Pokud si někdo myslí, že ten prodejce má enormní zájem poslouchat blbé kecy o tom, jak je to drahé, tak to rozhodně ne. Celý problém není na straně stánkařů, ti se jen musí přizpůsobit okolnostem. pronájem v řádech desetitisíců až statisíců na pár dní za pár metrů čtverečních je ta opravdová zlodějna. prodejce pak musí zaplatit ještě i sebe a pomocníky. A poslouchat ty kecy kolem, bohužel.
Zeptal bych se - od jaké ceny vína se v něm nevyskytují shnilé hrozny? Strojový sběr by je měl vyřadit, ale prý to moc nefunguje.
V malém množství shnilé hrozny nevadí, ono to překvasí. Strojově to sebere všechno. Pokud se jedná o značková vína, tak tam každý hrozen projde rukama a třídí se. Proto je také cena takového vína úplně jinde. Řekl bych, že všechna vína označená jako zemská nebo jakostní nikdo netřídí. A pokud je dobrý rok, tak ani ta výběrová.
Neříkejte, že když je kilo za dvacet, tak výrobní cena litru je 30 Kč To je možná cena hroznů ne vyroby
Nevím nakolik znáte průmyslovou výrobu těchto vín. Pokud máme hrozen za cca 20kč/kg již natrhaného, tak drcení a lisování je hned. Dnes už jsou mechanismy, že přímo z vinohradů odvážejí mošt. Další zpracování je v tak velkém množství, že opravdu není tak nákladné. Ale bavíme se o těch sudových vínech. Nikoliv o jakostních vínech s přívlastky.
Výrobní cena hroznů rozhodně není 40-50kč/kg. Výkup dává cca 20kč/kg podle úrodnosti roku. Dále je třeba si uvědomit, že sudová(stáčená) vína se dělají z lehčích vysoce plodících a neredukovaných odrůd. prostě co naroste, to se sklidí. Takže výrobní cena litru takového vína je u nás cca někd kolem 30kč, v Maďarsku do 20kč/l. Cemový rozdíl je dán v tom, že u nás se většinou musí vína doslazovat, což jižněji nemusí. Další nesmysl je, že to musí být vždy patok. Bude to normální konzumní, někde nazývané stolní, víno určené pro běžnou konzumaci. Na vyšší gurmánský zážitek je třreba si koupit víno s přívlastkem.
Jedině s čím bych souhlasil, je volba přes identitu občana, tzn. elektronicky. Papírově je to zneužitelné a napadnutelné. Pokud přes bankovní identitu mohu vyřizovat se státem mnohem důležitější osobní věci, tak volby by zajisté šlo zprovoznit také. A rozhodně by to stálo míň než platit tisíce lidí ve volebních místnostech. Dalším benefitem pak je možnost volby odkudkoliv. Třeba z chaty.
Aha tak podle vás byla na pultě standardně k dostání vepřová panenka, hovězí svíčková a ledvinky a játra také?
Nebyly, a zcela pochopitelně. 1 prase má jen 2 malé ledviny, ale cca 100kg jiného masa. Takže tento sortiment byl z velké části určen spíše pro gastroslužby. Uvidíte dnes ještě někde na jídelním lístku ledvinky? Velmi málo, spíš tam bude steak z krkovičky nebo kotlety. Doba je jiná i možnosti restaurací jsou jiné, třeba zcela nesmyslná nutnost vyhodit hotovky po 3 hodinách od uvaření. Dále pak byl ražen směr v soběstačnosti potravin, takže logicky by přebývalo maso, pokud by byl dostatek ledvinek. Dřív byl bůček spíše podřadný kus masa, dnes je i 2x dražší než plecko. A to ještě sehnat slušně vysoký bůček je docela umění.
32
Sledujících
0
Sleduje
32
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Tohle bylo možné na starých hliníkových sudech, ty se vážily protože se stávalo, že objem sudu trochu uletěl. Ale v současných KEG je přesně tolik piva, kolik má být. To že tam pivovary dávají pár kousků navíc je blábol non plus ultra.
1 odpověď
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Na starých hliníkových sudech ale vždy byl vyražen přesný obsah v litrech. Nemnohdy se stávalo že hekťák měl 106l, tedy 212 piv. Samozřejmě se účtovalo těch 212.