Žlučníkový záchvat bolí tak moc, že může připomínat infarkt. Většinou se objeví pár hodin po tučném jídle
Před 17 dny
Aby se dostavil žlučníkový záchvat, stačí spořádat pořádnou porci mastného jídla. A pokud si k tomu dáte ještě pár skleniček alkoholu, riziko koliky se zvyšuje. Žlučníkové záchvaty vznikají v důsledku blokády žlučových cest, které bývají ucpány žlučovými kameny. Pokud jim chce pacient předcházet, měl by držet žlučníkovou dietu a vyhýbat se smaženým jídlům, dráždivým pokrmům a alkoholu. Žlučníkový záchvat (biliární kolika) je stav, kdy dojde k obstrukci žlučových cest. Pokud jsou žlučové cesty zablokovány žlučovým kamenem, pocítí to pacient jako extrémní bolest v pravém podžebří. Žluč nemůže v takovém případě odcházet, což vyvolává křečovité stahy žlučníku. Žlučníkový záchvat se objevuje náhle bez předchozích signálů. U některých pacientů může trvat i několik hodin. Bolesti bývají někdy tak silné, že připomínají infarkt, proto často vedou k vyhledání rychlé lékařské pomoci.