Agar (E406) slouží jako alternativa želatiny. Díky vysokému obsahu vlákniny je zdravý pro naše střeva
Před 2 měsíci
Klasická želatina se vyrábí z kostí, kůží, šlach a dalších zvířecích částí, které obsahují kolagen. V posledních letech si však na popularitě získala její alternativa, jež neobsahuje žádné živočišné složky, a je tak vhodná i pro vegetariány a vegany. Jedná se o polysacharid zvaný agar vyskytující se v červených řasách, který nachází uplatnění nejen jako želírovací složka v potravinářství, ale také jako živné médium pro kultivaci různých mikroorganismů v laboratořích. Agar je přírodní polysacharid, který se na složení potravin objevuje pod zkratkou E406. Je to látka známá již po staletí, přičemž jeho počátky sahají do Japonska, kde byl poprvé objeven v 17. století. Agar je běžně používán jako želírovací činidlo a má široké uplatnění v různých odvětvích, včetně potravinářství, mikrobiologie a biotechnologií.