Řekněme, že slad v pytlích nešrotovaný má za 30 Kč za Kg - to je nějakých 270 Kč na 40l várku. Chmel v peletách (sušený, drcený, lisovaný), protože sušený nedrcený se moc snadno neshání (musel by si sám pěstovat, nebo mít kontakty) - on už se v tomto stavu skoro nikde nepoužívá. Na takovou várku potřebuje kolem 200g pelet, takže zhruba 200-300 Kč a pokud si vystačí s nějakými opravdu levnými odrudami, tak možná kolem 140 Kč na tu 40l várku. Kvasnice má řekněme zdarma (na svrchňáky ale v pivovaru asi nesežene, ale dejme tomu). A kde jsme ? 270+140=410 Kč. To je 10 Kč na litr, takže kolem 5 Kč na jedno pivo. V materiálu ovšem. Kde jsou energie ? Kde je voda ? Ono se to nezdá, ale pořádně vymýt 80 lahví - to je spotřeba tak čtvrt kubíku. Další voda do varu (té není moc), ale hlavně na chlazení. Pokud nemá nějaký okruh s glykolem, ale pouští do chladiče vodu z řadu, tak prošustí chladičem půl kubíku ani nemrkne. Takže kubík vody za 90 Kč se stočným a jsme zase jinde. Plyn na ohřev (v tomto množství už je elektro trochu problém) - 10l lahev tak na 5 vaření, takže dalších 50 Kč. Takže to už jsme na 550 Kč a skoro 7 Kč na pivo. Takže kecá. Já si vařím většinou speciály. Pravda - slady si kupuju na recept a šrotované (nevařím tak často a šroťák se mi prostě nevyplatí) a chmely jsou ty dražší. Zrovna teď mám na cestě balík na 40l várku a cena bude asi 1100 Kč. A to není nijak drahý recept (Australian Galaxy Red ALE). Po připočítání vody a plynu a přibarvení červenou řepou je to tak za 1250 Kč. Čili kolem 15-16 Kč na pivo. A práce je s tím požehnaně - to člověk nesmí počítat.
Návykové látky z tabáku nevdechuji, feťák (člověk závislý na vdechování návykových látek) tedy nejsem, ale chápu, že feťáci (nazývejme kuřáky správným názvem) svoji dávku prostě potřebují. Když už se rozhodli to neřešit a pokračovat ve fetování a existuje méně riziková varianta, nerušil bych ji, ale i tady je jedna věc, která mi vadí a to jsou jednorázové e-cigarety osazené nabíjecím lithiovým článkem. To je nebetyčné plýtvání zdroji a obrovský problém pro životní prostředí. Možná bych zkusil zabít 2 mouchy jednou ranou - zakázat jednorázovky, nechat povolené nabíjecí plnící e-cigarety a tím se částečně omezí dostupnost i pro děti, protože takovou věc je potřeba koupit za jednorázově vyšší cenu, je třeba ji nabíjet, plnit, je větší a tedy se dá snadněji zachytit rodiči.
Tady zdaleka nejde o naše Evropské lesy - ty si státy relativně ohlídat dokáží. Stačí se podívat na složení okruhu komodit, jejichž zpracovatelé budou v hledáčku - většina z nich souvisí s odlešňováním deštných pralesů (plíce planety). Technicky je možné, že zvyšování obsahu CO2 ani tak nesouvisí se spalovacími motory, jako právě s odlesňováním deštných pralesů. A protože EU nad nimi nemá kontrolu (Brazílie se oficiálně vyjádřila, že jejich dweštný prales patří jim a ne ostatním, takže si s ním mohou dělat co chtějí), musí na státy typu Brazílie tlačit ekonomicky - sankcemi, zákazy dovozu a vývozu, a samozřejmě tlačit na lokální zpracovatele, aby přešli na alternativní zdroje komodit, nebo je nahradili zcela jinými komoditami. Když nebude odbyt pro ty komodity, kvůli kterým se deštné pralesy odlesňují, nebude důvod k odlesňování. A to bude ten cíl, který EU sleduje, ne naše lesy a dočasné mýtiny v nich.
Na to aby člověk něco začal budovat a vymýšlet potřebuje většinou žít v nedostatku. Jakmile máme téměř vše, vývoj se skoro zastaví a začnou se vymýšlet politické blbosti. Drtivá většina lidí za nedostatek považuje, když nemají pohodlný život s plnou peněženkou. Malý zlomek lidí za nedostatek považuje, když se nemohou realizovat, něco budovat, vymýšlet, sestavovat, zkoušet. Těch je zatraceně málo, ale naštěstí jich ještě pár zbylo a pan starosta bude jedním z nich. Taky pořád něco vymýšlím a stavím, takže ho chápu. Je v podstatě výjimečný, protože kromě té touhy něco vytvořit se uvolil dělat to z pozice starosty a to je v podstatě sebeobětování, protože nakonec se stejně najde někdo, kdo tu snahu neocení.
