Na těch cenách je zvláštní tento nepoměr: dám si v hospodě steak z irského hovězího, který stojí v maloobchodě cca 180Kč zaplatím za něj něco kolem 300-350Kč, dám si šnicl který stojí cca 25-30Kč (maso, vajíčko, mouka, strouhanka) a hospa po mě za něj chce 170-200Kč. V prvním případě ani ne dvojnásobek, ve druhém více jak šestinásobek, proč tomu tak je ?🤫🤔to je to co mi vrtá hlavou🤔🤔tohle bych potřeboval od někoho erudovaného vysvětlit.🙄🙄
Že by něco stál personál? Nebo myslíte, že ta servírka vám bude sloužit zadarmo? Že by energie, provozní náklady? Snad na to přijdete.
V Německu mají OSVČ odděleny účty od ostatních kam posílají povinné odvody na soc.zdravotní a důchodové zabezpečení aby byl pořádek . Nikdo se tam z toho nevěšel ani nebankrotoval , funguje to tam už delší dobu . Tuto nerovnost u nás kritizuje i MMF . Ale OSVČ je cca. 800 000 voličů ODS a přes to nejede vlak . Tato výhoda měla u nás taky trvat jenom chvilku na pomoc rozjezdu podnikání a je to už doživotně .
Jsem pro oddělení účtů , ano to by bylo spravedlivé. Každý by měl dostat důchod jen z toho, co si odvádí. S tím problém nemám. Srovnání plateb se zaměstnanci ale logiku nemá. Nebyl by žádný důvod podnikat a méně příjmoví OSVČ by to zabalili. Argument, že nemají podnikat , pokud tolik nevydělají je lichý. Řada lidí to má jako vedlejší příjem, ženy na rodičáku, senioři a byl by nesmysl je likvidovat.
V roce 2021 vybral stát od všech plátců dohromady na daních, sociálním a zdravotním pojištění celkem 974 miliard korun,“ řekl pro SZ Byznys ekonom Filip Pertold. „Naprosto drtivou částí přispěli zaměstnanci, zatímco OSVČ odvedly státu pouhých 58 miliard,“ cituje ekonom z dat Ministerstva financí.
Ano, to je statistika. Jenže to má trhliny a věc není tak jednoduchá. V prvé řadě je jasné, že jsou do toho započteny odvody firem, což mohou být samozřejmě i živnostníci mající zaměstnance a druhá věc jsou skutečně fungující OSVČ a pak tu máme i OSVČ s vedlejším příjmem. S tím si ale zmíněný pan ekonom hlavu neláme. Zase bychom měli trochu jiná čísla. Mě ale zajímá něco jiného a tím je osoba samotného ekonoma. Filip Pertold je poradce ministerstva práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej se tak nějak říká. Evidentně jde o tlak na zvýšení odvodů OSVČ ze strany Jurečky za každou cenu i překrucováním faktů.
Pokud se v systému financování penzí nezvýší finanční účast OSVČ, jsou tyto kroky výkřikem do tmy. Těchto plátců je dneska více než 1 milion a většina využívá luxus platit na důchodové pojištění minimum, tedy vyměřovací základ je polovina z poloviny průměrné mzdy, v současnosti asi 9 tis. Kč. A v důsledku relativně vysoké základní části důchodu zde vzniká paradox, že vyměřený důchod je vyšší než vyměřovací základ. Zhruba při minimálním vyměřovacím základu 9 tis. Kč dostanete důchod asi 10 300 Kč. Nebo vám připadá normální, aby zaměstnanec s příjmem 50 tis., který do systému platí cca 15 tis. měsíčně měl důchod 20 tis. a podnikatel, který tam pošle necelé 3 tisíce dostával více jak 10 tisíc. Nehledě na to, že ten podnikatel odchodem do důchodu se stává sociálně slabým a maže si pro další dávky. Tahle anomálie v civilizované Evropě nikde není. To, že ta jmenovaná skupina většinou na daních nezaplatí ani korunu je další příběh.
Špatně počítáte. Zaměstnanec při příjmu 50tis brutto odvede na sociálku 3500,-, a OSVČ zhruba 3000,-. Je to prakticky stejné.
Nevyplatí? Nemusi si vést výdaje, nemusi se o nic starat zaplati paušál a finito. No a ti větši, si na to musi zjednat účetni nebo i financnihi eskamotéra. Je tedy jen otázka jak si to kdo v hlavě sesumiruje a hlavně v čem podniká.
Hlavní nevýhodu vidím v tom, že musíte vědět na začátku roku kolik budete mít příjem a v jakém budete pásmu. Někdo má příjem stále stejný, já třeba ne. Jeden rok mám třeba 1,8 mil., druhý 1,5 mil..
Není to ústřední téma článku, ale zásadně nesouhlasím s tvrzením, že "Kdežto, upřímně, k čemu jinému je sociální síť kromě toho, abychom na ní zabíjeli čas a nechali se ládovat reklamou?".
Sama autorka píše, že na YT můžu sledovat a vyhledávat to, co chci já, ale úplně stejné je to s Instagramem, Facebookem atd. Tyto sítě lze velice snadno a prakticky používat ke sledování informací o událostech - koncerty, kulturní a jiné akce, mít o nich nejaktuálnější informace (kolik zbývá lístků, změna časů...), sledovat interprety a kapely, hudební a knižní vydavatelství, atd. atd. Stejně tak restaurace, kavárny - profil na IG/FB v současné době skoro plnohodnotně nahrazuje webovou stránku, za kterou bych musel platit a starat se o ni mnohem víc.
Osobně třeba miluju YT algoritmus, který pozná, co se mi líbí za hudbu, a potom mi nabízí podobné věci, co by se mi mohly líbit. Díky to mu jsem objevil velké množství nových oblíbenců.
YTB není sociální síť. Je to místo, kde hledáme informace. Proto se na tom nevybuduje taková závislost jako na FB a Instagram. To je totální zlo. Tam opravdu jen kecáte a komunikujete. Nejhorší je TikTok kde jsou krátká videa, která nás nutí sledovat další a další videa, totální výplach mozku.
1
Sledujících
0
Sleduje
1
Sledujících
0
Sleduje
Stále stejná otázka steak v nakupce 180Kč, cena na talíři 300Kč, šnicl v nákupce se vším všudy 30Kč, cena na talíři 200Kč ?
1 odpověď
4
Sledujících
0
Sleduje
4
Sledujících
0
Sleduje
Tak jinak. Já jsem malíř pokojů, koupím barvu a 1 m2 nátěru je za 8 Kč. To je ta nákupka a fakturuji 40 Kč za 1 m2. Nákupka + práce + ostatní režie. Je to stejné. Oni nakoupí za 30 Kč a prodávají za 200 Kč. Co je na tom zvláštního?
1 odpověď