- Kč, pivo 90,-a polévka 120,- /pracuji s cenami v různých druzích podniků/, tak výslednou cenu 290,-Kč považuji za neetickou a též odporující etiketě. Etiketa totiž předpokládá vzájemnou vstřícnost hostitele i hosta.
Dobře obecněji je jistě možné psát, ale z vašeho původního komentáře a vlastně i teď z vašeho vysvětlujícího, to vypadá, že tam „kradou“ nebo že tam mají ceny, které odporují dobrým mravům, ale o tom v článku není ani písmeno...
On se pouze vyhrazuje proti tomu - ne zrovna diplomaticky, že jsou restaurace a tudíž je očekáváno, že lidé budou"přiměřeně"konzumovat k místu, které navštívili, tudíž restauraci.
PS: Omlouvám se, ale říci, že cena 290 Kč za vámi zmíněné věci bez dalšího kontextu, že je neetická, je nešťastné...
Proč si to myslím? Protože třeba cena použitých surovin na ten chlebíček může být tak odlišná, že použít slovo „obecněji“ by nebylo zdaleka dostatečné... A to jsme jenom u jedné věci... Ceny energií (i ty se mohou výrazně lišit, ale do ceny se započítat musí), nájem místa (většinou jedna z nejvyšších položek a hlavně těch, do kterých nikdo nevidí!), kolik personálu je třeba (někde dělá jeden kuchař či číšník vše, jinde to dělá více lidí, protože vědí proč, ale to stojí peníze, které zaplatí host, ale on o tom ví a má na výběr!), v jakém prostředí to prodáváte atd., takže nakonec vás to samé může stát třeba půl milionu či víc, protože horní hranice není! Jestli to někdo koupí? Možná, ale to není starost hosta či někoho jiného, ale pouze toho, kdo nese kůži na trh! Je to neetické? Ne. Proč? Protože vás nikdo, nikdo nenutí, abyste si to objednal! Nemravné by bylo, kdybyste dostal něco jiného, než jste si objednal, tj. jiné suroviny, jinou gramáž, či by to nebylo dobře tepelně či jinak nedostatečně upravené... Takže tak k té etice – etiketa je něco jiného...
Pán je vysloveně marketingový specialista a ví jak nejlépe přilákat. To dá rozum, že pracháčům je nejlepší nejdřív dát špinavou utěrkou přes ústa, protože jsou prostě navyklí poslouchat kuchaře. 🤔 😁
S první větou naprosto souhlasím! 😅😂
O jakých pracháčích mluvíte?! 😜 On tam žádné neměl, takže těžko tak mohl dát někomu po "čuni"...
1
Sledujících
0
Sleduje
1
Sledujících
0
Sleduje
Váš velmi omezený a primitivní úzus nad rozebíranou problematiku vás odsuzuje k věčnému nepochopení. Howgh!
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Hlavně, že vy máte sofistikovaný "český" úzus... 😂
Když se snažíte na někoho udělat dojem, tak to aspoň napište správně..., vy problematiku...
A kdy už konečně vypíšete ty restaurace, kde používají tu minimální útratu, když si děláte rezervaci, vy znalče gastroprovozů. 😆 Já že bych si tam rád tu rezervaci udělal. 😜