Lepší box na každém rohu, než aby to přepravní firmy házely když nejste doma do různých nelogicky zřízených parcelshopů. Ten kdo vymyslel, že si zřídí parcelshop v Damizu, nebo Kodex v Hořovicích nemyslel hlavou. Nejste doma, protože jste v práci, PPL zásilku nemůže řidič doručit, tak to hodí do kteréhokoliv parcelshopu po cestě. A vyzvedněte si ji tam, kdy tam končí všechny dny v týdnu dřív (ve 3, nebo 4 hodin), než Vaše pracovní doba a o víkendu mají samozřejmě volno. Kdyby to dávali do boxů, je to jednodušší a tyto firmy, co si myslí, že svoji špatnou ekonomickou situaci vylepší tím, že si zřídí parceshop ačkoliv k tomu nemají odpovídající provozní dobu, ať se jdou vycpat.
Jako včelař mám ke hmyzu celkem blízko. Sršni i když kradou včely za letu mi nevadí, vosy pokud jich není tolik jako letos vlastně taky ne, i když se snaží dostat do krmení včel na zimu jak jen to jde - od míchání cukru až po samotná krmítka. Jenže - když vaříte pivo, je široko daleko vůně sladiny a vosy pořádají nálety, uplně zavřít nemůžete, protože malý prostor a plyn, takže jsem je musel mlátit. Pak přišlo na řadu vyvařování vosku - z víček po medobraní, staré plásty a opět neuvěřitelné nálety. Pak to tuhne, takže člověk přijde, otevře dveře a uvnitř 200 vos. Tak je vymlátím, zavřu a za 2 hodiny to samé. Začalo se to tam kupit, ani jsem to neuklízel. A neubývalo jich. Manželka pak šla sekat (já většinou stavím, máme to teď takto rozděleno) a přiběhla popíchaná od vos - odkryla velkou díru v zemi. V první fázi jsem je zalil horkou vodou a druhý den jsem si vzpomněl na sirné knoty a protože asi část přežila, ještě jsem to pojistil - zapálil, vložil a zakryl. Včera odpoledne bylo vyvařování vosku docela na pohodu - kolem se jich motalo maximálně 10 a v kuchyňce, kam to pak dávám ztuhnout jsem jich našel taky jen pár. Jedno hnízdo v dřevníku se zlikvidovalo dokonce samo - urvalo se přetížením (inženýrská vosa udělala chybu ;o). No - lapačů z PET lahví mám asi 12, za 1 rundu ve venkovní kuchyňce jsem jich ale pomlátil víc, než je všechny lapače zlikvidovaly za týden ;o). Alergici naštěstí nejsme - včelí bodnutí už za 5 minut necítím, ale vosa - to je jiná - svědí to ještě druhý den, je to jiný jed. Když je jich přiměřeně, nevadí mi, ale letos je to opravdu šílený.
Co si pamatuju z jiné prohlídky (ledové sochy v ležáckém sklepení), která byla spojená i s výkladem o historii sklepů, tak ani pivo, které je na jiné prohlídce k ochutnání z ležáckého dubového sudu, nefiltrované a nepasterizované se nevyrábí jinak a jinde, než v jejich běžné varně. Faktem je, že jsem pak ochutnal alespoň z tanku u nich Na Spilce a chutnalo výrazně líp, než kdekoliv jinde. To je jasné, umí se o něj postarat líp, než průměrný hospodský. Ale jinak už je to celkem dost typické europivo a na tu kvalitu je u nás předražené. Mohou si to dovolit, protože z historických důvodů je považované za prémiovou značku, je tak u nás chybně ze setrvačnosti vnímáno a tak nás mohou odírat neodpovídající vyšší cenou. V zahraničí si to dovolit nemohou a musí nasadit cenu odpovídající reálné kvalitě. Takže by to chtělo v zahraničí porovnat cenu více českých značek a pak ten žebříček kvality zkusit vnímat podle něj.
Dopadnou to tak prostě muselo. Termín spuštění nebyl závislý na dokončení projektu, ale byl daný zákonem, takže fixní. To je první průšvih. Prostě to nasadili i když museli vědět, že to není dokončené. To že se zadávat zakázka mohla až po schválení zákona a termínu je asi jasné. Pak analýzy - komunikoval tu někdy někdo se státním aparátem ? Mám pocit, že ne, protože tam jsou všichni tak zvyklí na to, že se odpovídá až na konci stanovených lhůt, které jsou obvykle 30 dnů, že pokud na kohokoliv někdo vznesl nějaký dotaz, tak se určitě obratem nedozvěděl co chtěl, takže analýza musela trvat nadstandardně dlouho. Už to, že školení probíhalo nad nějakými prázdnými šablonami bez funkčnosti - teď nevím jak to nazvali muselo jasně říkat v jakém jsou programátoři skluzu a že to co bylo navrženo těsně před uvedením do provozu ještě zdaleka neměli ani v polofunkčním stavu. Složité věci se navrhují měsíce, programují měsíce, testují měsíce a další měsíce vychytávají. Tak to prostě je. Měli na to dost času ? Byl včas hotov portál stavebníka, se kterým měli komunikovat ? Měli podporu od všech zúčastněných, kteří mají pod palcem další registry ze kterých mají čerpat ? Vsadím se, že ne. Takže se nedivím. Stav vyplývá z logiky věci.
