Formaldehyd je známým karcinogenem. Jeho užití v potravinářství jakožto přídatné látky E240 není povoleno
Před 1 měsícem
Formaldehyd bývá často dáván do souvislosti s rakovinou či alergickou reakcí. Málo se však ví, že se jedná o sloučeninu uplatňující se při výrobě vakcín. V potravinářství se vzhledem k potencionálnímu vyvolání zdravotních obtíží používat nesmí, nicméně se v malém množství přirozeně vyskytuje v některém ovoci a zelenině nebo mořských rybách. Rovněž je součástí balzamovací tekutiny. Formaldehyd mívá jako potravinářské aditivum označení E240. Uplatňuje se coby konzervační prostředek, v potravinářství se pomocí něj dezinfikují nádoby. Kvůli zdravotním rizikům s ním spojeným ho však je zakázané přidávat do potravin, v Evropské unii se tak stalo v roce 2016 kvůli jeho potencionálnímu účinku jako karcinogenu.