Porovnávat nové stavební řízení s EET, dálničními známkami, covid aplikacemi - to není uplně srovnatelná kategorie aplikací. To je jak srovnávat Word a Poznámkový blok - ty jmenované "velké" aplikace by šikovný programátor spíchnul za 2 dny po práci. Stavební řízení je podle mě něco uplně jiného - taková megalomanská obluda, co se vyvíjí roky i s realtivně velkým týmem a musí reagovat na veškeré změny legislativy. Že s každým nasazením něčeho nového se objeví nějaké problémy se dá souhlasit - problémy se objevují i u nasazení vyzrálých aplikací, často se věci jako práva, chyby v číselnících, dostupnost různých služeb, konverze dat, přetížení poddimenzovaných systémů a další věci řeší ještě měsíce po instalaci. Na některé nedostatky se přijde i roky po nasazení. Prostě je to příliš složité, komplexní a nasazuje se to ve značně různorodých podmínkách, protože ani ty úřady nejsou z hlediska infrastruktury a vybavení jako přes kopírák. To že tam fungoval původní systém vůbec neznamená, že ten nový tam musí jít bezproblémově. Nechci ministra nějak omlouvat - má samozřejmě velkou kostku másla na hlavě, protože si mohl pohlídat v jakém je to stavu a ostrý start včas odložit. Nicméně pod tlakem se tyto věci řeší daleko rychleji, než když se jen dokola opakuje, že se to ještě musí pořádně otestovat, pak opravit, pak zase otestovat a tak pořád dokola. To by asi nebylo hotové nikdy. Počkejme 2-3 měsíce a uvidíme.
A zdanění tichého vína znamená regulaci ? Pokud je tedy alkohol návykovou látkou (asi ano), měl by se někdo nejdřív podívat na ceníky těch potíraných tvrdých drog na černém trhu - to jsou ceny, které závislého totálně ekonomicky vysají až ho donutí ke kriminalitě. A reguluje to nějak tento černý trh ? Nereguluje. Proč by pár korun za daně z tíchého vína měly nějak regulovat závislost na alkoholu ? To jako, že když to bude stát o 30, nebo 40 Kč víc, že si to nikdo nekoupí ? Tak tomu snad může věřit jen hlupák. Jde jen o plnění státní kasy, o nic jiného. Jenže vyrobit doma alkohol je docela jednoduché - třeba ovocné víno - to už dělaly a uměly naše babičky. Demižonek s kvasícím ovocem byl běžnou součástí každé chalupy. Takže udělejte alkohol jakkoliv ekonomicky nedostupný, nasaďte 1000 Kč za lahev a stejně si lidi cestu k němu najdou.
To že obezitu způsobuje tuk a ne cukr je dlouho tradovaný omyl. Jsou to desítky let, kdy se tento spor řešil v americe. Zasáhla bohužel neznalost medicíny té doby a samozřejmě lobbing, takže za viníka obezity byl označen tuk a cukrová lobby si mohla oddechnout. Přiživilo se na tom celé nové odvětví nízkotučných výrobků. Dneska už se ví lépe jak to je. Není to jen cukr, ale celá skupina sacharidů. Tělo samozřejmě nějaké sacharidy potřebuje, pomáhají i jako krátkodobý zdroj energie při náročném pohybu, ale tím jak se málo hýbeme prostě musíme fungovat jinak, protože ne každé tělo dokáže fungovat jen na bázi sacharidů. Ti obézní mohou snadno přejít na model, kdy sacharidů jedí velmi málo (pod 100g denně) a naopak energii čerpají ze zdravých tuků (ty, které nejsou průmyslově zpracovány). To obnáší nahrazení příloh zeleninou, zavrhnutí nízkotučných produktů (naopak takový smetanový jogurt, plnotučný tvaroh, tučný sýr, avokádo jsou vítané pokrmy). Energeticky to pak samozřejmě musí vycházet, ale hlavní je, že po takovém jídle je energie dlouhodobá, pocit sytostí trvá a člověk paradoxně začne hubnout.
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Koupit si diesel na pojíždění po nákupech je samozřejmě nesmysl. Filtr je za chvíli plnej a když nemá kdy se vyprázdnit, je to špatně a nejen pro emise, ale pro celý motor. Takovému uživateli to patří. Má auto používat k tomu, k čemu je navrženo a diesel prostě na občasné popojíždění navržený není.
1 odpověď